Технологи з виробництва і переробки продукції тваринництва набувають практичних навичок на навчальній практиці

10 серпня 2023 року
  Навчальна практика є наступним після лабораторних і практичних занять етапом, що забезпечує перехід від теоретичного навчання до професійної діяльності студентів. Метою навчальної практики є ознайомлення студентів зі специфікою майбутнього фаху, отримання ними первинних професійних умінь із загальнопрофесійних та спеціальних навчальних дисциплін. Практика є першим кроком психологічної та професійної адаптації студента до виробництва. Навчальна практика дає можливість студентові вирішувати завдання, котрі покладені на виробничий персонал, нести відповідальність за роботу, що виконується, відчути себе учасником виробництва.
  Відповідно до навчального плану факультету тваринництва та водних біоресурсів, для забезпеченняпрактичної складової у підготовці фахівців за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», однією з баз навчальної практики для студентів 1 курсу СТН та 2 курсу денної форми навчання ОС «Бакалавр» стала навчально-наукова лабораторія технологій виробництва продукції птахівництва, що є в структурі кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві. Керівниками практики є професор Вікторія Мельник і доценти: Наталія Богданова, Світлана Базиволяк та Микола Грунтковський.
  Студенти в рамках навчальної практики закріплюють знання, отримані у процесі навчання, набувають первинні професійні навички роботи на тваринницьких підприємствах за обраною спеціальністю в умовах потужних лабораторій кафедри. Перед початком навчальної практики обов’язково проведено інструктаж з техніки безпеки з відповідним записом у журналі на кафедрі.
  Спостерігалася неприхована радість студентства від очного формату навчальної практики, адже в умовах варварської навали окупантів на нашу країну безумовно складно провести такі заходи, але дякуючи ЗСУ і чіткій організаційній роботі ректорату та деканату така можливість є і вона повністю реалізується співробітниками кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві.
  На початку реалізації змістовного плану навчальної практики студенти у виставковому павільйоні кафедри (корп. 7-А, ауд. 106), де представлено сучасне обладнання для різних спеціалізованих птахогосподарств, ознайомилися з клітковим обладнанням для утримання курей-несучок, ремонтного молодняку, курчат-бройлерів; лініями годівлі та напування для качок, індиків, бройлерів; елеваторним транспортером для збору яєць з ярусів кліткових батарей, яйцесортувальною машиною, гніздами для м’ясних курей батьківського стада та іншим обладнанням для пташників (зовнішній бункер для кормів, витяжний даховий і тунельні вентилятори, теплогенератор, настінні вентилі, охолоджувач повітря тощо).
  Наступною локацією став виставковий павільйон сучасного обладнання у промисловому свинарстві (корп. 7-А, ауд. 105), де студенти змогли ознайомитися технологічними процесами в галузі свинарства і власними очима спостерігати за елементами станкового обладнання в розрізі цехів відтворення, опоросу, дорощування і відгодівлі, ліній кормороздачі різних типів, всього блоку вентиляційного обладнання та різних видів самогодівниць. Елементи обладнання представлено провідними світовими виробниками: Schauer та Big Dutchman.
  Керівниками практики наголошувалося і представлено реальні факти (відеоматеріали, фото та прямі онлайн-включення з виробництва) щодо практичного використання подібного обладнання на сучасних підприємствах з птахівництва та свинарства.
  У процесі виїзного заняття в умовах «Київський зоологічний парк» після проведення інструктажу з техніки безпеки, студенти мали можливість ознайомитися з різними видами та породами свійських тварин (і птиці, у тому числі) та рідкісних, занесених до Червоної книги. Слід зазначити, що в зоопарку відділом копитних тварин завідує випускниця факультету тваринництва та водних біоресурсів Вікторія Служенко, яка охарактеризувала студентам види таких тварин як Зубр європейський, Бізон, Альпака тощо.
  У відділі свійських тварин зоопарку створено невеликий огороджений майданчик, де утримують овець, кіз, птицю, кролів, яких можна погодувати, придбавши корм (шматочки моркви та спеціальні кукурудзяні палички) у прямому контактуванні і звичайно фахово оцінити ці біологічні об’єкти.
 
  Студенти тут змогли побачити камерунських карликових кіз (маса самок усього 15 кг, а самців – 25 кг), камерунських овець (жива маса 23-39 кг), чотирирогих овець, мускусних качок та свійських, бентамок та інших тварин.
 
  Безперечною родзинкою кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві є навчально-наукова лабораторія технологій виробництва продукції птахівництва та ННВЛ Конярства, розташованих в умовах фізіологічного двору «Дідорівка». Отже, на кафедрі, безпосередньо в умовах лабораторій утримуються усі біологічні об’єкти, які вивчаються в рамках навчальних дисциплін закріплених за кафедрою.
 
 
  Студенти ознайомилися з різними породами перепелів (фараон, японська, маньчжурська), набули навичок щодо технології виробництва перепелиних яєць (вивчили умови утримання, годівлі дорослих перепелів та молодняку, технологію інкубації яєць).
 
  Безумовно цікавий та змістовний, в умовах лабораторії кафедри, був проведений черговий «майстер-клас зі стрижки овець». Студенти мали можливість не тільки оцінити майстерність роботи стригаля, а й спробувати самостійно обстригти вівцю та отримати фахові, наукові рекомендації керівників практики. Зокрема було організовано і проведено тренінг зі швидкісного стриження овець та оцінювання якості вовни. Швидкісний метод ґрунтується на знанні анатомії овець, при цьому тварин стрижуть на підлозі. Вівцю садять на крижі спиною до стригаля так, щоб задніми ногами вона не відчувала підлоги. Студенти не залишилися байдужими й також долучилися до цього відповідального виробничого процесу. Дяченко Світлана і Ковальчук Олександр випробували себе і переконалися, що даний метод стриження вівці забезпечує високу якість роботи, проте потребує високої кваліфікації і міцного здоров'я стригаля.
 
 
  Студенти відвідали сучасне, високотехнологічне, інноваційне господарство ТОВ «Геозем-Макарів» єдине в Україні, що об‘єднує низку багатофункціональних процесів, у рамках якого створюється екологічно чиста м’ясна й молочна продукція вівчарства. У ТОВ «Геозем-Макарів» утримують біля 2,5 тис. голів овець породи "Лакон". Це господарство краще один раз побачити, ніж сто разів про нього прочитати та послухати. Курмей Корнелій Миколайович, директор господарства, провів для студентів цікаву та пізнавальну екскурсію.
 
  Відвідали також і відому в Україні багатьом тваринникам компанію ТОВ «СК Корм».
  Директор з виробництва ТОВ «СК Корм» Медведенко Віктор Васильович розповів, як відбувається процес виробництва преміксів, додаткових кормів, замінників молока та комбікормів (від приймання сировини та закінчуючи фасуванням в упаковку). Підприємство також здійснює екструзійну обробку бобів сої і пресовий віджим соєвої олії. Сучасне змішувальне обладнання дозволяє виробнику виготовляти широкий спектр кормових сумішей.
  Не менш пізнавальним стало відвідування нашого навчально-дослідного господарства, де студенти змогли ознайомитися з технологією виробництва молока в умовах ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка».
 
  Навчальна практика пройшла організовано, змістовно та відповідно навчального плану закінчилася іспитом! Майбутні технологи з виробництва і переробки продукції тваринництва отримали неоціненний досвід, фахові знання та велику кількість позитивних емоцій.
  Слід відмітити, що під час проведення занять з навчальної практики жодного разу не лунала тривога і нам не довелося ховатися в укриття. Ми впевнені, що завдяки нашим героїчним захисникам і захисницям Україна скоро здобуде перемогу над окупантами і в нашому НУБіП України, як і в інших закладах освіти різних рівнів акредитації усі заняття будуть проводитися лише в очному форматі. А студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів, після перебування на навчальній практиці з легкістю будуть у подальшому освоювати теоретичні знання та набувати практичних навичок з технологічних дисциплін навчального плану підготовки технологів з виробництва і переробки продукції тваринництва.
 
Вікторія Мельник, Наталія Богданова, Микола Грунтковський,

кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook