Вчена рада обговорила чергові спроби вилучити землю в університету

11 серпня 2023, 10:01

 11 серпня 2023 року на розширеному засіданні вченої ради НУБіП України було розглянуте питання щодо чергової спроби вилучити землю.

Ректор Станіслав Ніколаєнко проінформував колектив, що наразі офіційних запитів чи звернень до університету не надходило, проте стало відомо про підготовку рішення вилучити земельну ділянку, вкриту особливо цінним лісом, яка неподалік столиці, під приводом будівництва військово-меморіального кладовища. Він зазначив, що в цілому науково-педагогічний колектив, студентство підтримують ідею увіковічнення пам’яті Героїв, які загинули, захищаючи незалежність, суверенітет і кордони держави.

Присутній на засіданні голова Наглядової ради університету Микола Томенка в засобах масової інформації акцентував увагу на тому, що ще навесні Верховна Рада прийняла відповідний закон, згідно з яким земля під меморіальне військове кладовище виділяється неподалік Биківні. А тому нинішні спроби розмістити його на землях, вкритих лісом, нелогічні і не зрозумілі. 

У своєму виступі декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков зазначив, що все ж таки у разі прийняття рішення про відчуження ділянки, що перебуває у користуванні університету, закономірним було б одночасне рішення про виділення університету співмірної ділянки лісу. Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Роман Василишин закцентував на тому, що саме в цій частині лісу, про яку йде мова, проводяться численні досліди, виконуються наукові роботи, в тому числі й міжнародні наукові проекти, студенти інституту проходять практику. А вирубка лісу призведе до руйнації екосистеми, яка там склалася.

Обговоривши означене питання, вчена рада зазначила, що послідовно підтримує Президента України, Уряд, Збройні Сили України відстоюванні територіальної цілісності та суверенітету України. Погоджуючись із необхідністю створення  військово-меморіального кладовища, вчена рада звернулася до органів державної влади з пропозиціями варіантів вирішення даної проблеми без знищення унікального лісу. Такі пропозиції надані Міністерству освіти і науки України, Київській обласній державній адміністрації, іншим органам виконавчої влади. 

Окрім того, вчена рада зазначає, що діюча законодавча база не дозволяє університету  відчужувати земельні ділянки. Зокрема, Постанова Верховної Ради України від 29.07.1994 року № 158 «Про Національний аграрний університет» (носить силу закону), Указ Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» № 451/95 від 16 червня 1995 року, ч. 2, ст.70 Закону «Про вищу освіту», ч. 4, ст.80 Закону України «Про освіту», ч. 9, ст.11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» суворо забороняє відчужувати майно та землю в університету.

Також прийнято рішення у разі категоричного наполягання Урядом на необхідності виділення саме цієї ділянки земель лісового фонду, вважати за доцільне розглянути питання щодо  надання університету рівноцінних земельних ділянок.

Разом з тим, вчена рада заборонила ректорату підписувати/погоджувати будь-які документи щодо вилучення земельних ділянок, які знаходиться в постійному користуванні університету без обговорення на вченій раді.

Відповідні рішення вчена рада прийняла одноголосно.

Пресслужба

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook