Вчена рада університету напередодні нового навчального року: налаштовуємося аби стати сильнішими, результативнішими і ефективнішими

11 серпня 2023, 11:07
  11 серпня 2023 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету. Перед початком розгляду питань порядку денного ректор проінформував членів вченої ради про земельні питання, зокрема, наміри вилучити ділянку під приводом облаштування військово-меморіального кладовища та прийняття законопроекту 7588, яким уряду надається право без погодження з колективами вилучати землі закладів освіти. На перше вчена рада прийняла відповідне рішення, а щодо закону – студентами ініційована петиція Президенту України з проханням внести невідкладні зміни до законодавства і не допустити обезземелення закладів освіти.

 

  Центральним питанням стали особливості організації освітнього процесу, наукової, інноваційної, міжнародної та фінансової діяльності, виховної роботи в університеті в умовах воєнного стану та завдання на 2023/2024 н.р., доповіді з якого представили проректори за напрямами.

 

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук закцентував на умовах, в яких ми починаємо освітній процес навчального року – це війна, гостра демографічна криза і фінансово-економічні проблеми. Разом з тим, другий рік поспіль університет входить в десятку кращих вишів України по кількості поданих заяв від абітурієнтів, має перше місце за кількістю заяв вступників на базі молодшого спеціаліста. А отже зберігається позитивна динаміка контингенту студентів як в базовому закладі, так і в відокремлених підрозділах. Згідно графіку освітнього процесу, навчання для студентів 1-4 курсу, а також магістрів другого року навчання розпочинаються 14 серпня. Магістри нового набору почнуть навчання 4 вересня. Першокурсники, другокурсники і магістри навчатимуться в очному форматі, решта – дистанційно. Згодом відбудеться вже звична для колективу ротація. Загалом же до навчання приступлять 836 академічних груп за 24 освітніми програмами, а до послуг студентів підготовлені 340 сучасних навчальних і наукових лабораторій. Наступного тижня пройдуть посилені інструктажі з техніки безпеки, запрацюють вирівнювальні курси. Подальший перебіг навчального процесу залежатиме від безпекової ситуації.

  

  Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк доповів, що в поточному році виконується досліджено на понад 20 мільйонів гривень, університет є лідером за кількістю проєктів і обсягом державного фінансування на дослідження з-поміж інших закладів вищої освіти країни. Для участі в конкурсі наступного року вже відібрані 48 проєктів. Завданням же залишається диверсифікація і пошук різних джерел фінансування наукових досліджень, зокрема з акцентом на міжнародну співпрацю. Також станом на сьогодні науково-педагогічні працівники університету опублікували 366 статей у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз. Періодичні наукові видання університету – на фінішній прямій до включення їх в ці наукометричні бази.

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша завважив, що свідома корпоративна культура університетської родини, яка побудована на патріотизмі, правах і обов’язках громадянина України, підтверджується наступним: протягом воєнного часу члени колективу щомісячно перераховують одноденний заробіток на потреби Збройних Сил України, двічі надана допомога звільненій частині Херсонської області, завдяки донатам співробітників, студентів, науково-педагогічних працівників надана допомога колегам, які перебувають в лавах захисників. Проректор зупинився на проведенні церемонії посвяти першокурсників в студенти, Школі першокурсника, запланованих спортивних і культурних заходів для студентів у вільний від навчання час.

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук зупинився на фінансовій ситуації. Як відомо, цьогоріч бюджет університету був скорочений на 113 мільйонів гривень, в той же час вчена рада сформувала план позабюджетних надходжень в 130 мільйонів гривень. І зараз важливо сконцентрувати інтелектуальний потенціал на реалізації запланованого – розширення переліку платних послуг, надання консультацій, запровадження короткотермінових курсів тощо. Незважаючи на труднощі, в 2023 році вдалося на 1,8 мільйона гривень поліпшити матеріально-технічну базу. До речі, також закуплені мультимедійні системи відеоконференцій, проектори та широкоформатні панелі для заміни і облаштування в навчальних аудиторіях. Що ж до міжнародної діяльності, то в цьому навчальному семестрі стартує філіал в Китаї на базі Університету Ліньї, де понад 20 осіб стали студентами за трьома спеціальностями. Наразі виконуються 42 міжуніверситетські угоди про мобільність. НУБіП є активним членом ініціатив EUgreen та UNIgreen.

 

  Участь в обговоренні взяли декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко, завідувач кафедри комп’ютерних наук Белла Голуб, декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський, декан агробіологічного факультету Оксана Тонха, директор Ніжинського фахового коледжу Олена Литовченко, завідувач кафедри військової підготовки Валерій Шевчук, професор кафедри біології тварин Роман Кулібаба, аспірантка Єлізавета Зеленська, завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин, завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко, директор наукової бібліотеки Тетяна Кіщак. Вони проінформували вчену радо про готовність своїх колективів, матеріально-технічної бази до нового навчального року.

 

 

  Вчена рада одноголосно прийняла відповідне рішення, яке після редакційних правок буде опубліковане на офіційному сайті університету і містить основні завдання для структурних підрозділів і служб щодо організованого початку освітнього процесу.
  Вчена рада також затвердила теми дисертаційних робіт докторантів, сформувала разові спеціалізовані вчені ради, схвалила до друку наукову періодику, затвердила розподіл місць державного замовлення на підготовку аспірантів та положення про інформаційне наповнення офіційного сайту НУБіП України.

  У своєму заключному слові ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що в наявних умовах ректорат, вчена рада, колективи кафедр активно шукали своє місце між жорстокою реальністю, обмеженнями військового стану і завданнями чисто освітньо-наукової, університетської місії. Час показав, що ті перетворення, які були здійснені протягом останніх 9 років, були вірними, вони дозволили створити міцний фундамент університету, встановити ефективні зв’язки із суспільством, бізнесом, громадськістю, сформувати основи університетської політики і моралі. Демократичні засади управління, поєднані із свідомою дисципліною, компетентністю, сучасним менеджментом дозволили колективу навіть в умовах пандемії, жорсткої війни бути на плаву, не втрачатись, не плисти за мутною течією розрухи і бездіяльності. Зокрема, вольове рішення вченої ради університету про створення електронних навчальних платформ до кінця 2019 року дозволило зустріти пандемію і війну з відкритим забралом. Вірним було рішення про активну співпрацю із бізнесом, щодо осучаснення лабораторної бази, територій, боротьби з корупцією. Університет знайшов розумне рішення і щодо режиму економії, своєчасно оптимізовані витрати і стабілізована ситуація.

  Ректор процитував слова Джона Кеннеді, який в кризовій ситуації говорив: «Не просіть у Бога легкого життя, а просіть, щоб він вас зробив сильнішими!». Колектив повинен ставати сильнішим, ефективнішим, результативнішим і бути на це налаштованим.
  І цьому є приклади. Університет посів 8 місце в рейтингу ТОП-200, став першим в МОН по кількості наукових проєктів, увійшов в десятку кращих по вступу, а нещодавно в міжнародному рейтингу Webometrix із 23 тисяч закладів освіти НУБіП зайняв 1830 місце і третю позицію в Україні.
  Щоб примножувати результат, ми повинні, як ніколи, бути згуртованими, дієвими, свідомими, дисциплінованими. Не потрібно забувати – наші захисники на фронті борються за нас, ризикують життям. Тому жити по старим лекалам не можна. Самовіддача, патріотизм і мораль, дієвість, націленість на результат – ось критерії нашого спільного руху.
  Станіслав Ніколаєнко виокремив сім головних завдань. Перше, слід проаналізувати ще раз наявний кадровий потенціал, створити умови для ефективної діяльності науково-педагогічних працівників. Довести до кожного, що воєнний стан диктує принципово іншу логіку поведінки, велику самовіддачу, свідому дисципліну, творчість і результативність. Наголосити, що всілякі заслуги в минулому – не є приводом відпочивати на лаврах. Всі рівнонапружено працюють. Оцінка кожного – по реальним результатам, а не по кількості відзнак в минулому. Друге, кожен керівник підрозділу, кафедри чи факультету, відділу – мусить бути зразком для підлеглих. Принцип – роби як я, повинен бути на першому місці. Третє, маємо переосмислити роль університету, спеціальності, предмету в сучасному житті. Ми мусимо знайти себе в реальній економіці, аграрному секторі, гуманітарній сфері, підтримці ЗСУ, допомозі воїнам. Ми не відмовляємося від фундаментальної ролі наукових досліджень, але це 15-20% їх числа. Решта досліджень – праця з бізнесом, з виробничниками, йдемо до них і знаходимо себе. Інтелект, знання наших викладачів і науковців не повинні лежати непорушним вантажем в наших головах. Сприяти цьому повинна команда проректора Кондратюка В.М. Четверте, маємо бути готовими до будь-яких подій – адже в країні війна. Зокрема, не виключеним є повторення ударів по енергетичній інфраструктурі, загроза «блекауту». Кожен підрозділ, весь університет повинні на цей випадок мати свій узгоджений план дій. І відповідальність тут найперша на службі проректора Іщенка В.В. П’яте, нарощувати міжнародну співпрацю. Кожен факультет, інститут мусить мати договори з іноземними партнерами про подвійні дипломи. Всі кафедри мають вести реальну співпрацю із зарубіжними колегами. Проректор Ткачук В.А. несе відповідальність за ці кроки. Шосте, маємо поліпшити виховну, навчальну роботу з молоддю, студентами, аспірантами. Першокурсники приходять все більше не підготовленими, тож враховуємо цей фактор. Турбота і вимогливість повинні бути поряд в наших стосунках із студентами. Курси вирівнювання, глибока профорієнтація, співпраця із Малою Академією, місцевими органами освіти, нова регіональна політика – це ті кроки, які слід робити негайно. Мусимо йти до школи, коледжу – проводити ранню профорієнтаційну роботу, готувати собі абітурієнта. Сьоме, потрібно не допускати конфліктів в колективах.
  Ректор завважив, що наступний навчальний рік – це рік змін, нових викликів для колективу. Тому він закликав усіх працювати, не піддаватися зовнішнім провокативним впливам, не підігрувати нездоровим амбіціям. Всі статутні вимоги, вимоги законів будуть дотримуються і будуть дотримані.
  На завершення Станіслав Ніколаєнко привітав усіх із початком нового навчального року.

Пресслужба

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook