Природокористування і якість життя - поради лікаря: дієта DASH – модель харчування для контролю кров’яного тиску і не тільки

14 серпня 2023 року

   Останніми роками середземноморська дієта отримала потужного конкурента у рейтингах найкращих моделей харчування. DASH, вже добре відома абревіатура, англійською означає Dietary Approaches to Stop Hypertension, адаптований переклад українською можна представити як дієтичні підходи для запобігання гіпертензії (ДПЗГ).

   Оскільки неконтрольовано високий кров’яний тиск є складною та небезпечною проблемою громадського здоров’я та різних медичних спеціальностей (від нефрології до неврології, а зараз вже все більше і для педіатрії), логічним є те, що максимальні зусилля спрямовані на пошук можливостей нормалізації відповідних показників. Значне місце у запобіганні підвищення артеріального тиску відводиться харчуванню.

   Дієту DASH вперше представили на зустрічі Американської кардіологічної асоціації в 1996 році разом із демонстрацією доказів її ефективності. У дослідження випадковим чином розподілили 456 людей для дотримання різних моделей харчування, щоб перевірити їхній вплив на рівень артеріального тиску. Автори припустили, що різноманітна дієта з включенням корисних продуктів, які сприяють зниженню артеріального тиску, матиме кращий вплив, ніж обмежувальні дієти чи вживання дієтичних добавок. 

 Було перевірено три моделі харчування: 

  •  контрольне харчування, або стандартна дієта, 
  • модель харчування, яка передбачає більше фруктів та овочів, менше закусок і солодощів, 
  • комбінована дієта, багата фруктами, овочами, горіхами та нежирними молочними продуктами зі зниженою кількістю насичених жирів, загального жиру та холестерину. 

   Останні дві містили більше калію, магнію, кальцію, клітковини та білка, всі три постачали приблизно 3000 мг натрію (у переводі на кухарську сіль – 7,5 г на день). 

   Комбінована дієта сприяла зниженню артеріального тиску достовірно краще, ніж дві інші. При цьому у людей з гіпертензією спостерігалося більш виражене зниження тиску. Результати цього епохального дослідження значною мірою стали науковою основою для формування більш досконалих дієтичних рекомендацій. 

 ЯК ПРАЦЮЄ ДІЄТА

   DASH базується на таких продуктах: фрукти і ягоди, овочі, нежирні молоко і молочні продукти, цільнозернові продукти, риба, птиця, боби та горіхи. Рекомендується зменшити споживання солі і продуктів з її високим вмістом, їжі та напоїв з додаванням цукру та червоного м’яса. 

   Дієта сприятлива для здоров’я серця, оскільки вона обмежує насичені жири і продукти з транс жирами, одночасно збільшуючи споживання калію, магнію, кальцію, білка та клітковини, які, як вважається, допомагають контролювати артеріальний тиск. 

   Вживання меншої кількості цукру (бажано менше 25 г на день), але більшої кількості білка та мононенасичених і поліненасичених жирів також йде на користь серцю. Клінічні дослідження OmniHeart показали, що заміна приблизно 10% калорій з простих вуглеводів на білки (особливо рослинні білки, такі як бобові, горіхи, насіння) або мононенасичені жири (оливкова олія, горіхи, насіння) знижує артеріальний тиск, рівень холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів у дорослих з прегіпертензією або з м’якою формою гіпертензії. 

   Перевага походить не від вживання більшої кількості жирів і білка, а від заміни рівної кількості калорій таким чином, щоб загальний рівень калорій залишався приблизно стабільним, адекватним фізичній активності.

 ПРО ЩО ГОВОРЯТЬ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

   Численні дослідження демонструють широкі переваги дієти DASH для здоров’я. Результати послідовних досліджень показали, що DASH знижує артеріальний тиск у людей з високим кров’яним тиском, а також нормальним артеріальним тиском навіть без зниження споживання натрію. Це може призвести ще до більшого зниження артеріального тиску, якщо обмежити натрій до 1500 мг (еквівалент 3,75 г солі).  

  У порівнянні із сучасною «західною» моделлю харчування (з великим споживанням червоного та обробленого м’яса, солодких напоїв, солодощів, рафінованих злаків) дієта DASH знижує рівень сечової кислоти в сироватці крові у людей з гіперурикемією, яка піддає їх ризику подагри, хворобливого запального стану із ураженням суглобів та внутрішніх органів. Оскільки люди з подагрою часто також мають високий кров’яний тиск та інші серцево-судинні захворювання, DASH є оптимальним для покращення всіх цих станів.

   Дотримання DASH також може допомогти запобігти розвитку діабету та захворюванню нирок. 

 ПОТЕНЦІЙНІ ПІДВОДНІ КАМЕНІ

   DASH вимагає планувати своє щоденне меню на основі рекомендованих розмірів порцій корисних продуктів та їхньої кількості на день. Людям, які не звикли планувати їжу чи готувати, можливо, потрібні конкретні вказівки щодо раціону.

   Людям з непереносимістю лактози або харчовою алергією (наприклад, на горіхи) може знадобитися індивідуальний план із заміною горіхів на насіння чи бобові, обмеженням порцій лактозовмісних продуктів чи вживанням молочних продуктів без лактози.

   Деякі люди можуть відчувати надмірне утворення кишкового газу та здуття живота на початку дотримування такого харчування через високий вміст клітковини в рослинних продуктах (фрукти, овочі та цільні зерна). Це можна звести до мінімуму, додаючи один або два нових продукти з високим вмістом клітковини на тиждень із аналізом самопочуття та відповідних коригувань кількості і видів рослинних продуктів. Перехід на дієту DASH можна полегшити за допомогою сертифікованого дієтолога.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook