Природокористування і якість життя - поради лікаря: у ліжку з гаджетом увесь день – коли варто непокоїтися

13 серпня 2023 року

   В періоді відпусток в європі і світі у розпалі, в україні багатьом людям теж вдається відволіктися від виснажливих буднів, не зважаючи на суворі реалії триваючої війни. навіть тимчасове «перезавантаження» порядку денного та відновлення резервів для всіх нас є надзвичайно важливим і дозволяє убезпечити від професійного вигорання та поліпшити працездатність.

   Окрім відпусток ми маємо ще й вихідні дні, в які кожна родина планує різні побутові і розважальні активності. частина людей воліє проводити вільний час відпочиваючи з мінімальним рівнем фізичної та розумової активності. 

   У соціальній мережі tiktok набуває популярності мем «bed rot» (дослівно – «гнити в ліжку»), що означає лежати в ліжку й нічого не робити. цей феномен описує практику, коли людина вирішила залишитися в ліжку на цілий день — переглядати фільми, розмовляти по телефону, спати. у згаданому тіктоці є багато роликів, створених бедротерами на цю тему.  

   Сам термін виник у вигляді пояснення того, що роблять і відчувають прихильники такого проводження часу, кажуть дослідники. існування певного спільного позначення дає відчуття єдності з іншими, допомагає почуватися менш самотніми та більш зрозумілими. 

 

   Однак таке пасивне проведення часу у ліжку може бути не просто розвагою чи відпочинком, а вказувати на глибшу проблему. ізоляція, сон, втома, надмірний сон можуть бути проявами депресивних розладів. намагання продовжити сон також може бути проявом уникнення стресів та інших психо-емоційних впливів, які зумовлюють багато інших ментальні проблем людини.  

   Крім того, надмірна втомлюваність і виснаження також може сигналізувати про інші проблеми зі здоров’ям, такі як низький рівень гемоглобіну у крові (який може бути зумовлений дефіцитом заліза та низьким рівнем вітаміну b12), проблеми зі щитовидною залозою, порушення обміну речовин, вірусні інфекції тощо. 

   Тож у випадку регулярного тривалого проведення часу у ліжку, варто звернути на це увагу, спробувати оцінити своє самопочуття і спробувати запитати себе, а чому я це роблю? будь-які сумніви, які можуть вказувати на ймовірні прояви хвороб, повинні бути сигналом для невідкладного звернення до сімейного лікаря.

 Бедротінг, якщо він є регулярним, може негативно вплинути на здоров’ї, особливо ментальному. людина проводить цей час наодинці. але всі ми є соціальними істотами, і для багатьох брак якісного спілкування може призвести до сумних наслідків. 

   Якщо ви помітили бажання цілими днями лежати у ліжку у себе, оточуючих чи пацієнтів, це привід розібратися, що насправді лежить за вибором такого проводження часу.


Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook