Майбутні захисники рослин здобувають практичні навички у господарствах України та Європи

9 липня 2023, 10:50

  Підготовка висококваліфікованих спеціалістів зі спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» має вагоме значення для закріплення теоретичних знань та здобуття практичних навиків. Студенти набувають досвіду організації захисних заходів шляхом поєднання різних ефективних засобів захисту від шкідників, хвороб та бур’янів при знайомстві із сільськогосподарським виробництвом.

  Виробнича практика студентів 3 курсу ОС «Бакалавр» спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» була спрямована на закріплення теоретичних знань здобутих студентами в аудиторіях університету. У цьому році виробнича практика проходила у провідних науково-дослідних установах ТОВ «Інститут прикладної біотехнології», «Інститут садівництва НААН України», Інститут захисту рослин НААН України та сільськогосподарських холдингах і господарствах, з якими попередньо було укладено договори: Товариство «Агросвіт ТД», ТОВ «Зелений Дім 2025», СТОВ «Агро Сателіт», ФГ «Долина – агро» та інших. Студенти ознайомилися з передовими технологіями захисту рослин від шкідливих організмів, опанували роботу на сучасній техніці, навчились діагностувати основних збудників хвороб та шкідників рослин, визначати найпоширеніші бур’яни, серед яких часто зустрічаються і карантинні види.
  Перед направленням на виробничу практику, студенти пройшли інструктаж з охорони праці та отримали завдання від керівників практики, які полягали в ознайомленні із передовими прийомами вирощування с.-г. культур, методиками відбору уражених та пошкоджених рослин, методами ідентифікації від хвороб та шкідників. Завдання передбачають збір даних для написання практичної частини випускної кваліфікаційної роботи.
  
  Вміле поєднання теоретичних знань з практичним досвідом стане у нагоді майбутньому фахівцю із захисту та карантину рослин опанувати загальні та фахові компетентності, зокрема, знання і розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; приймати обґрунтовані рішення; працювати в команді; інспектувати об'єкти регулювання з метою забезпечення дотримання ними фітосанітарних заходів у процесі виробництва, зберігання, транспортування, реалізації, експорту, імпорту, транзиту продукції рослинного походження; проводити фітосанітарну діагностику хвороб рослин, комах, кліщів, нематод, гризунів та бур'янів за сучасними принципами і методами; прогнозувати процеси розвитку і поширення шкідливих організмів; розробляти і застосовувати технології захисту рослин на об’єктах сільськогосподарського та іншого призначення; оцінювати фітосанітарні ризики (біологічні, екологічні, економічні) внаслідок занесення чи поширення регульованих шкідливих організмів тощо.
  Студенти Бойко Владислав та Мазурак Дмитро проходили практику в компанії «БТУ-ЦЕНТР», яка є провідником сучасної біологізації агроценозів в Україні. Слід зазначити, що з цією компанією факультет співпрацює тривалий час. Переважна більшість її працівників – це випускники спеціальності «Захист і карантин рослин» різних років. А Юлія Миронова – нині ще й аспірантка факультету, провідний маркетолог компанії. Наші студенти здобули безцінний досвід, який можливо отримати виключно працюючи на виробництві. За цей час вони встигли: зануритися у питання впливу мікроорганізмів, фітопатогенів на рослину; ознайомитися з лінійкою провідних біопрепаратів для органічного і інтенсивного землеробства; познайомитися з досвідом фермерів і дізнатися власну історію становлення їхніх господарств; опанували досвід провідних спеціалістів з різних галузей від іn vitro до in vivo.
  Дослідження Анни-Марії Приступи були спрямовані на контроль від бур’янів проведені в агроценозі кукурудзи господарства ТОВ «Зелений Дім 2025» Бориспільського району Київської області.
 
  У господарстві «Дружба Нова» Чернігівської області Богдан Захарчук детально вивчав технології захисту соняшнику від комах-фітофагів. Студент опанував роботу сучасного оприскувача, допомагаючи провести захисні заходи соняшника від збудників хвороб та шкідників. Фенологію щіткохвоста античного та клітра чотириплямистогоу посівах конюшини, спостерігав Ярослав Сивак.
 
  Виробничу практику студенти проходять у різних природно-кліматичних зонах України, від Полісся до Степів. Так на півдні нашої країни, а саме в Одеській області, студент Сергій Помогайбог удосконалював свої знання та навички в товаристві «Агросвіт ТД», яке займається вирощуванням сільськогосподарських культур за No-Till технологій. Сергій провів ряд досліджень, що стосувалися структури ентомокомплексу соняшнику.
  Наш університет надає можливість проходження практичного навчання за кордоном. Тому закріплення теоретичних знань та вивчення практичного досвіду ведення сучасного сільського господарства за новітніми технологіями в країнах із розвиненим аграрним сектором економіки цього року використали студентки Юлія Михалевич, Ліза Троян, Любов Федько та Валентина Шкорбот, які вирушили до Німеччини. Дівчата досліджували симптоми поширених хвороб та шкідників ягідних культур в Приватному підприємстві Sander Calenberger Landhof (Ганновер, Німеччина), яке заснувала сім’я Сандер ще у 1997 році на площі 180 гектарів у Гесторфі. Вирощують в господарстві такі сільськогосподарські культури як, цукрові буряки, озиму пшеницю та кукурудзу. Проте у центрі виробництва – суниця, яку вирощують на площі 100 гектарів, постійно впроваджують новітні технології у свої процеси., самостійно займаються переробкою власної продукції та її розповсюдження. На підприємстві працюють висококваліфіковані робітники, що забезпечують зростання бізнесу та постійно удосконалюють свої знання та навички щодо технологій вирощування ягідних культур, екологічне вирощування рослин з мінімізованим використанням пестицидів.
 
  Валентина Шкорбот зазначила, що керівництво компанії Sander Calenberger Landhof зацікавлене у навчанні своїх працівників, тому постійно проводить різні тренінги для зростання розвитку робітників. Також нам надали можливість проводити фітосанітарні обстеження насаджень малини, спостерігати біологію розвитку фітопатогенів та фітофагів при вирощування ягідних культур у Нижній Саксонії.
  Отже, студенти здобули практичні навички, дізналися багато цікавої та цінної інформації і, головне, здобули корисний досвід, який неодмінно знадобиться для майбутніх фахівців із захисту та карантину рослин.
 
Валентина Шкорбот,
студентка 3 курсу спеціальності 202 Захист і карантин рослин
Олена Башта,

доцент кафедри фітопатології імені В.Ф. Пересипкіна 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook