Природокористування і якість життя - поради лікаря: нові перспективи все більш популярного напою

17 серпня 2023 року

   В Україні триває останній період спекотної погоди цього літа. Споживання достатньої кількості рідини є відомим і обов’язковим способом пережити ці складні дні без небажаних наслідків. Тішить те, що з'являється більше напоїв, які можна вважати здоровими.

   Комбуча — газований кисло-солодкий напій, який готують на основі чайного гриба, чаю та цукру шляхом бродіння. У багатьох країнах він має прихильників і обґрунтовано вважається складовою здорового способу життя і харчування. В нашій країні комбуча набула популярності відносно нещодавно, і ринок цих напоїв наразі активно  розширюється.

  Цей натуральний напій відомий тим, що містить корисні для травлення пробіотики, а також постачає до організму важливу комбінацію електролітів. Науковці виявляють й інші властивості комбучі. За даними рандомізованого контрольованого пілотного дослідження, вживання чайного гриба допомогло поліпшити контроль вмісту глюкози в крові у людей з діабетом 2 типу.

   Після споживання цього ферментованого чаю протягом місяця учасники помітили значне статистично достовірне зниження середнього рівня глюкози в крові натще (116 проти 164  мг/дл, P=0,035), якого не спостерігали в групі плацебо (141 проти 162 мг/дл, P= 0,078).

  Більшість учасників зауважили, що прояви діабету у них були помірними або полегшилися під час вживання комбучі.  Побічний ефект, а саме здуття живота, помітив лише один учасник.

   У ще одному дослідженні серед учасників переважали жінки, усі старші 40 років, і 75% отримували інсулін для лікування діабету.  Попри цукор, який використовувався під час процесу бродіння чайного гриба, щоденне споживання протягом чотирьох тижнів не призвело до підвищення рівня глюкози у людей з діабетом.

   Науковці висунули гіпотезу, що ферментативна активність бактерій чайного гриба може бути основним механізмом позитивних змін метаболізму.

   Комбуча, яку вживали учасники дослідження, була виготовлена шляхом бродіння підсолодженого чаю бактеріями (переважно молочнокислими та оцтовокислими бактеріями) та дріжджами (найпоширеніші дріжджі Dekkera).

   Дослідники припускають, що властивості досліджуваного газованого напою можуть призвести до пригнічення апетиту і зменшення порцій споживаної їжі. Крім того, комбуча замінює інші солодкі напої, які містять набагато більше цукру.

   Пацієнтам з діабетом важко знайти здорові замінники напоїв з цукром (до яких відноситься не лише умовна кола, але й фруктові соки), і комбуча може стати такою альтернативою.

  Є й кілька попередніх досліджень, проведених на щурах з індукованих діабетом, в яких прослідковуються аналогічні антигіперглікемічні ефекти. Деякі з цих досліджень навіть виявили значне зниження рівня HbA1c, а також регенерацію бета-клітин підшлункової залози, асоційовану з вживанням комбучі.

   Чекаємо результатів подальших досліджень, які відкриють ще більше корисних властивостей комбучі, що безумовно збільшить кількість поціновувачів цього напою.

 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook