Яскраві враження від виконання проєкту Ecotwins в Данії. Міжнародний досвід для студентів агробіологічного факультету

17 серпня 2023 року
   Проєкт HORIZON EUROPE – ECOTWINS чудова можливість для українських вчених перейняти міжнародний досвід, налагодити співпрацю з іноземними науковцями та проводити спільні дослідження. Під керівництвом Оксани Тонхи, декана агробіологічного факультету та координатора проекту від Національного університету біоресурсів та природокористування України, було розпочато перші такі дослідження.
   Завдяки цьому проекту, ми - Лілія Жук та Ольга Китайчук - мали можливість поїхати до Данії у відрядження. Дана поїздка стала чудовим практичним досвідом, тому з упевненістю можемо повідомити, що вона стане основою написання магістерської випускної роботи і, у майбутньому, в аспірантурі. Нашою метою було спостереження та порівняння паралельних дослідів, що закладені безпосередньо в Данії на базі Копенгагенського університету та в НУБіП України у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
   Хочемо поділитися досвідом та враженнями від поїздки.
   Копенгаген – чудове місто, яким захоплюєшся з перших днів, але дуже дороге, тому до поїздки потрібно готуватись завчасно, ретельно підбирати маршрут і місце проживання.
   Наукова та проектна діяльність в університеті в Данії зосереджена у дослідному кампусі в передмісті Копенгагену. Перші дні відрядження розпочали з огляду університетського містечка, а саме наукових і технічних лабораторій, холодильних камер, метеорологічної станції.
   Після ми відвідали дослідні ділянки, де оглянули та проаналізували розвиток закладених посівів – у вигляді 4 систем посівів гороху та ячменю. Паралельно з цим мали змогу виміряти вологу ґрунту приладом PR2 Profile Probe з датчиком HH2 Moisture Meter. Для статистичних порівнянь вимірювання проводили 2 рази на тиждень.
   Згодом розпочали відбір зразків 2 черги. Суть методу полягала у відборі всієї рослинності з площі 50*50 см. Кожну культуру з наявними на площі бур’янами поміщали в пакети з ідентифікаційним номером зразку.
   Відібрані зразки поміщали до холодильної кімнати (cold room), що є проміжним етапом між відбором та зважуванням свіжих рослин. Під час зважування вологих зразків, також проводили визначення фотосинтетичних показників за допомогою CI-710S SpectraVue Leaf Spectrometer.
   Вже після зважування зразки залишали у сушильній шафі на 48 год при температурі 65°С. Через два дні проводили повторне зважування вже сухих зразків. На останньому етапі підготовки зразків до аналізу ми розмелювали зразки до порошкоподібної маси.
   Також разом зі вченими Копенгагенського університету на науково-дослідних ділянках ми проводили наступні дослідження:
  1. Візуальний огляд на наявність шкідників та хвороб на ділянках та їх відсоткове співвідношення;
  2. Відбір рослин на дослідження наявності різних типів попелиць та інших ентимофагів;
  3. Відбір зразків грунту та подальша підготовка для здійснення аналізів;
  4. Проведення щотижневого підземного огляду кореневої системи посівів за допомогою Root minirhizotron на паралельно посіяних ділянках, що закладені для проведення даного дослідження.
   Також кожні 2 тижні спостерігали як проводиться огляд полів за допомогою дронів.
   Дана поїздка стала початком плідної співпраці. За час перебування в Данії ми отримали безцінний дослід наукової роботи за кордоном, яким ми з радістю поділимося.
   Від себе хотілося б додати, що даний проект є відкритим для всіх студентів агробіологічного факультету, тому рекомендуємо всім бажаючим долучитися. Тут ви зможете не лише займатися наукою на міжнародному рівні, а й отримати корисні зв’язки, подорожувати країнами світу переймаючи досвід передових науковців, а також чудово проводити час.
 
Лілія Жук та Ольга Китайчук,
магістри 2 року навчання 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook