Девід Джуліус американський фізіолог

18 серпня 2023, 11:28

 

Девід Джуліус (народився 4 листопада 1955, Брайтон-Біч, Бруклін, Нью-Йорк, США), американський фізіолог, відомий своїм відкриттям рецепторів, що сприймають тепло та холод, у нервових закінченнях шкіри. Його з’ясування рецептора, відомого як TRPV1, а також подальший внесок у відкриття додаткових молекул рецепторів, чутливих до температури, дали нове розуміння того, як нервова система людини сприймає тепло, холод і біль. Його дослідження TRPV1 ще більше сприяли дослідженню нових стратегій лікування болю. За свої прориви він отримав Нобелівську премію 2021 рокуз фізіології або медицини, якою він поділився з американським молекулярним біологом і нейробіологом ліванського походження Ардемом Патапутяном.
Джуліус вивчав науки про життя в Массачусетському технологічному інституті, який отримав ступінь бакалавра в 1977 році. Згодом він навчався в Каліфорнійському університеті в Берклі, де досліджував механізми, що лежать в основі обробки та секреції пептидів у дріжджах. У 1984 р. після здобуття наукового ступеня доктора філософії. за спеціальністю біохімія Джуліус вступив до Колумбійського університету. Там, працюючи докторським дослідником, він застосував технології клонування генів і ідентифікував гени, що належать до сімейства рецепторів серотоніну. У 1989 році Джуліус покинув Колумбію, щоб приєднатися до факультету Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (UCSF).
У UCSF Джуліус зацікавився іонними каналами та розумінням молекулярних механізмів, що лежать в основі соматосенсації, зокрема відчуття болю. У той час капсаїцин, гостра речовина, відповідальна за відчуття печіння, пов’язане з червоним перцем (Capsicum), нещодавно було ідентифіковано як збудливу або активуючу сполуку в певних соматосенсорних нейронах. Однак конкретний рецептор, до якого капсаїцин зв'язувався, викликаючи відчуття печіння, був невідомий. Використовуючи стратегії клонування генів, Юліус молекулу та визначив її як іонний канал, який він назвав TRPV1 (підродина 1 V підродини катіонних каналів тимчасового рецепторного потенціалу).
Пізніше Джуліус зробив внесок у відкриття інших чутливих до температури іонних каналів, які стали відомі як транзиторний рецепторний потенціал, або сімейство каналів TRP. До сімейства каналів TRP входив перший відкритий рецептор холоду, TRPM8 (член 8 підродини катіонних каналів транзиторного рецептора потенціалу катіонів М), який Джуліус допоміг охарактеризувати. Разом із китайським біофізиком і структурним біологом Іфань Ченом Джуліус також вивів структуру TRP-каналів, зокрема TRPV1 і TRPA1 (останній іноді також називають рецептором васабі ) у майже атомних деталях за допомогою кріогенної електронної мікроскопії. Відкриття та характеристика каналів TRP дозволило по-новому зрозуміти, як температура викликає електричні сигнали та відчуття в нервовій системі.

 

Окрім Нобелівської премії, Джуліус отримав премію Шоу з науки про життя та медицини (2010), міжнародну премію Канади Гайрднера (2017), премію Кавлі з нейронауки (2020; розділена з Патапутяном) і премію за прорив у житті наук (2020). Він був членом Національної академії наук США (обраний у 2004 році) та довіреною особою Медичного інституту Говарда Хьюза (обраний у 2021 році).
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook