Вчена рада факультету землевпорядкування схвалила освітню стратегію в умовах воєнного стану та головні завдання на 2023-2024 навчальний рік

13 серпня 2023 року
  11 серпня 2023 р. вчена рада факультету землевпорядкування зібралася, щоб обговорити і затвердити освітню стратегію, прийняту для умов воєнного стану та схвалити основні завдання на 2023-2024 навчальний рік. До розширеного засідання вченої ради землевпорядників долучився ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, а також представники ради роботодавців, студентства та аспірантів.

  Перед початком засідання відбулося офіційне відкриття аудиторії №10 навчального корпусу №6, що другий рік поспіль слугує укриттям для учасників освітнього процесу. Як зазначив декан Тарас Євсюков, протягом літнього періоду роботодавцями факультету землевпорядкування було проведено капітальний ремонт аудиторії і тепер вона готова приймати студентів і викладачів як під час очних занять, так і використовуватися у якості укриття під час сигналу «повітряної тривоги».

  Потому ректор Станіслав Ніколаєнко вручив доценту кафедри геодезії та картографії Олексію Жуку нагороду – медаль «За заслуги», а також подяки роботодавцям – Катерині Олещенко та Ігорю Назарчуку за їхній внесок у розвиток матеріальної бази факультету землевпорядкування і підготовку висококваліфікованих фахівців з геодезії та землеустрою.

  Головним питанням порядку денного була доповідь декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова «Про початок 2023-2024 навчального року та особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану». Насамперед очільник факультету зазначив, що колектив з 14 серпня 2023 року розпочинає новий навчальний рік з новими викликами і новими орієнтирами. І це вже другий рік поспіль, що проходитиме у надзвичайно складних умовах воєнного стану. Важливо, що кожен на своєму місці і колектив продовжує виконувати покладені на нього освітньо-виховні, науково-інноваційні функції по формуванню людського потенціалу.

  Далі він підкреслив, що було успішно завершено навчальний рік, проведено весняну сесію, випущено 51 бакалавр та 63 магістри денної та заочної форм навчання. Крім того, зараховано у 2022 році 12 здобувачів третього освітнього рівня, у 2023 – 6 здобувачів, наразі триває вступна компанія. Потому Тарас Олексійович наголосив, що колектив факультету землевпорядкування вдало поєднав очну та дистанційну форми занять, акцентуючи на очних заняттях в лабораторіях, з приладами і обладнанням, ефективно працює навчальний портал Elearn, ЕНК працює для всіх дисциплін.
  Далі декан зупинився на проміжних результатах вступної кампанії, що триває. Так, НУБіП за кількістю поданих заяв абітурієнтів на освітню програму бакалавра спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» посів перше місце в Україні, водночас загальна тенденція популярності професії землевпорядника і геодезиста дещо знизилася у 2023 році (на 13 % менше заяв ніж у 2022 році в НУБіП і 30 % в Україні).
  Станом на 11.08.2023 року для спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» до університету доведено 50 місць державного замовлення на базі школи та 9 місць на базі коледжу, а для вступників у магістратуру – 26 місць. Це на 19 бакалаврів і 19 магістрів менше в порівнянні до 2022 року, що є серйозним викликом для НПП і вимагає зміни профорієнтаційної роботи у 2023-2024 н.р. і подальших роках, закцентувавши увагу на контрактниках.
  Попри складні умови та фінансові обмеження, зумовлені воєнним станом, упродовж 2023 року науковці факультету залучені до виконання однієї науково-дослідні роботи на суму 165 тис. грн. Підготовлено на конкурс МОН України 4 проєкти.
  На факультеті проведено активну підготовку до безпечного освітнього процесу. Реалізовано низку важливих заходів щодо облаштування та перевірки вже обладнаних у попередній рік укриттів, розміщення систем оповіщення.
  У міжнародній діяльності успішно триває співпраця у рамках Німецько-українського агрополітичного діалогу (APD). Зокрема проф. Вінріх Фосс, проф. Ханс-Йоахім Лінке, проф. Тео Кьоттер, проф. Ендрю Картрайт та ін. прочитали здобувачам серію лекцій в контексті інтеграції України до ЄС. А проф. Андрій Мартин і доцент Антон Кошель прочитали онлайн-лекції студентам Інституту геодезії та геоінформатики Вроцлавського природничого університету. Також у цьому університеті пройшли стажування доценти Людмила Гунько та Людмили Кольоса, старший викладач Ірина Колганова, аспірантки Юлія Мороз та Анастасія Городнича, а також 10 студентів факультету.
  На завершення доповіді Тарас Олексійович звернувся до трудового колективу факультету і студентства та закликав працювати на повну силу задля досягнення бажаного результату з усвідомленням тих викликів і загроз, що постали перед факультетом, університетом та освітою в цілому.
  Серед пріоритетних завдань, перед якими стоїть факультет і кафедри на найближчий навчальний рік є: підготовка до акредитації освітніх програм підготовки бакалавра та магістра (відповідальні А.Г.Мартин, О.С.Дорош, Т.О, Євсюков, О.В.Шевченко, І.П.Ковальчук); відкриття освітньої програми «Містобудування і просторовий розвиток» (відповідальна Н.В.Мединська); завершити комплексне оновлення змісту навчальних дисциплін, навчальних планів, переглянути й оновити робочі програми з урахуванням викликів сьогодення і повоєнного відновлення та відбудови України, взявши до уваги останні наукові досягнення та сучасні практики; продовження співпраці з виробництвом та бізнесом через діяльність Ради роботодавців факультету; забезпечення якості освітнього, дослідницького процесів шляхом проходження стажування НПП провідних підприємства у сфері геодезії та землеустрою; продовжувати розширення міжнародного співробітництва (В.А.Богданець), продовжувати практику проведення круглих столів спільно з «Асоціацією фахівців землеустрою України» та іншими професійними об’єднаннями (Т.О.Євсюков, А.М.Полтавець, Л.А.Гунько) та Літньої школи з геодезії та землеустрою; запроваджували кадрову мобільність і запрошувати кращих викладачів з інших закладів освіти; запровадити міжнародну магістерську програму з консолідації земель у східній Європі (Литва, Польща, Україна, Молдова, Німеччина), що зініційовано ФАО (А.Г.Мартин) та ін.

  По завершенню промови учасники засідання мали змогу висловити свої думки з приводу поставлених питань і подискутувати. Активно долучився до обговорення завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Як гарант освітньої програми, він звернув увагу присутніх на зміст навчальних програм, які потребують постійного корегування, оскільки якісна підготовка висококваліфікованих фахівців землевпорядників повинна бути на першому місці. Також Андрій Геннадійович наголосив на необхідності популяризації професії для школярів. Також відмітив важливу роботу із залучення кращих європейських фахівців у підготовку студентів і позитивно відзначив тут роботу декана факультету Тараса Євсюкова.
  В.о. завідувача кафедри земельного кадастру Наталія Мединська погодилася зі словами декана. Дійсно, однією з найголовніших проблем факультету є зменшення кількості студентів. Наталія Василівна наголосила на важливості очного навчання і практичної підготовки на факультеті землевпорядкування.

  Заключне слово прозвучало від ректора Станіслава Ніколаєнко, який зазначив, що в наявних умовах початок навчального року з 14 серпня 2023 року – це виважене рішення як щодо режиму економії, так і щодо своєчасно оптимізованих витрат та безпекової ситуації. Наразі університет посів 8 місце в рейтингу ТОП-200, став першим в МОН за кількістю наукових проєктів, увійшов в десятку кращих по вступу, а нещодавно в міжнародному рейтингу Webometrix із 23 тисяч закладів освіти НУБіП зайняв 1830 місце і третю позицію в Україні.
  У заключному слові ректор Станіслав Ніколаєнко виокремив головні завдання для колективу факультету землевпорядкування:
1) створити умови для ефективної діяльності науково-педагогічних працівників, враховуючи наявний кадровий потенціал. Потрібно рівнонапружено працювати, оскільки оцінка кожного відбуватиметься за реальними результатами;
2) продовжувати нарощувати міжнародну співпрацю, мати договори з іноземними партнерами про подвійні дипломи та вести реальну співпрацю із зарубіжними колегами, адже НУБіП є активним членом ініціатив EUgreen та UNIgreen;
3) поліпшити виховну, навчальну роботу з молоддю, студентами, аспірантами. Особливо приділити увагу першокурсникам, які приходять все більше не підготовленими (враховуючи попередні роки пандемії та війни);
4) орієнтуватися на глибоку профорієнтацію, співпрацю із Малою Академією, місцевими органами освіти. Особливо звернути увагу на проведенні ранньої профорієнтаційної роботи в школах (починаючи з 6-7 класів) та в коледжах, готувати собі абітурієнта;
5) не допускати конфліктів в колективі.

  Вчена рада факультету землевпорядкування одноголосно прийняла відповідне рішення, що буде опубліковано на офіційному сайті і міститиме головні напрями діяльності факультету землевпорядкування на 2023/2024 навчальний рік.
  На завершення, колективу було представлено План роботи вченої ради на 2023-2024 навчальний рік, який також був схвалений і згодом буде оприлюднений на офіційному сайті факультету.


Наталія Бавровська,
секретар вченої ради факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook