91-й навчальний рік в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розпочався: перевірили навчальну базу та відкрили двері оновлених аудиторій для першокурсників

21 серпня 2023 року

91-й навчальний рік в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розпочався: перевірили навчальну базу та відкрили двері оновлених аудиторій для першокурсників

У відповідності до наказу ректора університету від 11.08.2022 р. № 897 графік освітнього процесу передбачає початок першого семестру на два тижні раніше, з 14 серпня. студенти перших курсів повного та скороченого термінів навчання почали навчання в очному форматі.

У короткий міжсеместровий період колективи кафедр приклали великі зусилля для оновлення навчально-методичних комплексів дисциплін, розроблення методичного забезпечення освітнього процесу для новостворених лабораторій і місць практичного навчання, привели до вимог внутрішніх нормативних вимог документацію, завершили звіти за минулий навчальний рік та підготували індивідуальні плани науково-педагогічних працівників, виконали поточні ремонти навчальних та допоміжних приміщень.

Напередодні , у відповідності до рішення Вченої ради інституту та розпорядження директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження комісія директорату у складі директора Віктора Каплуна, заступників директора Наталії Пруднікової та Віталія Савченка, завідувачів кафедр Євгенія Антипова, Володимира Бойка, Олександра Гая, Віталія Лисенка, Юлії Мейш, Олександра Окушка перевірила готовність навчально-методичної та матеріальної бази кафедр до нового 2023-2024 навчального року.

 

Також були представлені результати перевірки наповненості ЕНК, перевірка яких відбулась протягом липня. За розпорядженням директора за цю ланку роботи ІКТ відповідає Роман Чуєнко. Перевірка показала - є певні недоліки: відсутні якісні відеоматеріали, НМК перевантажені теоретичними матеріалами, не повністю наповнені ЕНК деяких дисциплін, які вперше будуть викладатися в осінньому семестрі. Слід відміти, що кафедри вищої та прикладної математики та фізики мають наявні та наповнені ЕНК у повному обсязі.

Окрему увагу члени комісії звернули на наявність журналів з техніки безпеки та інструктажів з пожежної безпеки, інструкцій щодо поведінки підчас повітряних тривог. Відвідали закріплені за інститутом наявні укриття.

Але найголовнішим у роботі комісії стало ознайомлення з лабораторіями. Сьогодні в інституті функціонує 31 навчальна, 9 навчально-наукових-виробничих лабораторій та 1 навчальний полігон. Під час огляду спеціалізованих навчальних аудиторій члени комісії одержали вичерпну інформацію про особливості функціонування лабораторних установок та стендів, спеціалізованого обладнання і приладового забезпечення.

На кафедрі електротехніки, електромеханіки та електротехнологій (в.о. завідувач кафедри Олександр Окушко) постійно ведуться роботи з постійного підвищення якості освітнього процесу та покращення матеріально-технічного забезпечення навчальних та наукових лабораторій. Не винятком став і цьогорічний літній період. Студенти, які знаходилися на навчальних та виробничих практиках були долучені до налаштування та поточних ремонтів лабораторних стендів.

Кафедрою проведена велика робота: проведено модернізацію стенду для виконання лабораторної роботи «Дослідження модульного автоматичного вимикача» та виготовлений стенд для дисципліни «Електричні апарати» (доц. Андрій Березюк); проведено модернізацію лабораторних стендів та виготовлені нові установки для дисципліни «Теоретичні основи електротехніки» (доц. Дмитро Сорокін); проведено модернізацію лабораторних стендів з дисципліни «Електричний нагрів» (доц. Сергій Усенко).

На кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (завідувач кафедри Віталій Лисенко) старшим викладачем кафедри Володимиром Грищенком разом зі студентом магістратури Денисом Жуком вдосконалено автоматичну системи моніторингу та захисту підстанції на основі вакуумного вимикача EasyPact EXE та мікропроцесорного пристрою захисту Vamp 57 виробництва Шнайдер Електрик. При цьому для розробки системи керуванням фідером використовуються технології Інтернет hечей на основі інтерфейсу зв’язку Ethernet та протоколу МЕК 61850. Результати досліджень будуть відображені в магістерській роботі студента, а сама розробка, сподіваюсь, буде корисною для студентів та аспірантів кафедри.

 

Готуючись до нового навчального року, колектив кафедри теплоенергетики (в.о. завідувача кафедри Євгеній Антипов) плідно попрацював у літній період та суттєво поповнив фонд навчально-наукового обладнання кафедри. Так, у співпраці з ДП «Герц Україна» для навчальної лабораторії «Енергозбереження та нетрадиційних джерел енергії» було передано діючий макет твердопаливного (пелетного) котла марки HERZ FIREMATIC з модулем автоматики BioControl 3000, який адаптовано до навчальних потреб при вивченні дисципліни «Теплоенергетичні установки та системи з ВДЕ» нової освітньої програми «Інженерія відновлювальних джерел енергії та енергоменеджмент» спеціальності 144 «Теплоенергетика», на яку зараз активно проходить перший набір здобувачів ОС «Магістр».

Навчальна лабораторія «Термодинаміки та тепломасообміну» поповнилась навчальним стендом для вивчення роботи системи теплопостачання споживачів з використанням попередньоізольованих труб ТМ «АustroIsol», складові до якого нам надав інший партнер освітньої програми ТОВ «Теплоконструктор».

У процесі підготовки до відкриття також і навчальна лабораторія «Енергетичного аудиту теплоенергетичних систем», створення якої фінансується в рамках грантового проєкту між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Посольством Республіки Болгарія в Україні. На даному етапі завершується монтаж навчального стенду для вивчення роботи балансувальної арматури HERZ для одно- та двотрубних систем опалення будівель різного призначення.

На кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова (в.о. завідувача кафедри Олександр Гай) завершено підготовку навчально-наукової лабораторії «розумних» електромереж. Демонстраційна зона «розумної» мережі 10 кВ з децентралізованим секціонуванням та пункт диспетчеризації на основі SCADA (навчальний корпус №8) оновлена сучасним обладнанням для повітряних і кабельних ліній 10 кВ та новітніми реклоузерами, наданими компаніями SICAME UKRAINE та E.NEXT.

 

 

 

 

 

 

Робота комісії засвідчила, навчально-методичне та матеріально-технічне забезпечення кафедр ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження готове до початку нового навчального року.

За декілька днів завершилась і основна частика вступної кампанії. Урочистості з Посвяти у студенти пройшли святково та з позитивними емоціями.

 

Майже 200 студентів першого курсу ОС «Бакалавр» розпочали навчання у оновлених аудиторіях. Загалом до очних занять у першому семестрі нового навчального року приступило понад 400 студентів з 16 академічних груп.

 

 

 

 

 

 

 

Перші знайомства з першокурсниками дають оптимістичний прогноз на успішне опанування складним фахом енергетика чи автоматника.
Не дивлячись на реалії війни, наш інститут поповнив свій контингент студентів успішними випускниками шкіл, ліцеїв, гімназій і коледжів.

Велику увагу дирекція приділяє роботі з старостами академічних груп. Старостат з першокурсниками після декількох днів насичених занять розглянув низку важливих організаційних питань.

 

Маємо все необхідне, щоб опанувати такі необхідні для країни інженерні професії.
Тож до роботи, тримаємо наш освітянський фронт!

 


Віталій Савченко,
заступник директора
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook