Оволодіння практичними вміннями і компетенціями – головне спрямування навчальної практики з геодезії

20 серпня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  В освітній програмі підготовки фахівців освітнього ступеня бакалавр спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» вирішальним і невід’ємним освітнім компонентом є практична підготовка, зокрема геодезичного спрямування. Навчальна практика з геодезії, що передбачена на другому курсі, відіграє ключову роль у підготовці бакалаврів з геодезії та землеустрою. Вона допомагає здобувачам розвинути необхідні навички роботи з геодезичними інструментами, виконання точних вимірювань, аналізу геопросторових даних, формує комунікативні здібності. Зважаючи на обмеження воєнного стану, місцем проведення практики у 2023 році було обрано територію базового навчального закладу – НУБіП України.

  Необхідно наголосити, що перед початком навчальної практики декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, завідувач кафедри геодезії та картографії Іван Ковальчук, керівники академічних груп поінформували студентів щодо дій у разі повітряної тривоги, а також про необхідність дотримання правил охорони праці і техніки безпеки, особливо в умовах воєнного стану. Окрім того, доцентом кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Тетяною Зубок було проведено відповідний інструктаж.

  Отримавши в навчальній лабораторії кафедри геодезії та картографії необхідні геодезичні прилади (нівеліри, електронні тахеометри та інше геодезичне обладнання), здобувачі другого року приступили до виконання поставлених завдань. Головною метою практичної підготовки постало створення планово-висотної геодезичної мережі шляхом прокладання ходів полігонометрії І розряду та нівелювання IV класу. Для успішного виконання поставлених завдань та освоєння практичних вмінь і навичок студентам надавали допомогу керівники практики – професор Іван Опенько, доценти Олексій Жук, Олександр Шевченко та старший викладач Микола Ковальов.

  Окрім того, під час навчальної практики відбулася подія, яку з нетерпінням чекали всі майбутні землевпорядники – «Літня школа із геодезії та землеустрою 2023» (https://nubip.edu.ua/node/131559). Захід тривав на території ботанічного саду та спортивного комплексу НУБіП України. Студенти отримали можливість поспілкуватися з представниками роботодавців, передових компаній у сфері геодезії та землеустрою, дистанційного зондування Землі, ознайомитися з найновішими приладами та інструментами, які допомагають вирішувати широкий спектр топографо-геодезичних, картографічних та землевпорядних задач. Практичне знайомство з представниками роботодавців та сучасними лінійками геодезичних приладів є запорукою того, що майбутні випускники вправно володітимуть ними і зможуть приймати обґрунтовані рішення щодо вибору правильних інструментів для різних завдань. А далі вони взяли участь у конкурсах та змаганнях на швидкість і точність вирішення різноманітних геодезичних і топографічних задач, спортивних баталіях тощо. Після закінчення змагань переможці отримали цінні призи й нагороди від роботодавців факультету та ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

 

 

  2023 рік для майбутніх геодезистів і землевпорядників став особливим, адже студенти мали можливість відвідати Дзвінківський навчально-науковий геодезичний полігон. Тут необхідно подякувати за реалізацію такої можливості директору Боярської лісової дослідної станції Анатолію Карпуку та його заступнику Олександру Мельнику, а також керівнику ННВЦ «Автоінжиніринг»Володимиру Євтушенку. Після прибуття до геодезичного полігону, заступник директора з наукової роботи ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» Олександр Мельник розповів про історію та особливості функціонування структурного підрозділу. Викладачі провели ознайомчу екскурсію територією геодезичного полігону, поділилися досвідом проходження практики в цьому чудовому місці та поставили перед здобувачами завдання зі знаходження на навчальному майданчику геодезичних пунктів, але вже із використанням сучасного GNSS-обладнання. Студенти отримали незабутні враження. Після успішного виконання поставлених завдань, приступили до приготування обіду у польових умовах, обміну досвідом, отриманими враженнями та позитивними емоціями, що стало особливо цінним результатом практики, який запам’ятався і згадуватиметься ще багато років.

  Практика з геодезії є особливою, бо дозволяє згуртуватися студентам. Кожен з них, окрім закріплення теоретичних знань практичними вміннями, здобув неоціненний досвід працювати в дружній команді та спільно вирішувати як навчальні, так і життєві завдання і проблеми.

 

Аліна Олексієнко, Ольга Тертишна,
студентки факультету землевпорядкування

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook