Прапор миру, єдності і волі

23 серпня 2023 року

 

1Щорічно 23 серпня відзначають свято, присвячене одному з головних українських символів – День Прапора України.

Уже сотні років синьо-блакитні та жовто-золоті кольори – символ нашої української ідентичності, уособлення незламності, хоробрості та доблесті народу, який бореться за волю та свободу. Під синьо-жовтим стягом наші воїни сьогодні - у важких боях проти російських загарбників боронять свою землю, щоб наші діти та внуки мали мирне майбутнє.

23

До відзначення цього свята долучилися студенти групи ФП-21 Бережанського фахового коледжу  на уроці патріотизму «Прапор миру, єдності і волі». Із вступним словом про відзначення свята на державному рівні, до здобувачів освіти звернулася завідувачка бібліотеки Ольга Михайлишин. У своїй доповіді Анастасія Дворська розповіла про використання жовтого і блакитного кольорів на прапорах України-Руси і Гетьманщини.

45

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада в червні 1848 р. В період Української революції синьо-жовта барва стала офіційним символом. Історію українського стягу цього періоду висвітлила Анастасія Юськів.

Після втрати незалежної української держави на початку ХХ ст., синьо-жовтий прапор залишався символом національної боротьби та спроб відновити державність у різних регіонах України. 4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, парламент офіційно затвердив його Державним Прапором України. Сторінку новітньої історії українського символу перегорнула Ольга Єдинак.

67

Думки українських поетів про синьо-жовте полотнище лягаючи на папір, звеличують, прославляють його. Рядки вірша «Прапор» Лесі Петлюри, прочитані Юлією Лещук, торкнулися кожного присутнього.

Історія нашого стяга – справді багата і цікава – показує всю історію української державності. Викладачем історії Вірою Орейдою зібрано факти та легенди про державний символ України.

8

Книжкова виставка «Символ свободи і незалежності», підготовлена працівниками бібліотеки, вдало доповнила патріотичний захід.  

Впродовж історичних звершень синьо-жовтий смуга ставала символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при піднятті національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.  

9

Синьо-жовтий стяг майорить у кожному звільненому від ворога селищі та місті. Він на плечах та в руках повернутих додому українців. На зап'ястях маленьких дітей. З ним українці переживають усі найкращі й найважчі в житті моменти. Це один із найупізнаваніших символів України — це кольори сміливості. А ще — символ духовного єднання та незалежності, нашої історії та національної самобутності.

Віра Орейда,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook