Природокористування і якість життя - поради лікаря: як канабіс впливає на апетит і вагу

23 серпня 2023 року

   Жвава суспільно-політична дискусія навколо легалізації медичного канабісу підтвердила полярізацію думок щодо прийнятності використання конопель у сферах поза легкою промисловістю.

   Вочевидь, значна частина тверджень про шкоду канабісу та невідворотній рух за маршрутом медичний – рекреаційний канабіс – важкі наркотики пов’язана із браком достовірної інформації.

   Знаючи більше про властивості коноплі як рослини, про канабіоїди як унікальні біологічно активні речовини, використовуючи наукові дані та міжнародний досвід, можна безпечно рухатися із використанням конопель з корисними наслідками. Цікавою і мало обговорюваною є тема впливу канабісу на фізіологію харчування, травлення і обміну речовин людини.

   Наявні дані, які свідчать про те, що у дорослих, які вживають медичний канабіс, може змінитися концентрація гормонів, пов'язаних із почуттям голоду (наприклад, греліну) та зменшитися набір ваги.

    Результати рандомізованого контрольованого дослідження (обмежене 20 здоровими дорослими споживачами канабісу 20-36 років) виявило, що канабіс (активна доза тетрагідроканнабідіолу (ТГК) 6,9±0,95% ≈50,6 мг) змінює концентрацію у крові певних ендокринних маркерів.

   Порівняно з плацебо, канабіс, який споживали, курили чи пили, зменшував підвищення концентрації інсуліну в крові протягом 90 хвилин і призводив до зниження концентрації GLP-1 (гормон, що виробляється в кишківнику у відповідь на споживання їжі) у крові. Загальний грелін був вищим після канабісу, який вживали орально, порівняно з викуреним чи випареним. Канабіс не мав істотного впливу на ацилгрелін або лептин, і про побічні ефекти не повідомлялося.

    Обсерваційне дослідження 2019 року серед національно репрезентативної когорти дорослих американців виявило, що ІМТ (індекс маси тіла) зріс протягом трьох років для всіх підгруп, але, порівняно з не споживачами, збільшення ІМТ було найменшим для постійних споживачів канабісу. Далі йшли ті, хто почав вживати канабіс. протягом попередніх трьох років, а потім ті, хто припинив вживання канабісу протягом попередніх трьох років.

   Механізм, за допомогою якого канабіс може впливати на апетит і масу тіла, невідомий. Він може імітувати дію ендогенних канабіноїдів у гіпоталамусі, які регулюють енергетичний баланс, знижують регуляцію канабіноїдних рецепторів, що беруть участь у регуляції апетиту, та/або зменшують запалення.

    GLP-1 і грелін є гормонами: перший бере участь у метаболізмі інсуліну та глюкози, а другий бере участь у регулюванні апетиту, голоду та гомеостазі глюкози. Здається, є синергетичний ефект між ендоканабіноїдами та греліном, але основний механізм такої взаємодії лишається незрозумілим.

   Водночас згідно з дослідженнями, медичний канабіс не впливає на апетит або масу тіла у дорослих з анорексією-кахексією, і що канабідіол (CBD) може знижувати апетит у людей з певними захворюваннями, такими як рідкісні форми епілепсії.

 Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook