Агрономічно-ознайомча практика з грунтознавства на першому курсі: Пошук скарбів землі

21 липня 2023, 9:43

На першому курсі навчання студенти зазвичай отримують теоретичні знання, які будуть лягати в основу їх майбутньої професійної діяльності. Однак, щоб ці знання стали дійсно цінними і зрозумілими, важливо мати можливість їх застосовувати на практиці. Саме тому, агрономічно-ознайомча практика з Грунтознавства має особливе значення для студентів агробіологічного факультету.

Цього року, зважаючи на безпекову ситуацію та війну, частину завдань та форму проведення практики довелося змінити. Польова практика проходила у змішаному форматі. Декілька днів студенти дистанційно набували більш детальну теоретичну підготовку для подальшого виконання завдань практики. Інші дні пройшли в очному форматі і включали велику польову екскурсію по територіїї Національного природного парку «Голосіївського», захист звітів та написання підсумкового тесту.

Студенти 1-го курсу спеціальності 201 «Агрономія» пройшли червневу агрономічно-ознайомчу практику під керівництвом доцентів кафедри ґрунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули Катерини Карабач та Володимира Козака.

Метою ознайомчої навчальної практики з ґрунтознавства є реальне пізнання студентами ґрунту як особливого природного утворення, незамінного засобу виробництва, об’єкта і результату людської праці.

Найцікавішою частиною практики стала польова екскурсія, якій не завадив навіть дощ, що починався раз за разом. За словами студентів, які виміряли пройдену відстань, протяжність маршрута склала майже 7 кілометрів і включала 12 зупинок.

Маршрут польової екскурсії мав форму кільця і почалася вона біля 2 навчального корпусу. Далі викладачі і студенти спустилися до Горіхуватських ставків і знов піднялися до дороги, що є вододільною лінією між Голосіївською і Мишоловською балками. Потім направилися до 12-го навчального корпусу ветеринарного факультету і потрапили в Голосіївський ліс на початок Екологічної стежки. Пройшли всю Екологічну стежку, піднялися на велике лесове плато над озером Дидорівка і закінчили екскурсію знов повернувшись до свого корпусу повз кафедру конярства і Ботанічний сад НУБіП України.

Під час екскурсії студенти отримали загальну інформацію про ґрунтово-кліматичні зони Полісся і Лісостепу та власне територію НПП «Голосіївського», ознайомились з факторами ґрунтоутворення цих зон та їх впливом на розвиток грунтів. Також, студенти опанували методи дослідження грунтів та дослідили закономірності залягання грунтів на різних елементах рельєфу, із власноручним визначенням довжини, крутості схилу та його експозиції. Виявляли причини розвитку ерозійних процесів, заболочування. Побачили різні протиерозійні споруди. Вимірювали потужність делювіальних відкладів. Мали змогу побувати у дубово-грабових, хвойних, заплавних чорновільхових та букових насадженнях. Знайомилися з різними ґрунтовими породами та навіть прийняли участь у інтерактивних розвагах!

Володимир Козак пояснює як працює екліметр Брандіса та як вимірюється крутизна, експозиція

та довжина схилів. Які бувають форми рельєфу.

   

Студенти власноруч за допомогою екліметра виміряли  крутизну Голосіївської балки і встановили, що вона становить 200 та має північну експозицію.

 

Вимірювання потужності делювіальних відкладів.

 


Протиерозійні споруди.

 

 Катерина Карабач пояснює схему запланованого маршруту Екологічною стежкою.

 

Дослідження різних материнських порід.

 

  

Букові насадження та дубово-грабовий ліс.

 

 

Інтерактивні розваги у лісі. Студенти визначають породу дерев за зовнішнім виглядом листків та плодів.

 

 

Агрономічно-ознайомча практика з ґрунтознавства на першому курсі – це не просто можливість зануритися в реальний світ грунтів, а й шанс зміцнити теоретичні знання через практичний досвід. Вона ставить перед студентами завдання, розвиває вміння спостерігати, аналізувати і робити висновки. Така практика створює міцну основу для подальшого навчання та надає студентам впевненість у тому, що обрана спеціальність відповідає їхнім інтересам.

ВІДЕО З ПРАКТИКИ ДАРИНИ ГАЛОЧКИ, СТУДЕНТКИ 8 ГР. 1 К.

 

Катерина Карабач, доцент кафедри

 ґрунтознавства та охорони грунтів

 ім. проф. М.К. Шикули

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook