Природокористування і якість життя - поради лікаря: інозитол: цукровий спирт із властивостями вітаміну

28 серпня 2023 року

   Інозитол – є фізіологічно важливою, натуральною речовиною, яку ще називають псевдовітаміном (B8). Він є важливим у функціонуванні багатьох органів і систем, завдяки участі у зв’язуванні нейротрансміттеров та гормонів з відповідними рецепторами. Дефіцит інозітолу погіршує певні функції організму, але не призводить до важких патологічних станів. 

   Інозитол — це цукровий спирт, який виробляється в організмі та міститься в харчових продуктах, як цільнозернові злаки, кукурудза, м'ясо, цитрусові та бобові. Його можна знайти в дев'яти формах. Міо-інозитол і D-хіро-інозитол найчастіше входять до складу дієтичних добавок.

   Інозитол може поліпшити метаболізм певних хімічних речовин в організмі, що зумовлює позитивну динаміку стану пацієнтів при ментальних проблемах, таких як панічний розлад, депресія та обсесивно-компульсивний розлад. Також він сприяє більш ефективній дії інсуліну.

   Інозитол застосовують у комплексній терапії метаболічного синдрому, синдромі полікістозних яєчників (СПКЯ) і для зниження ризику передчасних пологів. Також є дані щодо його позитивного впливу при безсонні, біполярному розладі, посттравматичному стресовому розладі та багатьох інших станах, але поки що не отримані переконливі наукові докази, які б обґрунтовували більшість цих застосувань.

   Не слід плутати інозитол з інозитолом гексафосфатом IP-6. Це - різні речовини.

ЕФЕКТИВНІСТЬ

   Відповідно до оприлюднених результатів досліджень інозитол ймовірно ефективний при:

   Групі станів, які підвищують ризик діабету, хвороб серця та інсульту (метаболічний синдром). Прийом інозитолу, з або без альфа-ліпоєвої кислоти, покращує чутливість тканин до інсуліну, знижує рівень холестерину, тригліцеридів та артеріальний тиск у людей з метаболічним синдромом.

   Гормональний розлад, при якому спостерігається збільшення розмірів яєчників із кістами (синдром полікістозних яєчників або СПКЯ). Прийом інозитолу знижує рівень тригліцеридів, артеріальний тиск і позитивно діє на рівень цукру в крові, стимулює овуляцію та збільшує ймовірність вагітності у жінок з СПКЯ.

   Передчасні пологи. Прийом інозитолу з фолієвою кислотою під час вагітності знижує ризик передчасних пологів, включаючи вагітних, які мають більший шанс розвитку діабету під час вагітності.

Водночас він неефективний при:

   Раптових та серйозних захворювань легень (гострий респіраторний дистрес-синдром або ГРДС). Введення міоінозитолу внутрішньовенно недоношеним дітям із ГРДС не допомагає. Насправді це може навіть бути шкідливим.

   Тривога. Прийом інозитолу не покращує симптоми тривоги.

   Депресія. Прийом інозитолу не покращує симптоми депресії.

   Нервовий біль у людей з діабетом (діабетична нейропатія). Прийом інозитолу не покращує симптоми нервового болю, викликаного діабетом.

   Захворювання очей у недоношених дітей, яке може призвести до сліпоти (ретинопатія недоношених). Введення міоінозитолу внутрішньовенно або перорально недоношеним немовлятам не знижує ймовірність розвитку ретинопатії. Фактично, це може збільшити ризик смерті.

ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ, ЗАСТЕРЕЖЕННЯ, ВЗАЄМОДІЇ

   При прийомі перорально. Інозитол безпечний для більшості дорослих, якщо його використовувати протягом 10 тижнів. У деяких людей він може викликати діарею, збільшення утворення кишкового гази та нудоту.

   При нанесенні на шкіру. Немає достатньо достовірної інформації щодо його безпеки та побічних ефектів.

   Вагітність. Інозитол безпечний при прийомі перорально, якщо мова йде про короткочасне застосування. Дози до 4000 мг міоінозитолу щодня використовувалися з очевидною безпекою.

   Грудне вигодовування. Немає достатньо надійної інформації щодо безпечності використання інозитолу під час годування груддю. Краще його уникати.

   Діти. Інозитол безпечний при прийомі перорально протягом 12 тижнів у дітей віком 5-12 років.

  УВАГА. Інозитол може знизити рівень цукру в крові. Його прийом разом із ліками від діабету може призвести до занадто низького рівня цукру в крові. Уважно стежте за цим.

ДОЗУВАННЯ

   Як ліки інозитол найчастіше використовується дорослими в дозах 1-4 грами перорально щодня. Його часто приймають разом з 200-400 мкг фолієвої кислоти. Найкращу дозу та оптимальну тривалість для конкретного захворювання має призначити лікар.


Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії






 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook