Першокурсники спеціальності «Громадське здоров'я» факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК опановують сучасні знання на новоствореній кафедрі громадського здоров'я та нутриціології

28 серпня 2023 року

    З 14 серпня 2023 року для студентів 1 курсу спеціальності 229 «Громадське здоров'я» настав новий, переломний момент у житті – вони перетнули поріг Національного університету біоресурсів і природокористування України та мають можливість відвідувати заняття очно, що дозволяє відчути справжнє студентське життя, не зважаючи на те, що в ньому присутні і тимчасові перебування у бомбосховищах. 

Для підготовки нової генерації висококваліфікованих фахівців з громадського здоров’я, які повинні мати фундаментальні знання з розв’язання складних спеціалізованих завдань та проблем у сфері медицини, нутриціології здорового харчування та успішного проходження акредитаційної експертизи ОП «Нутриціологія здорового харчування» спеціальності 229 «Громадське здоровꞌя» за наказом ректора від «26» червня 2023 р. за № 640 створена кафедра громадського здоров'я та нутриціології, яку очолив професор, президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії Олег Швець.




 Прагнення жити і харчуватись здорово – тренд сучасного етапу розвитку людства. Проте, не зважаючи на постійну промоцію здоров’я в суспільстві і, здавалось би, доступність і зрозумілість постулатів здорового харчування, у підготовці фахівців цієї галузі не можна легковажити. Адже майбутні фахівці повинні знати вплив вибору у харчуванні на ризик небезпечних хвороб та обмін речовин; особливості клінічного харчування при різних патологічних станах; вплив харчування на ментальне здоров’я; вміти вести індивідуальний прийом; знати юридичні і психологічні аспекти справи; консультувати клієнта, проводити анкетування, заміри, розшифровувати аналізи, складати план режиму харчування та меню на тиждень; підтримувати та вести пацієнта протягом певного періоду тощо.


На жаль, суспільство за інерцією поки що вважає пріоритетним розвиток медицини та лікувально-діагностичних практик, а не технологій збереження здоров’я окремої людини і нації в цілому. Тому колектив кафедри свідомий, що готує першопрохідців, здатних долати інертність і упередженість, спроможних інформувати, мотивувати, навчати, переконувати, займатись промоцією та вести за собою.


Фахівці громадського здоров’я працюватимуть з різним контингентом клієнтів – здоровими і хворими; дітьми від 10 років, підлітками та дорослими; пацієнтами, які страждають на анорексію, булімію, переїдання та інші розлади харчової поведінки; тими, хто страждає на зайву вагу та ожиріння; людьми, які регулюють емоційну напругу за допомогою їжі; особами, яким потрібна підтримка у зміні плану харчування; родичами людей, які страждають на розлади харчової поведінки, тощо.

Зважаючи на ці виклики, під час створення нової кафедри громадського здоров’я та нутриціології, декан Лариса Баль-Прилипко та завідувач кафедри Олег Швець підходили до справи серйозно, ставлячи високі вимоги до змісту освітньо-професійних програм, до фахівців кафедри та її матеріально-технічного забезпечення.

На кафедрі працюють лікар-дієтолог, гастроентеролог, директор медичного центру «Здорове харчування» при Українському науково-дослідному інституті харчування, кандидат медичних наук, доцент Олександр Мартинчук; доктор медичних наук, удостоєний вищої відзнаки наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України, за ребальзамування тіла М.І. Пирогова та досягнення у морфологічній науці «Золота медаль В.О. Беца», професор Геннадій Ткач; директор Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, доктор наук, професор Валентина Корнієнко, стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих вчених, PhD, доцент Микола Ніколаєнко; кандидат педагогічних наук Альона Альтанова; доктор ветеринарних наук, доцент Руслана Постой.



До послуг студентів кафедри сучасна конференц-зала, дві навчальні лабораторії, оснащені усім необхідним – муляжами тіла людини; термостатом; цифровим віскозиметром для вимірювання в'язкості рідини в хімічній медицині та харчовій промисловості; мікроскопами різних модифікацій; холестерометром-глюкометром для вимірювання ліпідного профілю та глюкози в крові людини; глюкометром для визначення глюкози; електронними вагами; рефрактометром для визначення білка в сироватці крові та сечі; напівавтоматичними вимірювачами артеріального тиску та частоти пульсу; аналізаторами сечі; центрифугою; приладом для серцево-легеневого тестування з навантаженням для визначення максимального споживання кисню та анаеробного порогу, розрахунку фактичних енерговитрат при фізичних навантаженнях, нутриційної оцінки, вимірювання основного обміну.



Є на цьому приладі програма керування вагою (енергетичний баланс), програмне забезпечення для дієтології, включаючи планер дієти; оцінка м'язової сили, витривалості, гнучкості, аналіз складу тіла, складання індивідуальної програми тренувань, стандартні антропометричні вимірювання (артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, індекс маси тіла та інше).


Лабораторні заняття з анатомії людини проходять на кафедрі анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка.           

Майбутні фахівці громадського здоров’я серед інших навчальних дисциплін детально вивчають: хімію – аналітичну, біохімію медичну, харчову та клінічну хімію; цитологію та гістологію людини; фармакологію; медичну та біологічну фізику; латинську мову та медичну термінологію, психічне здоров'я, анатомію та фізіологію людини, загальну гігієну та епідеміологію. Одним словом, навчання передбачає набуття ґрунтовних знань з природничої та спеціальної підготовки, необхідних для якісної роботи з майбутніми клієнтами.



 

Важливим розділом роботи кафедри є організація наукової роботи зі студентами і викладачами. Участь у наукових конференціях та семінарах всеукраїнського і міжнародного рівня позиціонується завідувачем кафедри Олегом Швецом, як нагода дізнатись найактуальнішу інформацію про наукові розробки та дослідження в галузі нутриціології від провідних професорів вітчизняних та закордонних закладів, дієтологів, лікарів-гастроентерологів, провідних практикуючих спеціалістів. Один із таких заходів вже заплановано на початок вересня.


Тож новостворена кафедра НУБіП України тільки розпочинає свою історію. Побажаємо їй, щоб це була історія розвитку, успіху і визнання! Визнання багатогранного. Це і успішне проходження акредитаційної експертизи підготовки здобувачів ОС «Бакалавр» спеціальності 229 «Громадське здоровя», і надання абітурієнтами пріоритетності спеціальностям кафедри під час вступної кампанії, і визнання фаховості випускників серед професійної спільноти, і задоволеність клієнтів. 

Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook