Збори кураторів та старост академічних груп механіко-технологічного факультету: обговорення освітньо-виховної діяльності в поточному навчальному році

28 серпня 2023 року
   Перші тижні поточного навчального року, як правило, проходять у зосередженій побудові векторів освітнього та виховного процесів, встановлення довіри і контактів першокурсників із студентами старших курсів, студентським самоврядуванням та адміністрацією навчального закладу. В такому форматі розвитку діяльності факультету, суттєву роль відіграють відповідальність органів студентського активу та майстерність і мудрість кураторів академічних груп. Основні шляхи роботи наставників академічних груп спрямовані на формування колективів, в студентському середовищі, підтримку розуміння навчального процесу, забезпечення динаміки виховної складової освітньої діяльності, вивчення та контроль житлово-побутових умов студентів, які проживають у гуртожитку. Саме цим складовим навчально-виховного процесу, 27 серпня 2023 року, був присвячений каскад зібрань кураторів і старост академічних груп механіко-технологічного факультету.
   На зборах з кураторами, які розпочалися о 14 год, в очному форматі, декан факультету Вячеслав Братішко, наголосив на відповідальному спрямуванні зусиль кураторів на посилення виховної і роз’яснювальної роботи зі студентськими колективами. 
   Здобувачі вищої освіти факультету, не повинні стояти осторонь всіх подій, які відбуваються, в навчальному закладі. Вони повинні свідомо орієнтуватися, в актуальних питаннях проекту нового переліку галузей знань і спеціальностей, збереження територій навчально-дослідних господарств університету, тощо. Декан звернув увагу, на профорієнтаційну роботу академічних груп, адже, саме від студентів, які навчаються, майбутні абітурієнти отримують вичерпну інформацію про заклад вищої освіти, що суттєво впливає на їхній вибір. Декан, також, озвучив кількісний показник проживаючих студентів у гуртожитку № 5, звернув увагу на санітарний стан кімнат, наголосив на необхідності активної роботи наставників в організації побутового простору здобувачів вищої освіти, вихованні моральних якостей, контролю дотримування студентами правил внутрішнього розпорядку в кампусі. Наставник повинен, постійно, надавати допомогу студентам у вирішенні проблем, пов'язаних з навчанням та соціально - побутовими умовами, повинен мати зв'язок з батьками студентів, своєчасно реагувати на проблеми, які треба вирішувати в студентському житті.

   Заступник декана Ігор Сівак повідомив, що з 4 вересня 2023 року, вступає в дію розроблений графік чергування кураторів академічних груп, у гуртожитку № 5, який буде діяти, до листопада поточного семестру. Графік передбачає щоденне відвідування кураторами гуртожитку, з метою проведення співбесід, роз’яснювальної та виховної роботи в студентському середовищі. Студенти повинні жити в здоровому морально-психологічному кліматі, встановлювати нормальні стосунків між собою в мікроколективах житлових кімнат, вести здоровий спосіб життя. Для цього потрібна допомога ерудованого наставника з широким кругозором знань і досвідом практичної роботи. Крім того, студент повинен психологічно відчувати, що він знаходиться в полі підтримки куратора.

    На зборах, також, обговорені питання активності студентів у навчальному процесі, громадському житті та культурно-виховній роботі.
  Після конструктивної розмови, з кураторами, о 15 годині, у змішаному форматі, відбулося засідання старостату механіко - технологічного факультету. Основними напрямками зібрання, слугували обговорення траєкторій навчальної діяльності здобувачів вищої освіти, у поточному семестрі та тренінг старост академічних груп першого курсу, в організаційних заходах студентської спільноти. Варто відмітити, що це перші збори новообраних старост в навчальному році.

   Декан факультету Вячеслав Братішко, привітав очільників академічних груп з Днем Державного Прапора України, побажав молодим лідерам здоров’я, успіхів та швидкої Перемоги. Наразі, студенти першого і другого курсів факультету, навчаються в очному форматі. Декан підкреслив важливість очної форми навчання, перевагою якої є підвищення якісної складової засвоєння знань у розрізі проходження практичних і лабораторних занять. Особливо, студенти першого курсу, повинні відчути, зрозуміти та усвідомити всі умови освітнього процесу, в безпосередньому контакті з викладачами. Декан наголосив, на відповідальному ставлення до навчання, всіх здобувачів вищої освіти, незалежно, від формату навчання, неухильному виконанні інструкцій безпеки, обов’язковому дотриманні правил академічної доброчесності.

   Заступник декана Ігор Сівак окреслив завдання діяльності старост старших курсів, під час дистанційного навчання, для освоєння дисциплін на електронній платформі університету та відвідування он-лайн занять, згідно діючого розкладу, для якісного опанування знань. Наразі, всі першокурсники, зареєстровані в E-learn і мають доступ до всіх електронних курсів дисциплін. Старости повинні контролювати активність участі студентів своїх груп у дистанційній та змішаній формах навчального процесу, стимулювати їх до вчасного виконання практичних та модульних робіт, разом з відповідальним за E-learn факультету, Віталієм Куркою, забезпечувати вирішення проблем комунікативного доступу.
   Заступниця декана Оксана Ачкевич надала інформацію, про поточні результати постановки першокурсників, на військовий облік та заповнення довідок відстрочки від мобілізації. Наразі, всі першокурсники, які проживають, у гуртожитку, отримали форму 20 та проходять процедуру встановлення, на військовий облік.
   На зустрічі обговорені питання відповідального ставлення молодих очільників до виконання обов’язків старости групи, уміння правильного нарахування додаткових балів до стипендіального рейтингу студентів, забезпечення моральних і етичних умов функціонування студентського середовища та співпрацю з куратором групи, деканатом, органами студентського самоврядування факультету і університету.
   Старости обговорили різні ситуативні випадки початку навчального року, формування оцінок додаткової діяльності студентів, функціонування наукових гуртків факультету, спортивних секцій та творчих колективів університету, проживання у гуртожитку, розкладу дисциплін та якості проведення занять.

 

Ігор Сівак, заступник декана механіко-технологічного факультету
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook