Першокурсники відвідали ще одну «родзинку» університету – музей анатомії тварин

29 серпня 2023, 7:55
НУБІП
Студенти 9-ї групи 1 курсу АБФ, разом зі своїм наставником Оксаною Завадською, вирішили не зупинятися на відвідуванні  ботанічному саду та музеї історії університету, а продовжили  досліджувати «родзинки»  НУБіПу. Наступним місцем, яке вони відвідали, став музей анатомії тварин кафедри анатомії та гістології тварин ім. акад. В.Г Касьяненка ветеринарного факультету. Зустрічав та провів екскурсію  кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри анатомії та гістології тварин Стегней Микола Михайлович.
 
Найперше, що вражає відразу, – дизайн коридорів та кабінетів. Кожен сантиметр стін яскраво оформлений опудалами, зображеннями різноманітних тварин: парнокопитні, ссавці, рептилії, свійські тварини, птахи, тощо. Уже з коридору ми занурилися в магічну атмосферу Царства тварин,  бо нас оточували не лиш тематичні ілюстрації та портрети вчених, а й перші експонати, стенди з павуками та метеликами, дуже багато різних опудал екзотичних та звичайних птахів.

Спочатку студентам показали декілька робочих кабінетів де майбутні ветеринари досліджують тварин. До речі, ці приміщення також були частково оформлені різними малюнками та опудалами, ще й до всього, багато де були розміщені скелети різних тварин.

Наступним етапом екскурсії було знайомство зі скелетами різних тварин: коні, мавпи, різні види козлів та собак, гризуни, птахи, різні водні істоти і навіть черепа людей за часів княгині Ольги. У кожного експоната своя історія, деякі тварини прибули сюди парами, інших сюди привозили на лікування, когось просто віддавали заради внесків в науку. Окрім всього переліченого, були й просто поодинокі кістки важливі для вивчення, бо ж вони мали певну патологію.

Більш детальніше можна було роздивитися навіть органи які знаходяться в формаліні. Найбільше вразив той факт, що всі експонати були справжніми, натуральними. Це не якісь пластмасові каркаси зі штучним покриттям, всі експонати були колись живими істотами!

Перевіривши кожен скелет на міцність та зробивши безліч крутих фото, група пішла до іншої частини музею де знаходяться опудала. Це мабуть найприємніша частина екскурсії яка точно сподобається всім, бо хто ж не хоче побачити зблизька тигра або жирафа. Окрім новенького селфі зі смішною мавпою чи поні, до кожного експоната можна навіть доторкнутися та дізнатися яка шерсть конкретної тварини на дотик.

Останнім етапом нашої дослідницької подорожі, став велетенський хребет синього кита. Побачивши його вперше, багато хто подумав, що це просто бетонна конструкція. Масштаби цього експонента вражають – близько 20 метрів. Він не зміг би поміститися ні в одному кабінеті, враховуючи не лише його довжину, а й вагу. Саме тому, він знаходиться на вулиці під корпусом університету.

 

Музей анатомії НУБіП пропонує відвідувачам можливість ознайомитися з широким спектром анатомічних досліджень. Він також виконує важливу роль у збереженні історичного спадку та наукових досягнень у сфері анатомії. Експонати, розташовані в музеї, можуть дати глибокий інсайт у розвиток наукових досліджень та методів вивчення анатомії на протязі часу. Відвідування будь-якого музею – це вклад в свій різносторонній розвиток, і цей музей став не виключенням для нас.
Щиро дякуємо Миколі Івановичу Стегнею, кандидату ветеринарних наук, доценту кафедри анатомії та гістології тварин за приємну атмосферу, цікаву й пізнавальну екскурсію!

 Юлія Шайнога,
студентка 9 групи,
Оксана Завадська, куратор групи
    

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook