Атестація аспірантів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

30 серпня 2023 року

  30 серпня 2023 року на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології в очному форматі пройшла атестація аспірантів усіх років навчання за освітньо-науковими програмами підготовки доктора філософії зі спеціальностей 091 «Біологія та хімія», 101 «Екологія», 202 «Захист і карантин рослин».

 

  50 аспірантів факультету звітували перед комісією у складі: голова атестаційної комісії, декан факультету, доктор сільськогосподарських наук, професор Юлія Коломієць, члени комісії — доктор сільськогосподарських наук, професор Микола Доля, доктор біологічних наук, професор Лілія Калачнюк, доктор біологічних наук, професор Світлана Прилуцька, доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Алла Клепко, доцент Валерія Бондарь.

 


  На засіданні були присутні й наукові керівники, які підтримували своїх аспірантів, коментували їх роботу та оцінювали перспективи успішного завершення наукових робіт. Атестація розпочалась зі вступного слова професора Юлії Коломієць, яка коротко розповіла про процедуру проходження атестації та закликала старанно крокувати вперед не зупиняючись на досягнутому.

 


  Для аспірантів 1 року навчання, які приєдналися до родини факультету лише в травні, це перша атестація, проте разом з науковим керівником вони вже розробили та затвердили тему дисертації, індивідуальний план роботи, окрім того, деякі аспіранти підписали договір з підприємством, компанією та розпочали свої перші дослідження.

 

 

 
  Аспіранти 2 та 3 року навчання представили атестаційній комісії свої напрацювання за звітний період, доповіли про проходження освітньої складової навчання та педагогічної практики, а також про перебіг наукової роботи над дисертацією. До слова, Анна Куровська з темою дисертаційного дослідження «Інтегральне оцінювання водних ресурсів Дніпровського басейну для різних видів водокористування» доповіла, що відповідно до індивідуального плану за весь період навчання вона підготувала 8 статей у фахових вісниках, опублікувала 7 тез, 1 статтю (під рецензуванням) у Scopus/Web of Sciences та має понад 60 годин педагогічної практики. Анна активно брала участь в міжнародних та вітчизняних конференціях, симпозіумах, воркшопах, вже підготувала 3 розділи, а дослідження для дисертації проводила на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю в ННВЛ «Навколишнього середовища і здоров'я» та ННВЛ «Екологічної експертизи та паспортизації територій і підприємств», в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК та TU Bergakademie Freiberg в Німеччині.

 

 

 

  


  Аспіранти 4 року навчання провели широкий спектр польових та лабораторних досліджень, основні результати яких зобразили в презентаційних матеріалах, представили попередні висновки дисертаційної роботи та опубліковані наукові статті, ділилися планами, окреслили попередні дати захисту робіт. Слід зазначити, що презентаційний матеріал кожного з аспірантів був наповнений здобутками за звітний період, показниками, проміжними результатами досліджень, а доповіді були чіткими та лаконічними. Наприклад, Тетяна Білоусова з темою дисертаційної роботи «Фітосанітарні ризики поширення і розмноження південноамериканської томатної молі Tuta absoluta Meyr та контроль її чисельності в Степу України» наголосила, що вона опрацювала наукові літературні джерела за тематикою досліджень (близько 215 наукових публікацій), сучасні методики польових досліджень, здійснила статистичну обробку отриманих даних T.absolute, вивчила сезонну динаміку чисельності фітофага в Миколаївській області, визначила заселення сортів томатів шкідником та дослідила особливості розвитку гусениць, визначила осередки розмноження фітофага в установлені періоди фенологічного розвитку від травня до жовтня, підготувала 4 розділи дисертаційної роботи,  видала тези, 3 статті і подала до друку ще 2, взяла участь в 7 конференціях та виробничій нараді із керівниками трьох господарств на базі яких проводяться дослідження.

 

 


  Члени комісії зазначили, що аспіранти активні, налаштовані на сумлінну працю, деякі з них попри зовнішні обставини, продовжували роботу за кордоном, тому дослідження проводили не лише в Україні. Комісія успішно атестувала аспірантів всіх років навчання та побажала подальших успіхів й цікавих відкриттів у дисертаційній роботі!

  

 

 

 

 Наталія Батрак

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook