Представники НУБіП на чемпіонаті України зі спортивного туризму серед ветеранів фізичної культури і спорту

3 вересня 2023 року

     З 24 по 27 серпня 2023 року на території Голосіївського лісу відбувся чемпіонат України зі спортивного туризму серед ветеранів фізичної культури і спорту. Організацією та керівництвом займались Міністерство молоді та спорту України, Федерація спортивного туризму України та Асоціація ветеранів спорту України. Ім’я університету на змаганнях представляв к.е.н., доцент кафедри готельно-ресторанної справи і туризму Стретович Олександр Анатолійович.

  На День Незалежності простори Голосіїво відкрили зелені шати найвідданішим своїй справі людям: були там і спортсмени столичного «Пісенно-туристського клубу», досвідчені туристи Київської області, учасники від спортивно-туристського клуб "Догори Дри́ґом". Також свої області представляли ветерани спорту з Полтавщини та Черкащини, а з міста Миргород завітали члени ФСТ «Динамо». Великий гурт мандрівників в перший день організував на лісовій галявині дружній табір: серед нього об’єднались і ветерани туристичного клубу НУБіП.

  І, здавалося б, що може бути ще більш хвилюючим, ніж зустрічати сонячний ранок на цій галявині, розділяючи з усіма емоції від останніх приготувань до чемпіонату! Вже 25 серпня розпочались змагання. Традиційно о 9:00, учасники вшанували пам’ять загиблих на війні хвилиною мовчання… Згадали і подякували всім захисникам Батьківщини. Саме завдяки сучасним Героям нові й старі знайомі змогли зустрітись в цей день під егідою спортивного туризму. Урочисто підняли державний прапор двоє найстарших учасників.

  Після представлення суддівського складу, команд та оголошення правил, присутні з ентузіазмом підготували необхідне спорядження. Встигали обмінюватись порадами і жартами… Вузли, страховка, підбадьорливе «Головне стартувати, а далі – піде!».
  Шлях учасників стежками довів до озера. Перша дистанція «Слалом» знайома не по чуткам більшості присутніх. «Команди – приготуватись!», а кожен уважно вивчає-оглядає дистанцію. Й ось вже перша байдарка-двійка рушає з берегу. Азарт захоплює не тільки учасників, але й спостерігачів. Випадкові подорожні зупиняються серед вболівальників – просто не можливо не заразитись від цього натовпу спортивним хвилюванням! Спортсмени по черзі, у парах та одномісних байдарках, демонструють свої вміння на воді. Якщо гладь води назвати полотном, кожен виступ був витвором мистецтва: були і похибки, були й успіхи, але емоції перевершили все. Виступали учасники з всіх передбачених підкатегоріях. Чи не найбільше овацій заслужила підкатегорія 80+. Щирою правдою будуть слова, що всякий вихід на дистанцію був неповторним.

  Власне, ветерани спортивного туризму, здається, як ніхто, відкриті до нового досвіду. В той день на відкриття чемпіонату зібрались люди, які підкорили не одну вершину і не раз йшли за горизонт, але не втратили і граму жаги до пригод.

  У підтвердження своїх слів пропоную переміститись читачам на іншу локацію. Ще весла не висохли на сонці, а спортсмени вже готувались до старту на новій дистанції «Смуга перешкод». Організатори підготували необхідні перешкоди в тіні старих дерев і продемонстрували присутнім послідовність проходження маршруту. Паралельно учасники одягали страховку, вже повторювали вузли і ті, хто мав стартувати останніми.

  Спуск і підйом по схилу, переправа по мотузці з перилами, переправа через яр по колоді та рух по жердинам: етапи які мали подолати учасники чемпіонату за найкоротший час.

  Вихід на старт – це як перехід в інший світ: спортсмен потрапляє в середу свого існування, керується вже інстинктивно необхідними навичками. У рухах, крок за кроком, простежується багаторічний досвід. Туристи проходять дистанцію і долучаються до кола вболівальників. У дружньому суперництві знову зустрілись туристи у своїх вікових підкатегоріях, де кожен обирав - зробити акцент на час, або на техніку. Багатьом вдавалося реалізувати і те, і інше. Проте беззаперечним є факт, що спортсмени вщент руйнували стереотипи про вікові обмеження. Помітно, що їх розуміння спортивного туризму дозволяє їм не тільки долати дистанцію, але і знаходити баланс між змаганням і насолодою від процесу.
  Продовжили змагатись на дистанції «Смуга перешкод» і наступного дня, тепер – у зв’язці. Техніка стає важчою: потрібно враховувати командну роботу, розуміти та підтримувати партнера. Хоч тепер ветеранам не так часто доводиться виходити на дистанцію, сумнівів не виникає – здобуті вміння не забуваються навіть через роки.

  Взнаки дається і давня дружба між членами команд. Ступивши на старт, ветерани продовжують справу свого життя – прокладають все далі дороги туризму; долаючи фінішну смугу – закарбовують здобуток не тільки в своєму досвіді, але і в історії спорту. Складно навіть оцінити значення їх спортивних досягнень. А скільки майбутніх поколінь крокуватимуть їх путівцями?
  Не можу оминути словом щире спілкування, багато незабутніх, прожитих бувалими туристами історій, що слухати потрібно тільки під тріск багаття… І якби багато не хотілося додати, краще про все це не розкаже ніхто, окрім них самих. Тому обов’язково треба завітати бажаючим на наступний чемпіонат і побачити все на власні очі. Віримо, що зустрінеться знову весь цьогорічний склад і, навіть, залучить до своїх лав ще більше майстерних спортсменів старшого покоління.
  Студенти НУБіП, члени наукового гуртка «Туризм & Рекреація», із задоволенням подивилися змагання Чемпіонату України, поспілкувалися з ветеранами спортивного туризму і отримали додатковий стимул для розвитку молодіжного туризму в стінах рідного університету.
  А на сьогоднішній день призери, учасники, глядачі і організатори урочисто закрили чемпіонат України 27 серпня 2023 року. Нагородили найвправніших спортсменів. Представник університету, Стретович Олександр виборов II місце під час індивідуального подолання дистанції «Смуга перешкод» у вікові категорії 65-69 років. В аналогічній категорії, під час проходження більш складної дистанції у зв’язці, здобув II місце у парі з Кравченко Валентином. На водній дистанції «Слалом» у змішаній парі Олександр Анатолійович разом з Казанським Михайлом були нагороджені бронзою за III місце!

  Від щирого серця вітаємо всіх і кожного, адже відчуття поразки – це геть не про ці змагання. Ці змагання – про старих друзів, які зустрілись серед шуму листя і води для нового досвіду. Це про роки, які минули і нові пригоди, які тільки чекають. Це про спорт. І не тільки про нього. Це про діалог із природою, про зіткнення досвіду та ентузіазму. Це справжня історія про те, що людська душа назавжди лишається молодою. І, звичайно, це про відважних мандрівників та невтомних мислителів – про ветеранів спортивного туризму.

Кирпич Ольвія,
голова клубу туристів НУБіП України,
бакалавр 2 курсу, спеціальність «Туризм»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook