Виїзні лабораторні заняття на господарствах НУБіП продовжуються

3 вересня 2023, 20:09

Кінцевою метою випускника будь-якого вищого навчального закладу є успішне працевлаштування, а в подальшому - просування карʼєрними сходами. Досить важливим фактором для досягнення цієї мети є якісна університетська професійна підготовка, яка включає в себе набуття практичних навичок в рамках проведення лабораторних виїзних занять в передових університетських господарствах та практичних базах.

Саме тому, за ініціативи вищого керівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України для студентів факультету тваринництва і водних біоресурсів спеціальності 204- Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, було створено всі умови для закріплення лекційного та лабораторного матеріалу на практиці.

Виїзди на господарства проходять на новому власному автобусі з кондиціонуванням, завдяки чому поїздка для студентів проходить швидко та комфортно. 

Так, 01.09.2023 року студенти 2 курсу спеціальності 204- Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва відвідали таке господарство. 

 Керували поїздкою співробітники кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного: доцент кафедри, канд. с.-г. наук, директор науково-дослідного інституту тваринництва і водних біоресурсів Уманець Дмитро Петрович, асистенти кафедри – Пітера Владислав Олександрович та Вознюк Роман Русланович.

Знайомство студентів по приїзду розпочалося з директором ВП НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка» Журавлем Миколою Петровичем, який провів вступний інструктаж для приїжджих.

Загальновідомо, що розумна організація годівлі - одне з ключових завдань у сучасному тваринництві. Правильно складений раціон допомагає підтримувати здоров'я тварин, підвищувати надої, а також уникати додаткових витрат на годівлю. На сьогодні силос залишається одним з пріоритетних кормів в раціоні великої рогатої худоби. Його заготівля вимагає пильної уваги до всіх деталей, щоб протягом всього року тварини отримували максимальну користь від якісного корму.

Саме тому, основним завданням для студентів було ознайомитися з технологією заготівлі силосу для великої рогатої худоби та навчатися відбирати проби для лабораторного аналізу та його подальшої оцінки.

 Журавель Микола Петрович розклав «по поличках» всі етапи виробництва силосу від обробітку ґрунту та вирощування рослин до закладання силосу.  Показав, де відбувається ваговий контроль зеленої маси та вказав на всі фактори успішного силосування.

 

 Наступним етапом був огляд силосної траншеї, де студенти мали змогу ознайомитися на практиці, в які етапи відбувається закладання силосу, оскільки це вагомий етап, на якому забезпечується його подальша якість. Так як неправильне його закладання призводить до значних втрат поживних речовин, а в деяких випадках — до повного псування кормів, з подальшим зниженням надоїв.

Також студентами було здійснено перевірку вологості зеленої маси для закладання на силос, шляхом вимірювання її за допомогою портативного вологоміра, відібрано зразки для проведення хімічного аналізу минулорічного силосу в лабораторії кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П. Д. Пшеничного. 

В рамках експерименту асистентами кафедри було відібрано зразки зеленої маси під час закладання на силос для консервації в лабораторних умовах кафедри та подальшої органолептичної оцінки студентами на наступних лабораторних заняттях.

Завдяки тісній співпраці господарства з університетом відбувається підвищення кваліфікації студентів факультету тваринництва і водних біоресурсів та становлення останніх як майбутніх провідних спеціалістів галузі тваринництва. 

 Студенти були в захваті від майстерно проведеного виїзного зайняття!

Тетяна Голубєва,

доцент кафедри годівлі тварин та

технології кормів ім. П.Д. Пшеничного

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook