Землевпорядники України: розширюємо повноваження й нові горизонти

4 вересня 2023 року
факультет землевпорядкування
  Кабінет Міністрів України постановою № 766 від 25 липня 2023 року відновив реалізацію Пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками в умовах воєнного стану. Також своїм рішенням Уряд визначив особливості проведення Пілотного проекту в умовах воєнного стану, запровадивши додаткові вимоги до учасників пілотного проекту.

  У зв’язку з цим 31 серпня 2023 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України факультет землевпорядкування спільно із Асоціацією сертифікованих геодезистів України та ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» проведено круглий стіл «Відновлення пілотного проекту з реєстрації земельних ділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками: організаційні та технологічні аспекти». На ньому постали питання реалізації Пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками. Онлайн-захід зібрав близько 90 учасників, які брали активну участь в обговоренні актуальних питань.
  На початку, з вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який зазначив, що за останні десятиліття розвитку професії, землевпорядники отримали безцінний досвід та виробили власні професійні стандарти. Землевпорядники постійно вимушені навчатися новому і перевчатися, при цьому безперервно вносяться зміни до законодавства, надзвичайно швидкими темпами розвиваються технології і приладобудування, кардинально змінюються методи виконання вишукувальних робіт. Проте сьогодні ми збираємось обговорити не просто ще одну зміну, а надзвичайно важливий крок у розвитку нашої професії. Цей крок може суттєво змінити «правила гри». В Україні відновлена реалізація Пілотного проекту, спрямованого на розширення функцій та можливостей землевпорядників. І це не просто оновлення у професійній роботі – це нові горизонти та перспективи, які відкриваються перед нами, перед нашою професійною спільнотою. Сьогодні ми зібралися, щоб обговорити можливості, які відкриває перед нами цей Пілотний проект. Ми розглянемо, як це вплине на нашу професійну кар'єру і які перспективи розкриються перед нами через це «вікно можливостей».

  Першим в обговоренні взяв очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець, який зазначив, що реалізацію пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками було розпочато відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України № 1438 від 29.12.2021 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками» та № 766 від 25 липня 2023 року «Деякі питання відновлення пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками в умовах воєнного стану», де визначено особливості реалізації Пілотного проекту в умовах воєнного стану та запроваджено додаткові вимоги до його учасників. Крім того, постановою № 766 деталізується процедура подання документів для отримання доступу сертифікованими інженерами-землевпорядниками до Державного земельного кадастру.
  При поданні сертифікованими інженерами-землевпорядниками документів для участі у Пілотному проекті буде здійснюватися перевірка їх відповідності додатковим критеріям, зокрема:

  • стаж роботи сертифікованого інженера-землевпорядника має становити не менше двох років;
  • відсутність прийнятих Держгеокадастром рішень про позбавлення, анулювання, зупинення дії кваліфікаційного сертифіката сертифікованого інженера-землевпорядника;
  • середня кількість розроблених та поданих на внесення до Державного земельного кадастру документацій із землеустрою сертифікованим інженером-землевпорядником протягом останніх трьох років (за винятком документацій із землеустрою, розроблених та поданих протягом періоду воєнного стану) має становити не менше ніж 100 документацій із землеустрою на рік.

  Додатково запроваджується критерій щодо вимог до автоматизованого робочого місця сертифікованого інженера-землевпорядника як користувача Державного земельного кадастру, а саме наявність статичної ІР-адреси пристрою, з якого сертифікований інженер-землевпорядник здійснює повноваження.

  Сертифікованим інженерам-землевпорядникам для надання доступу до Державного земельного кадастру необхідно подати до Держгеокадастру в паперовій або електронній формі такі документи:

  • заява про надання доступу до Державного земельного кадастру за формою згідно з додатком 55 Порядку;
  • довідка відповідності автоматизованого робочого місця користувача згідно з додатком 56 Порядку;
  • довідка про результати стажування;
  • інформація щодо відповідності сертифікованого інженера-землевпорядника критеріям, встановленим підпунктами 4 та 5 пункту 2 Постанови № 766.

  Потому до обговорення запросили заступника директора департаменту ведення Державного земельного кадастру Держгеокадастру Ігоря Кирилюка. Він зазначив, що у ході реалізації Пілотного проекту були підключені на початку 2022 року до програми кілька десятків сертифікованих інженерів-землевпорядників. Крім того, він деталізував вимоги до інженерів-землевпорядників як учасників пілотного проекту, ознайомив із зразками документів, які необхідно подати до Держгеокадастру сертифікованим інженерам-землевпорядникам для участі у Пілотному проекті. Також зазначив, що стажування можна проходити не лише у державних кадастрових реєстраторів, а й у колег сертифікованих інженерів-землевпорядників, які мають повноваження державних кадастрових реєстраторів.

  Внесення відомостей про сертифікованого інженера-землевпорядника до переліку реєстраторів здійснюється Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру за погодженням з Міністерством аграрної політики та продовольства після перевірки відповідності такого сертифікованого інженера-землевпорядника вимогам, установленим законодавством. Також зауважив, що розгляд заяв про надання доступу сертифікованим інженерам-землевпорядникам до Державного земельного кадастру для здійснення повноважень здійснюються в порядку черговості з дня надходження відповідних заяв до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, але не більш як 400 заяв на місяць. У разі надходження до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру більшої кількості заяв їх розгляд здійснюється першочергово у наступному місяці з дотриманням строків. Перевірка відповідності сертифікованого інженера-землевпорядника вимогам, установленим законодавством, проводиться у строк, що не перевищує 15 робочих днів з дати надходження до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

  В обговоренні проблеми взяла участь начальник управління сертифікації Держгеокадастру, голова Кваліфікаційної комісії Ольга Лахматова. Вона переконана в успіху Пілотного проекту, але відзначила ряд причин, відповідно до яких сертифікований інженер-землевпорядник може отримати відмову надання доступу до Державного земельного кадастру. Також нагадала про передачу копій матеріалів у Державний фонд документації із землеустрою розробниками документації та необхідність вчасного підвищення кваліфікації сертифікованими інженерами-землевпорядниками, щоб запобігти призупиненню дії кваліфікаційного сертифіката.

  Завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин, в своєму виступі відмітив, що строк реалізації Пілотного проекту повинен бути рік, тому ймовірніше термін його провадження буде продовжено після з 01.01.2024 р. Експерт наголосив, що основною метою Пілотного проекту є розробка запобіжників для уникнення зловживань, що дозволять сертифікованому інженеру-землевпоряднику виконувати весь цикл робіт. Також зазначив, що потрібно грамото виконувати функції кадастрового реєстратора, а також потрібно навчитися оперативно здійснювати нагляд за діями сертифікованих інженерів-землевпорядників.
  Своєю думкою щодо контролю «в дві руки» за діями сертифікованих інженерів-землевпорядників під час внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки поділився керівник Закарпатського обласного осередку ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Леонід Шевчук.

  Багато питань до представників Держгеокадастра було у керівника Київського обласного осередку ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Ірини Полтавець.

  Серед учасників заходу було проведено опитування щодо відновлення реалізації пілотного проекту. 100 % опитаних підтримують відновлення Пілотного проекту з реєстрації земельних ділянок сертифікованими інженерами-землевпорядниками, 80% планують стати учасником Пілотного проекту.
  Загалом обговорення реалізації Пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками було досить жвавим, оскільки питання та проблеми, які розглядалися на семінарі, наразі є важливими і актуальними. Так як, захід проходив в онлайн-режимі, то активне обговорення питання відбувалося і у текстовому полі чату семінару. Трансляцію можна переглянути на YouTube:

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook