Вчена рада розглянула рішення Кабінету Міністрів України щодо облаштування Національного військового меморіального кладовища та затвердила розміри стипендіального забезпечення

22 серпня 2023 року
22 серпня 2023 року під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради, присвячене нагальним питанням життєдіяльності університету.

 

 

  За пропозицією проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука вчена рада відкоригувала питання стипендіального забезпечення. Згідно з наявним фінансуванням та встановленими нормами чисельності студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, прийнято рішення: встановити, що у першому семестрі 2023-2024 навчального року академічну стипендію отримуватимуть 32% студентів від загальної кількості студентів із числа тих, хто навчаються за кошти державного бюджету на денній формі. Ця сума визначена держбюджетом. На жаль, в Україні ситуація критична, стипендіальне забезпечення коливається від 20 до 30%.

 

  Вчена рада підтримала рішення вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету щодо реорганізації структури і приєднання кафедри романо-германських мов до кафедри іноземної філології.

  З питання облаштування військово-меморіального кладовища виступив директор Державного підприємства «Національне військове меморіальне кладовище» Ярослав Пронюткін. Він ознайомив членів вченої ради з рішенням Кабінету Міністрів України №870 від 19 серпня 2023 року «Про реалізацію експериментального проекту щодо проектування Національного військового меморіального кладовища», яка, з-поміж іншого, передбачає облаштування цього цвинтаря на земельній ділянці в Гатненській громаді, вкритої лісом, яка перебуває у постійному користуванні Боярської лісової дослідної станції. На основі рішення Уряду, державне підприємство звернулося до НУБіП України щодо вилучення земельної ділянки та передачі її до Міністерства у справах ветеранів з подальшим облаштуванням на ньому військового меморіального кладовища.

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук у своєму виступі завважив, що, згідно з рішенням вченої ради від 11 серпня 2023 року, ректорату було доручено внести альтернативні пропозиції щодо розміщення військового меморіального кладовища. Разом з тим, вчена рада залишила можливість розглянути варіант передачі земельної ділянки за умови компенсації – виділення рівноцінної ділянки. Саме це було враховано на засіданні Кабінету Міністрів під час прийняття постанови. Є протокольне рішення про доручення Київській обласній державній адміністрації, Державному підприємству «Ліси України» щодо підбору рівноцінної земельної ділянки з подальшою передачею її університету.
  До обговорення долучилися директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Роман Василишин, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, які брали участь у напрацюванні пропозицій. До речі, минулого тижня делегація на чолі з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим, ректором Станіславом Ніколаєнком із виїздом на місце оглянула і оцінила всі запропоновані земельні ділянки.

 

  Керівники підрозділів проінформували про необхідність дотримання законодавства з цього питання та наголосили на великій державній, патріотичній, соціальній складовій - справі увіковічнення пам’яті Героїв, які загинули, захищаючи суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України.
  Професор Андрій Мартин звернув увагу на необхідності створення Фастівською районною владою комісії, яка визначить розмір активів, які втрачає університет. Професор Олег Мельник закцентував на тому, що вказана земельна ділянка вкрита лісами і облаштування саме там кладовища призведе до їх неминучої вирубки. На що директор ДП «Національне військове меморіальне кладовище» Ярослав Пронюткін зазначив, що урядова комісія, яка підбирала місце, врахувала всі обставини.

 

 

  На виконання Постанови Кабінету Міністрів України №870 від 19 серпня 2023 року вчена рада прийняла рішення про можливість вилучення земельної ділянки та передачу її до Державного підприємтсва "Національне військове меморіальне кладовище". Вчена рада звернулася до Міністерства освіти і науки України щодо погодження такого вилучення, уповноважила ректора на здійснення усіх дій згідно чинного законодавства.
  Водночас керівництво Боярської лісової дослідної станції, представники ННІ лісового і садово-паркового господарства спільно з відповідальними особами Державного підприємства «Ліси України», розпочали роботу з визначення земельної ділянки, що буде передана Національному університету біоресурсів і природокористування України на заміну переданої під військове меморіальне кладовище. Ректорат університету вже провів перемовини з ДП «Ліси України» та Київською обласною державною адміністрацією про пришвидшення процедури обміну ділянок.
  Вчена рада розглянула й інші питання життєдіяльності університету.

 

Пресслужба

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook