Студенти екологи відвідали Київську ГЕС

1 вересня 2023, 6:01

У умовах повномасштабної війни, яку розпочала росія 24 лютого 2022 року, все більш актуальними питаннями для вивчення студентів екологів стають проблеми збереження водних та земельних ресурсів, продовольча безпека та збереження біорізноманіття, і безпосередньо – екоцид. З огляду на останні новини, водна інфраструктура зазнає суттєвих порушень внаслідок бойових дій. Наприклад 6 червня 2023 року була зруйнована дамба Каховського водосховища, яка по-перше слугувала як основний водний артерій для систем зрошення земель півдня країни, по-друге з водосховища відбувалося постачання води для населення Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Відповідно, це завдало чимало екологічних збитків довкіллю та економічних збитків державі в цілому.

З метою вивчення проблем функціонування гідроелектростанцій та водосховищ Дніпровського каскаду, 31 серпня 2023 року була організована освітньо-наукова екскурсія до Київської ГЕС для студентів 2 і 3 курсів англомовних груп спеціальності 101 «Екологія». Організаторами заходу були завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Іванівна Наумовська, доцент цієї ж кафедри Віта Петрівна Строкаль.
Знання щодо роботи гідроелектростанцій, які забезпечують провідні міста країни електроенергією та є ключовими елементами у структурі водосховищ, є досить важливими для студентів ОС «Бакалавр», які набувають професійних компетентностей зі спеціальності «Екологія», та в яких на даному етапі – 2-3 курсах навчання формуються практичні уміння та навички з обраної професії. Варто зазначити, що роль фахівців-екологів на гідроелектростанціях є надзвичайно важливою з точки зору збереження навколишнього середовища та здоров'я екосистем. По-перше, екологи проводять водні екологічні дослідження та оцінку впливу будівництва й експлуатації ГЕС на довкілля. По-другевони визначають потенційні ризики та можливості для зменшення негативного впливу на природу. Крім того фахівці-екологи розробляють екологічні природоохоронні заходи, сприяють розробці та впровадженню принципів зеленої розбудови громад для збереження біорізноманіття, водних ресурсів та екосистем в ціломуздійснюють постійний моніторинг впливу ГЕС на довкілля.
Під час екскурсій студенти отримали унікальну можливість побачити в дії технології, що лежать в основі генерації електроенергії з водної потужності, дізнатися про принципи роботи ГЕС, структуру дамби та гідротурбін, які перетворюють кінетичну енергію рухаючої води в електроенергію. Під час екскурсії студенти мали можливість задавати питання, обґрунтовувати свої власні думки та інтереси з приводу водозабезпечення та продовольчої безпеки в країні, надавати пропозиції щодо можливостей впровадження відновлюваних джерел енергії та інженерії, а також мали змогу подумати про майбутнє стажування у цій галузі. В ході дискусій було виокремлено основну проблему щодо якості води у Київському водосховищі, яка нині є основним джерелом її погіршення – це евтрофікація. За словами директора Київської ГЕС, вони шукають нових шляхів та методів вирішення цієї проблеми, та чекають на нових висококваліфікованих фахівців-екологів, які б допомогли у вирішенні даного питання.
Під час студентських років у студентів формується патріотизм як до батьківщини, так і до обраної професії. Під завершення екскурсії, студенти озвучили такі слова: «Екологи є голосом природи, спонукаючи до впровадження більш сталих рішень в галузі виробництва електроенергії, таких як використання більш екологічно чистих технологій або альтернативних джерел енергії».
Більше того, такі освітньо-наукові екскурсії допомагають студентам зрозуміти важливість екологічних аспектів гідроелектроенергетики, таких як вплив на річкову екосистему та водні ресурси загалом. Такі заходи в першу чергу надихають молодь на організацію й проведення екологічних дослідження з якості водних ресурсів,розробки шляхів зменшення впливу ГЕС на довкілля та програм розвитку більш сталого підходу до використання гідроенергії.
Студенти екологи та науково-педагогічні працівники висловлюють вдячність адміністрації Київської ГЕС за надану можливість відвідати водогосподарський об’єкт та працівникам, які провели цікаву та обґрунтовану та екскурсію.
 

Варвара Тіга, студентка 2 курсу 2 групи

спеціальності 101 Екологія

Віта Строкаль, доцент кафедри екології

агросфери та екологічного контролю 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook