На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла гостьова лекція на тему «Токсиколого-гігієнічні випробування: вимоги та підходи до реєстрації нових діючих речовин та препаратів».

8 вересня 2023 року

  7 вересня Богдан Шпак, директор департаменту реєстрації та регулювання компанії «Сингента», провів лекцію для магістрів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології висвітливши тему «Токсиколого-гігієнічні випробування: вимоги та підходи до реєстрації нових діючих речовин та препаратів».


  На лекції був присутній генеральний директор «Біонорма», доктор сільськогосподарських наук, голова Ради роботодавців Ярослав Чабанюк, декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професор Юлія Коломієць, науково-педагогічні працівники, студенти. 


  Перед державною реєстрацією пестицидів і агрохімікатів необхідно одержати позитивний результат випробувань та матеріалів досліджень. Для включення препарату до плану державних випробувань необхідно звернутися до Міндовкілля з необхідним переліком документів.
  Пан Богдан наголосив на законодавчих аспектах у цій сфері, оцінці безпечності пестицидів, підходах до встановлення максимально допустимого рівня залишків пестицидів в овочах, фруктах у світі та Україні. Він підкреслив, що оцінка безпеки базується на розрахунку допустимої добової норми, а підходи до оцінки ризику допомагають зробити заключення чи прийнятними є ризики, чи можлива реєстрація препарату, чи потрібна розробка обмежувальних та додаткових заходів, рекомендацій щодо зниження ризику від застосування препаратів. Оцінка ризику проводиться для працюючих та споживачів. За результатами оцінки безпеки відбувається класифікація та розробляється маркування за небезпекою. Метою маркування і класифікації, пояснив Богдан Шпак, є комунікація зі споживачем — чи безпечне застосовувати речовини, як вона буде діяти на здоровʼя людини, а також на екосистему в цілому. Споживач повинен розуміти, які ризики має речовина, як з нею поводитися, як запобігти аварійним ситуаціям та як реагувати у разі їх виникнення.

 


  Процес реєстрації в Україні складається з двох етапів, а саме державного випробування та державної реєстрації. Державні випробування нових препаратів проводяться з метою біологічної, токсиколого-гігієнічної та екологічної оцінки і розроблення нормативів та регламентів їх безпечного застосування. Компанія-власник продукту проводить або замовляє в лабораторії необхідний перелік досліджень. Богдан Шпак у своїй презентації детально окреслив вимоги до переліку досліджень, розповів, за якими критеріями проходять державні випробування, як проходить розгляд заявки та затвердження. Якщо результати позитивні, то компанія подає в Міндовкілля певний перелік документів, якщо результати негативні, тобто біологічна ефективність нового препарату порівняно з тими, що вже застосовуються, не підтвердження, компанія приймає рішення про зняття препарату з подальших державних випробувань.

 

  Після лекції студенти магістратури ставили питання спікеру, професор Микола Доля запропонував співпрацю з кафедрою ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин. Крім того, завдяки формату гостьової лекції студенти мали змогу дізнатися в запрошених гостей про відкриті вакансії, стажування, умови підбору кадрів в аграрній галузі. Ярослав Чабанюк наголосив, що попереду студентів чекає нова лекція в такому форматі, де можна почерпнути багато корисної інформації.
  Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології висловлює подяку Ярославу Чабанюку за співпрацю та Богдану Шпаку за чудову лекцію.

Наталія Батрак 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook