Лекція про секрети журналістської майстерності

7 вересня 2023 року
НУБіП України

     7 вересня 2023 року в сучасній і затишній аудиторії 228 корпусу 3 відбулося відкрите лекційне заняття професора кафедри журналістики та мовної комунікації Миколи Степаненка  з навчальної дисципліни «Журналістська майстерність» для магістрів 1 курсу спеціальності «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету.

На лекції були присутні декан факультету Інна Савицька, завідувач кафедри Марина Навальна, професори Світлана Харченко, Тетяна Семашко, доценти  Ніна Степаненко, Наталя Адамчук, Ольга Некряч, Тетяна Чумак. Крім першокурсників, послухати цікаву розповідь професора прийшли студенти другого курсу спеціальності «журналістика», магістри та студенти інших факультетів.

Уже з перших слів професор Микола Степаненко зумів захопити аудиторію нестандартним вступом, оригінальними коментарями афористичних висловів відомих учених та письменників, які він підібрав до кожного класичного пункту плану лекції про основи журналістської майстерності. «Не будучи найскладнішим видом літературної творчості, журналістика, за загальним визнанням, є водночас найважчим її видом. І це пояснюється характером творчої праці саме у ЗМІ. Вона вимагає насамперед оперативності, максимальної зібраності, зосередженості, вміння шукати інформацію та її найрізноманітніші джерела, здатності налагоджувати контакти з людьми», - так переконливо коментував Микола Іванович праці відомого науковця В.Здоровеги. Озвучуючи та коментуючи імперативний вислів письменниці Ірини Вільде, лектор закликав авдиторію помислити, чи має рацію мисткиня, стверджуючи, ніби «…секрет майстерності в тому, що секрету немає, а є талант».

Постійно комунікуючи таким чином зі студентами, професор Микола Степаненко показав не тільки досконале володіння навчальним матеріалом, а й високу педагогічну майстерність, здатність постійно тримати аудиторію в увазі та напрузі. Підтримуючи зацікавленість слухачів ще й артистичним декламуванням уривків із творів поетів-класиків Лесі Українки, Володимира Сосюри, Максима Рильського, Ліни Костенко, доцільно вплітаючи їх у канву своєї наукової розповіді, лектор переконливо довів, що «…журналістська праця — не просто вміння вправно написати замітку чи статтю, а своєрідний спосіб сприйняття світу, спосіб бачення реальності, спосіб мислення і світовідчуття, спосіб існування та усвідомлення себе в неспокійному житті».

Після того, як лекційний матеріал було вичерпано, студенти не поспішали залишати авдиторію, ділилися своїми враженнями.

Конончук Карина: «Лекція дала змогу першому курсу заглибилися в професію ще більше, ніж раніше».

Шелупець Марія: «Цікава лекція, особливо розповідь про журналістику, доступно та мудро».

Шивчук Олена: «Здається, після лекції Миколи Івановича журналістика стала для мене ще більш актуальною професією!»

Нечаєва Анастасія: «Дуже сподобалась лекція, чекаю на наступну, адже кожен раз маю можливість дізнатись щось нове».

Слобоженюк Ілля: «Сьогодні на лекції від Миколи Івановича я залишився у захваті через дуже велику кількість інформації про журналістику, це мене дуже вразило та надихнуло продовжити свій шлях журналіста далі. Також дізнався більше про саму журналістику, і після лекції можу з впевненістю сказати, що журналіст - це не професія, а покликання».

Хацько Ілля: «Ще одна майстерна лекція у прочитанні Миколи Івановича. Нема сенсу враховувати знання матеріалу та епатаж, з яким маестро втягує у тему».

А ось вдгуки колег.

Тетяна Семашко: «Насамперед хочу означити окремішність таланту Миколи Івановича у контексті його творчості та майстерності. Логічний, послідовний, доступний матеріал, переконливий виклад та проблемний підхід лекції, застосування різноманітних методів та прийомів педагогічної вправності сприяли витанню атмосфери наукового єднання, продукували емоційний відгук у слухачів та слугували як активізації їх пізнавальної діяльності, так і власного творчого пошуку».

Наталія Адамчук: «Для мене це був довершений майстер-клас передусім із педагогічної майстерності, хоч і йшлося про майстерність журналіста. Вже з перших хвилин заняття я ніби знову поринула в часи студентської юності, коли спрагло слухаєш і вбираєш серцем кожне слово Вчителя, звіряєш зі своїми відчуттями і радієш, що вони суголосні. Пригадалися рядки Ліни Костенко: "При Майстрах якось легше. / Вони, як атланти, / Держать небо на плечах, / Тому і є висота...»

Тож дякуємо, Майстре, за високе проявлення Слова!

 Тетяна Чумак,
доцент кафедри журналістики та мовнеої комунікації, 
Каріна Танська,
студентка 2 курсу спеціальності "Журналістика"

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook