Студенти 10 групи 1 курсу ФВМ почали відвідувати цікаві місця Університету

11 вересня 2023 року

По закінченню третього тижня навчання, ми з групою та куратором доцентом кафедри ветеринарної гігієни ім.проф. А.К.Скороходька Михальською Вітою Михайлівною залюбки відвідали музей анатомії кафедри анатомії, гістології і патоморфологіі тварин ім. акад. В.Г.Касьяненка. 

Провів нам цю екскурсію кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри та по сумісництву наш викладач з анатомії - Стегней Микола Михайлович. Сам музей знаходиться в 12 корпусі.

Перше, що привертає увагу – це дизайн в якому оформленні коридори та аудиторії кафедри. На стінах коридорів, ми можемо спостерігати опудала різноманітних тварин: ссавців, рептилій, свійських тварин, морських жителів, птахів. Також у коридорах ми можемо спостерігати бурштинові портрети видатних вчених з анатомії, а також тих хто і зараз продовжує допомагати у розбудові кафедри.

 

Взагалі весь дизайн виконаний в кам’яно-дерев’яному стилі. Ми можемо побачити окремі кістки та скелети різних тварин. В одній із аудиторій, декор стін зроблений таким чином, що кістки різних частин тіла тварин розміщені прямо на стінах, а навколо дошки можна побачити скелети двох коней.

Далі ми потрапили в сам музей. Микола Михайлович розповів нам про створення музею, його основоположників та теперішніх науковців, які продовжують цю справу. Ми були вражені різновидом скелетів та експонатів тварин, а саме: мавпи, медведі, носоріг Джоні, жирафа, хобот, очі та вуха слона Боя (який мешкав у Київському зоопарку) , фрагмент скелета синього кита, птахи, вовк, рептилії, коні, і навіть скелет людини. У кожного експоната була своя історія: деякі тварини прибули сюди заради внесків в науку, деяких привозили на лікування.

    

  

Крім того, ми могли спостерігати й просто окремі частини скелету тварин та птахів, які важливі для вивчення анатомії. Також можна було побачити наяву органи, які знаходяться в формаліні. На сьогоднішній день в музеї зібрано понад 1500 тис. анатомічних експонатів. Найпершим став череп антилопи Кани. Також Микола Михайлович розповів, саме науковцями кафедри розроблено новітню технологію виготовлення анатомічних навчальних препаратів шляхом полімерного бальзамування або пластинації.

  

  

І завершилася наша екскурсія в найцікавішій частині музею, де знаходяться опудала. Там ми змогли побачити й потрогати на дотик експонати різних тварин (майже всі експонати є справжніми): жирафи, тигра, вовка, ведмедя, мавпи, бобра, лева тощо. Цікаво було почути, що викладачі, які працюють на кафедрі, створюють ці експонати.

 Щиро дякуємо Миколі Михайловичу, за чудову екскурсію та приємну атмосферу!

 

Вікторія Глушак, студентка 1 курсу 10 групи СТН факультету ветеринарної медицини НУБіП України

 

 



 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook