Роль наукових досліджень для сучасного менеджменту в скотарстві. Думка роботодавців.

10 вересня 2023 року

 Управлінська робота в сучасному тваринництві, базується на точному та оперативному веденні обліку продуктивності та стану здоров’я по кожній тварині. В умовах  Відокремленого Підрозділу НУБіП України «Агрономічна дослідна станція», такий контроль здійснює  Юлія Любецька, в  співпраці з фахівцями факультету тваринництва та водних біоресурсів.

Оперативний аналіз отриманих даних за допомогою комп’ютерної техніки та пакету прикладних програм, дає змогу провести оцінку племінної цінності кожної тварини з послідуючим їх відбором та формуванням селекційної групи.

   В умовах крупних високотехнологічних ферм, до яких відноситься  «Товариство з додатковою відповідальністю «Терезине», практично всі технологічні процеси контролюються засобами мікропроцесорної техніки. На думку директора господарства Кудлая Івана Миколайовича: ,,Без вдумливого та оперативного втручання у виробничий процес досвідчених менеджерів це може звести нанівець успіх такої роботи”.

  Під час бесіди з фахівцями господарства: технологом ‒ Іваницею Ігорем, ветеринарним лікарем ‒ Баб’юк Сніжаною, начальником дільниці тваринництва ‒ Лисенко Євгенієм та головним ветлікарем‒ Вадимом Москаленко, детально розглянуто особливості роботи на промисловій фермі, та необхідність проведення наукових експериментів спрямованих на підвищення ефективності виробничих процесів.

Була висловлена думка про необхідність роботи щодо підготовки фахівців рівня PhD, стажування та можливості працевлаштування в господарстві студентів та випускників НУБіП України.

    Доктор філософії  факультету тваринництва та водних біоресурсів ‒  Михайло Матвєєв  ознайомився з програмним забезпеченням ферми ,,Del Pro” та  ,,Sense Hub”, під керівництвом зоотехніка-селекціонера господарства ‒ Ігоря Денисенко.

   Така співпраця факультету тваринництва та водних біоресурсів, спільно з факультетом інформаційних технологій НУБіП  та виробничниками  сучасних ферм спрямована на  розробку та створення інформаційно-аналітичної системи з оцінки племінної цінності тварин молочної худоби України. На основі зібраних даних  відпрацьовується робоча модель ведення  селекційного  процесу в молочному скотарстві України, яку можна використовувати як в навчальному процесі, так і для комерційних цілей.

 

 

 

Завідувач кафедри генетики,

розведення та біотехнології

тварин

Сергій РУБАН

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook