Студенти та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК – хедлайнери Всеукраїнського науково-практичного семінару «Дні нутриціології та дієтології у Львові 2023»

11 вересня 2023 року

  7-8 вересня 2023 року у Львові у форматі online та offline відбулась без перебільшення одна із найзначущих подій всеукраїнського масштабу в галузі нутриціології та дієтології. 

    Відомі і визнані у світі науковці цієї галузі запросили університетську спільноту різних закладів вищої освіти, представників громадськості і просто всіх, хто цікавиться розвитком нутриціології в Україні, до участі в цікавому і науково обґрунтованому діалозі – Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Дні нутриціології та дієтології у Львові 2023».

 

 

 

 

     Приймаючою стороною, організаторами та модераторами заходу в цьому році стали львів’яни Олена Няньковська, професор кафедри педіатрії та неонатології факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, експерт у питаннях педіатрії, дієтології та дитячої гастроентерології, член ESPGHAN i Британської дієтологічної асоціації, доктор медичних наук та Сергій Няньковський, лікар-педіатр, завідувач кафедри педіатрії № 1 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор медичних наук, професор.

 

     У семінарі взяв участь такий визнаний у світі науковець, як професор Даріуш Мозаффаріан – почесний декан медичного факультету Університету Тафтс (Бостон, США), професор дієтології Жана Майєра в Школі науки та політики харчування імені Фрідмана та професор медицини в Університеті Тафтса; радник Президента США Дж. Байдена з питань харчування та фізичної активності, номінований ThomasReutersяк один з найвпливовіших науковців світу, публікації проф. Мозаффаріана процитовані понад 250 тис. разів, його h-index– 161.

    Зокрема, у своїй лекції-майстер-класі «Їжа як лікиінновації із інтервенціями через зміни харчування у системі охорони здоров'я» професор Даріуш Мозаффаріан зазначив, що в ХХІ столітті істотно змінились пріоритети в галузі нутриціології. Якщо проблемою нутриціологів ХХ століття були калорії, вітаміни і мікроелементи, а також вирішення проблеми недостатнього харчування чи його дефіциту, то зараз до цих проблем додались не менш значні аспекти – забезпечення повноцінного, безпечного і доступного харчування.

    Для вирішення цих завдань потрібна комплексна системна співпраця освітян (зокрема, освіти в галузі харчування); науковців, які мають займатись актуальними клінічними дослідженнями; організація індивідуальних сервісів для пацієнтів; робота з урядом і громадськістю; активне залучення всіх організацій, які задіяні у виробництві і розповсюдженні їжі.  

    Сучасна нутриціологія, на думку науковця, не може розвиватись без залучення представників аграрного сектору, його окремих виробників, створення нових робочих місць у сфері сільського господарства, без нових дотацій фермерських господарств, запровадження регенеративних і природних практик розвитку аграрного сектору. Тож розвиток нутриціології корисний для всієї економіки держави. 

    Важливо також залучати громадськість, соціальні установи, великі торгові мережі; інформувати та впроваджувати нові освітні програми.

    Професор Даріуш Мозаффаріан поділився досвідом такої взаємодії у США, на прикладі національної програми, запровадженої за його участю урядом адміністрації президента Дж. Байдена.

    Колективу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно гордо і приємно, що співголовою організаційного комітету Всеукраїнського семінару, одним із його натхненників, промоутерів і спікерів є завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України професор Олег Швець – президент Асоціації дієтологів України, член Президії Української гастроентерологічної асоціації, консультант з громадського здоров'я спільних проєктів МОЗ і Світового Банку, міжнародний член Американського товариства з харчування, Американської гастроентерологічної асоціації, Британської дієтологічної асоціації, Європейської групи з вивчення H.pyloriта мікробіому, кандидат медичних наук.

 

     Олег Віталійович презентував доповіді майже в кожній із науково-практичних секцій семінару, зокрема висловив своє бачення таких наукових проблем, як дієтотерапія у комплексному лікуванні захворювань кишечника та при кислотозалежних захворюваннях; вплив харчування на функціональний стан імунної системи; застосування омега-3 ПНЖК у корекції депресії та інших ментальних розладів; відновлення нутритивного статусу при патології підшлункової залози.

     Для здобувачів вищої освіти, особливо магістрів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, участь у подібних заходах є цінним досвідом презентації доказової інформації, навчання способам її обґрунтування і подачі, участі в панельних дискусіях. 

     Зокрема, увазі учасників була запропонована дискусійна панель «Освіта у галузі дієтології та нутриціології в Європі та в Україні» (модератори і учасники: проф. С. Няньковський, проф. О. Няньковська, проф. О. Швець, асистент кафедри реабілітації та нетрадиційної медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, кандидат медичних наук С. Федяєва). 

 

   Олег Швець запропонував провідним науковцям і практикам у галузі нутриціології висловити своє бачення розвитку галузі в Україні та Європи, проаналізувати шляхи узгодження та гармонізації цієї освіти, поділився особистим досвідом подолання окремих бар’єрів на цьому шляху.  

 

 

     Одним із важливих питань узгодження національної освіти в галузі нутриціології з баченням і розвитком аналогічної освіти за кордоном, зокрема в Європі, є приведення у відповідність класифікації спеціальності «Нутриціологія / Дієтологія» в «Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти та фахової передвищої освіти» та віднесення її до групи спеціальностей під загальною назвою «Терапія та реабілітація», а не так, як зараз – до сервісів. Власне, саме до групи спеціальностей «Терапія та реабілітація» відповідно до Міжнародного класифікаційного стандарту освіти (ISCED-F 2013) і віднесена спеціальність «Нутриціологія / Дієтологія».

    З метою встановлення відповідності української та європейської освіти Всеукраїнська ГО «Асоціація дієтологів України» спрямувала до МОН України листа з проханням зробити класифікатор спеціальностей ЮНЕСКО офіційним переліком навчальних програм і спеціальностей і Україні.

 

 

     У рамках запропонованої дискусії професор Сергій Няньковський поділився планами щодо організації Міжнародного університету нутриціології та дієтології. 

 

    На тлі розповсюдження в соціальних мережах блогів нутриціологів-самоучок, які не мають відповідної освіти, проте нав’язують своє бачення підтримки здоров’я різним групам населення і надають часто навіть шкідливі поради, промоція здорового харчування провідними науковцями галузі є не тільки актуальною, але й доволі затребуваною громадськістю. 

     Адже всі ми обираємо для себе, як і що включати у свій харчовий раціон, аби залишитись здоровими та енергійними впродовж всього життя, бажано, якмога тривалішого. А коли йдеться про хвороби чи хворобливі стани, тут знання про дієтичне харчування і вміння практично їх втілювати є одним із найважливіших чинників успішного лікування.

 

     Участь викладачів і студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК у подібних щорічних семінарах стала вже традиційною і сприймаєтеся як значуща подія у професійному зростанні, що надає можливість отримати найсвіжіші знання в галузі, що підтверджується відповідним сертифікатом. Це нагода дізнатись про найактуальніші наукові розробки та дослідження в нутриціології від провідних професорів вітчизняних та закордонних закладів, дієтологів, лікарів-гастроентерологів, провідних практикуючих спеціалістів. 

 

     Особливий інтерес учасників семінару привернув сателітний симпозіум «Ментальне здоров’я: харчові тригери та запобіжники», зокрема доповіді «Клінічні можливості нутритивної корекції порушень психічного розвитку у дітей» (Ю. Пакулова-Троцька); «Anti-age та мікробіом. Можливості впливу» (C. Няньковський); «Відновлення психічного здоровʼя. Акцент на вітаміни» (Г. Незговорова); «Хронохарчування та циркадні ритми» (С. Федяєва) та інші. Засновниця центру здорового харчування «100 років» та Академії Довголіття Оксана Скиталінська розповіла про хронічний стрес, метаболічні розлади у захисників України та шляхи мінімізації цих розладів. 

    Шеф-кухар «Edem Resort Medical & Spa» Христина Федочинська презентувала учасникам семінару майстер-клас «Основи зеленої кухні, ресторан високої кухні забалансованого харчування», практична частина якого передбачала приготування та дегустацію хелсі десертів без цукрів, лактози та випічки.  

    Програма семінару і презентована на ньому інформація була настільки насиченою і різноманітною, що всім, хто став його учасником online або offline, випала нагода поринути в цікавий і незглибимий світ нутриціології і знайти для себе відповіді на питання, які цікавили. Або навпаки, поставити перед собою нові питання, щоб розвиватись і мислити по-новому.

 

Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook