Здобуття нових знань: майстер-клас професіонала для магістрантів садово-паркового господарства

11 вересня 2023 року

У Навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства є добра традиція: запрошувати спікерів-виробничників до спілкування зі студентством, тож її продовженням стала зустріч 4 вересня 2023 року у дистанційному форматі магістрантів 2 року навчання спеціальності 206 Садово-паркове господарство з професіоналом-кошторисником Катериною ТИЧИНСЬКОЮ.
Пані Катерина – знаний фахівець з питань складання кошторисів, люб’язно погодилась попрацювати зі студентством над вирішенням такого важливого питання, як фіналізація проектної діяльності ландшафтного архітектора у вигляді кошторисної документації. Отже, етап матеріалізації ідей та проектних рішень ландшафтного дизайнера стає завершеним через зведений кошторис, який є зрозумілим і прийнятним замовникові як державного, так і приватного сектора економіки.
Для складання кошторису використовують АВК-5 – програмний комплекс, призначений для автоматизації визначення вартості будівництва – нового, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення.

За рекомендаціями пані Катерини кожен магістр попередньо завантажив на свій комп’ютер програму АВК-5 та обрав об’єкт для опрацювання навичок складання кошторисної документації.

Пані Катерина розпочала кропітку роботу з колективом студентів із розповіді про це програмне забезпечення, послідовно, крок за кроком, висвітлювала та пояснювала алгоритми, які дозволяють визначати вартість будівельних робіт згідно відомчих нормативних документів (Міністерства промислової політики України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного агентства автомобільних доріг України, Житлово-комунального господарства України).

У рамках програмного комплексу АВК-5 передбачено передачу на машинних носіях ресурсно-вартісної інформації про будівництво по ланцюжку Проектувальник-Замовник-Підрядник у формі автоматично формованих файлів ІМ (Інформаційні моделі) для АВК-5 або ІБД (Інформаційні блоки даних), що передбачають спільну роботу інших аналогічних програмних комплексів на різних етапах будівництва з передачею інформації (ІБД) від одного програмного комплексу іншому.

Студентам високо оцінили зручність програмного забезпечення, яке дозволяє користувачу-підряднику на основі ІМ розподіляти в автоматизованому режимі локальні кошториси об’єктів будівництва по відповідальних виконавцях певних видів робіт, враховуючи, що до реалізації проектів зі створення чи реконструкції об’єктів садово-паркового господарства зазвичай долучається декілька команд фахівців.

За допомогою цієї програми є можливість вказувати виконані в конкретному звітному періоді обсяги позицій кошторисів і уточнювати фактичний склад, витрати та ціни укладених в справу ресурсів.

На основі цієї інформації замовнику, в автоматичному режимі, можуть бути надані такі звітні документи, як:
• Акт приймання виконаних підрядних робіт (форма КБ-2в);
• Довідка про вартість виконаних робіт і витрат (форма КБ-3);
• Журнал обліку виконаних робіт (форма КБ-6);
• Звіт про витрату основних матеріалів (форма М-29).

Пані Катерина зауважила, що цей програмний комплекс є найпоширенішим й надає можливість в режимі перегляду вихідних документів здійснювати прямий перехід у WORD для подальшого редагування документа, його збереження і друку.

У процесі навчання та під час виконання послідовних операцій студенти встигали задавати пані Катерині безліч різнопланових питань щодо можливостей та переваг подальшого працевлаштування саме як кошторисника, перепитували, чи достатня кількість замовників є в пані Катерини, як встигає вона все зробити, враховуючі велику кількість замовлень, просили поділитися досвідом щодо переваг та недоліків такої роботи, цікавилися матеріальними винагородами та інше.

Пані Катерина звернула увагу студентів на той факт, що саме робота з безоплатною Демо-версією програмного комплексу АВК-5, на жаль, не дає можливості сформувати повний спектр заявлених документів та оцінити переваги цієї програми, але, станом на сьогодні, ця програма залишається найпоширенішою, за допомогою якої здійснюють усі розрахунки підприємства державного сектору нашої країни, тож її досконале вивчення є доцільним для фахівців садово-паркового господарства.

У підсумку, кожен студент ознайомився з програмним комплексом АВК-5, зрозумів логіку побудови кошторисних документів і напрацював свій перший кошторис. Тож студенти залишилися дуже задоволені результатами спільної кропіткої праці: вперше створеними локальними кошторисами, логічно побудованими операціями здійснення спеціалізованих робіт на об’єктах садово-паркового господарства, отриманими знаннями та практичними навичками.
Магістранти другого року навчання спеціальності 206 Садово-паркове господарство та викладачі кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну висловлюють щиру подяку пані Катерині Тичинській за отримані нові знання, фаховість та досвід, які були отримані під час спільної роботи з опанування програмного комплексу АВК-5.

Ірина СИДОРЕНКО,
гарант ОПП Магістр, доцентка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
Олена КОЛЕСНІЧЕНКО,
завідувачка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook