Тренд "органік" набуває все більшої популярності

11 вересня 2023 року
Органічне виробництво є одним із пріоритетів подальшого розвитку агропромислового комплексу. У 2021 році Україна експортувала близько 260 000 тонн органічної продукції до більше ніж 30 країн світу на загальну суму 220 млн дол., з яких 82% було експортовано до ЄС. Слід відмітити, що Україна посідає перше місце за експортом зернових (окрім пшениці та рису), а також входить до ТОП 3 постачальників макухи, олійних культур та соєвих бобів.
Все більшої популярності тренд "органік" набуває і в тваринництві. Невеликі й середні виробники в Україні активніше беруться за вирощування такої продукції, а торгові мережі виділяють цілі полиці і відкривають "органічні" відділи. До прикладу, компанія Органік мілк ("Галекс-агро") спеціалізується на виробництві органічнічної молочної продукції. Підприємство Світ Біо ("Либідь-К") виробляє органічні яйця, а також козине молоко та овочі. Українсько-швейцарське аграрне підприємство виробляє м'ясо та молоко з ТМ "Етнопродукт".
Інтерес до органічного виробництва є і у студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів. У 2023 р. для спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» вперше у навчальний план введено вибіркову дисципліну «Органічне виробництво продукції козівництва». Мета дисципліни дати студентам систему теоретичних знань і практичних навичок щодо розвитку органічного сектору в світі та Україні, загальних правил та особливостей ведення органічного виробництва, первинної обробки та поглибленої переробки продукції козівництва у господарствах із статусом «Органічне виробництво». Програма дисципліни реалізується шляхом подання теоретичного матеріалу та проведення лабораторних занять. Практикується залучення провідних фахівців щодо викладання окремих тем з цієї дисципліни. Так, для студентів ОС «Магістр» 2 року навчання лекцію на тему: «Органічне виробництво в Україні: стан та перспективи розвитку» прочитав директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.
 
 

 

Лектор розповів про загальні вимоги до ведення органічного виробництва, у тому числі про перехідний період для тваринництва, використання неорганічних тварин, основні кроки до сертифікації та найбільш поширені органічні стандарти і сертифікаційні системи.
 
 
 
 
 
Щиро дякуємо шановному Андрію Вячеславовичу за змістовну та цікаву лекцію! Сподіваємося на подальшу співпрацю.
 
 
 
Василь ТУРИНСЬКИЙ,
професор кафедри технологій у птахівництві,

 

свинарстві та вівчарстві
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook