Природокористування і якість життя - поради лікаря: фітонутрицевтики для зниження рівня глюкози у крові

12 вересня 2023 року

   Фітотерапія може відігравати значну роль в якості самостійної або компліментарної терапії різних патологічних станів. Разом з тим, питання її ефективності та безпечності лишаються не повністю вивченими.

   В нещодавньому дослідженні було виконано оцінку ефективності популярних рослинних засобів у зниженні рівня глюкози в крові натщесерце та вплив їхнього вживання на рівень глікованого гемоглобіну (A1c).  

   Огляд включав 44 рандомізованих клінічних випробування з більш ніж 3000 учасниками, досліджувалося використання шести продуктів: яблучного оцту, кориці, куркуміну, насіння пажитника, імбиру та шафрану.

   Яблучний оцет, насіння пажитника, куркумін (куркума) і кориця призводили до статистично значущого зниження рівня глюкози в крові натщесерце порівняно з контрольними групами в клінічних спостереженнях. Автори виявили, що яблучний оцет є найефективнішим для зниження рівня глюкози в крові натще.

 Огляд також виявив, що яблучний оцет і насіння пажитника мали статистично значущий вплив на зниження A1c порівняно з контрольними групами. Водночас рослинні лікарські засоби не впливають на рівень інсуліну або на результати оцінки гомеостатичної моделі інсулінорезистентності (HOMA-IR).

   Результати були опубліковані на сайті Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. Головною метою дослідників було зрозуміти ефективність різних рослинних лікарських засобів і розглянути питання про їх включення до стандартного лікування.

   Науковці використовували рівень інсуліну та HOMA-IR як вимірювані результати, однак не знайшли нічого переконливого. Натомість вони припустили, що вплив яблучного оцту та насіння пажитника на рівень глюкози в крові та A1c може бути пов’язаний, зокрема, із затримкою спорожнення шлунка. 

  Результати слід інтерпретувати з обережністю. Яблучний оцет пройшов три клінічні випробування, щоб підтвердити цей висновок, а з насінням пажитника було всього чотири дослідження. До того ж більшість досліджень включали лише короткі періоди спостереження, тому довгострокові наслідки використання цих рослинних засобів для контролю рівня цукру у крові залишаються незрозумілими.

 За результатами іншого огляду, що включав 18 препаратів на рослинній основі для контролю глікемії, найефективнішими виявилися гель з листя алое вера, клітковина подорожника та насіння пажитника. Побічних ефектів дослідники не виявили. Однак тут також не було значних періодів спостереження для оцінки їх довгострокових ефектів. Крім того, значення має не лише сама рослина, а й препарат та дозування. 

  Рослинні засоби популярні в усьому світі. Так, до 3,6 мільйона американців використовують їх для лікування діабету 2 типу, і майже половина пацієнтів з цим діагнозом у Великій Британії. Є ризики, пов’язані з використанням ліків на рослинній основі як доповнення до традиційної терапії. Зокрема, відсутність високоякісних даних, що демонструють їх ефективність і безпеку. 

   Більшість пацієнтів вдаються до використання фітопрепаратів без консультації з лікарем і приймають їх за рекомендацією друзів, родичів чи прочитавши про їх ефективність в Інтернеті. Так практика не є конструктивною, оскільки може базуватися на неперевіреній та упередженій інформації та зумовлювати небезпечні наслідки.  


Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook