Співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства сприяють у подоланні наслідків агресії

12 вересня 2023 року
  ННІ лісового і садово-паркового господарства спільно з FSC Україна організували всеукраїнський науково-практичний семінар «Виключення забруднених вибухонебезпечними предметами територій зі сфери FSC сертифікації системи ведення лісового господарства в Україні».

  Метою семінару було інформування зацікавлених сторін щодо рішень FSC Міжнародного, ухвалених із метою захисту та забезпечення цілісності системи FSC сертифікації за умов збройного конфлікту в Україні, зокрема, про можливості виключення територій зі сфери сертифікації.

  Павло Кравець, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, директор FSC Україна, розповів про виклики для лісового господарства та лісової сертифікації, зумовлені воєнною агресією. Хоча на деокупованій території було відновлене лісогосподарювання, але вона ще залишається небезпечною для здоров’я і життя людей, зважаючи на забруднення вибухонебезпечними предметами.

  Оксана Павліщук, доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, представила розроблений національною робочою групою проєкт FSC критеріїв, індикаторів та верифікаторів виключення територій зі сфери сертифікації, запровадження яких передбачає ідентифікацію та натурне відокремлення забруднених територій, а також здійснення низки інших заходів, які мають знизити ризики та загрози для здоров’я і життя працівників й місцевих громад. Це вимагає змін як у системі менеджменту – відповідної адаптації управлінських процесів, поглиблення інтегрованих у систему ухвалення рішень ризик-орієнтованих підходів, – так і змін у практиці лісогосподарювання.

  Більш ніж 100 учасників семінару, серед яких представники філій ДП «Ліси України», Державного агентства лісових ресурсів України, громадських організацій, наукових і освітніх закладів та органів сертифікації, мали змогу взяти участь в обговоренні представленого проєкту документу.

  Семінар завершився усвідомленням того факту, що забезпечення відповідального ведення лісового господарства є цілком можливим за умови консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін, тісної співпраці у вирішенні питань розмінування з компетентними органами державної влади, адаптації системи менеджменту як філій, так і самого ДП «Ліси України».

  Робота над документом триває, отже, усі бажаючі можуть долучитися до публічних консультацій та висловити свої коментарі та зауваження за цим посиланням до 23 вересня 2023 р.: https://ua.fsc.org/ua-uk/newsfeed/rozpochato-publichni-konsultacii-schodo-proektu-fsc-kriteriiv-indikatoriv-ta-verifikatoriv

Павло Кравець,
Оксана Павліщук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook