Qui bene diagnoscit — bene curat

12 вересня 2023 року

Відомий нідерландський лікар, хімік і ботанік 18 століття Герман Бургаве сформував та озвучив відоме твердження: «Хто добре діагностує – добре лікує», яке стало афоризмом й актуальне і в наші дні, оскільки з ним майже неможливо не погодитись. Дана фраза набула широко вжитку серед клінічних діагностів та фахівців з питань внутрішніх незаразних патологій, проте чи доречно це?

Саме над цим питанням ретельно працювали та розбиралися студенти 1 та 9 груп 4 курсу, які під керівництвом професора кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Сороки Наталії Михайлівни, доцента кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Гончарова Сергія Леонідовича та асистента цієї ж кафедри Філіпенка Олександра Віталійовича  провели гельмінтологічні та гельмінтоовоскопічні дослідження зразків біологічного матеріалу від коней, які надійшли на випробування.

     

Метою досліджень було виявити яйця або елементи гельмінтів у зразках досліджуваного матеріалу. Варто відзначити, що студенти маючи ґрунтовні знання з паразитології та інвазійних хвороб тварин із легкістю впоралися із поставленими задачами на практиці. Як результат діагностичної роботи студентів було виявлено, що у біологічному матеріалі наявні яйця стронгілідного типу. А поміж іншим, збудники стронгілятозів коней можуть слугувати причиною важких патологічних станів та навіть загибелі тварин. Встановлення достовірного діагнозу студентами, в подальшому, дозволить підібрати для лікування коней високоефективні хіміотерапевничні засоби та розробити належні спеціальні заходи.

   

    

Практична робота студентів в умовах сьогодення є важливим складником університетської освіти. Вона сприяє формуванню наукового світогляду та особистісному професійному становленню, розвиває творче мислення та індивідуальні здібності, формує навички самостійної науково-дослідної роботи.

Тож, формування висококваліфікованих ветеринарних спеціалістів досягається відточуванням практичних навиків та набуттям нових знань!

Доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії
Гончаров Сергій

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook