До 100-річчя кафедри хімії у складі сільськогосподарського ВНЗ

12 серпня 2023, 14:04
кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води

 

 Витоки кафедри хімії з Київського політехнічного інституту  з моменту створення у його складі в 1898 році сільськогосподарського відділення, серед 20 навчальних дисциплін якого значне місце відводилось хімії.

З 1923 року розпочалося формування теперішньої кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води у Київському сільськогосподарському інституті.

Нині до свого 100-річного ювілею кафедра – це великий перелік поставлених і вирішених завдань з розвитку якості навчання студентів, наукових розробок та наукового потенціалу кафедри, вдосконалення матеріальної бази та структури кафедри, серед яких маємо такі досягнення:

·        Три атестовані обладнані навчальні лабораторії «Аналітичної хімії і хімії навколишнього середовища ім. Ю.Я. Горенбейна», «Неорганічної та біонеорганічної хімії ім. Є.М. Скобця», «Лабораторія якості водних об'єктів» та аудиторію для щорічного навчання близько 1600 студентів;

 

·        Діючі наукові лабораторії «Хімії фосфатів», «Хронопотенціометричного аналізу», «Вимірювальна лабораторія якості води».

Кафедра забезпечує підготовку студентів ОР «Бакалавр» і «Магістр» за 9 спеціальностями: «Агрономія», «Захист рослин», «Екологія», «Біотехнологія», «Ветеринарна медицина», «Водні біоресурси та аквакультура», «Біомедична інженерія», «Садівництво і виноградарство», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка (інжиніринг електроенергетичних систем з відновлювальними джерелами)» з 22 навчальних дисциплін та 5 навчальних практик хімічного і хіміко-екологічного спрямування, виконання бакалаврських і магістерських дипломних робіт; готує аспірантів (PhD 102 «Хімія») та докторантів за спеціалізаціями «Неорганічна хімія» і «Екологічна безпека».
Кафедра стала методичним центром підготовки навчальних і наукових видань для хімічної підготовки фахівців. Тільки за останні 10 років викладачами кафедри підготовлено і видано 10 підручників, 40 навчальних посібників, 174 методичних розробок, лабораторних практикумів, вказівок для самостійної роботи.

 

У наукових пошуках кафедри синтезовано більше 200 нових речовин і випробувано їх біологічну і електретну активність – одержано більше 250 патентів на винаходи, надруковано більше 200 наукових статей, 2 наукові монографії, створено нову модель аналізатора хронопотенціометрії і хроноіонометрії з програмованим управлінням для визначення 20 елементів; розроблено МВВ Pb, Cu, Zn, Sn, Cd, Hg, As, Ni, Co, Mn, Fe, Se, Cr, I, K, Na, Ca, F, NH4+ та NO3- з їх атестацією, підготовлено 6 кандидатів хімічних наук і 1 кандидата біологічних наук.

        До 100-річчя кафедри аналітичної хімії та якості води НУБіП України, так вже співпало, вийшла з друку монографія к.х.н., доц. Лаврика Р.В. «Синтез та дослідження фізико-хімічних властивостей подвійних фосфатів лужних та 3d-металів (Mn, Co, Ni)». Невеликий, але подарунок для такого славетного свята. Монографія присвячена актуальним питанням щодо синтезу (твердофазного та в розплавах) та вивченні властивостей одержаних фосфатних сполук, їх дослідження, пошук та використання застосування речовин такого типу у різних галузях.

Постійний розвиток науки і технологій потребує більш широкого дослідження нових сполук та створення матеріалів на їх основі. За останній час вченими досягнуто значних успіхів в області неорганічної хімії розплавлених солей, зокрема, у синтезі простих та подвійних фосфатів лужних та полівалентних металів. Подвійні фосфати лужних та 3d-металів володіють рядом цінних магнітних, нелінійно-оптичних, каталітичних і електрофізичних властивостей та знаходять застосування у вигляді монокристалів та кераміки.

Системи на основі розплавлених фосфатів лужних металів широко використовуються як середовище для синтезу та вирощування монокристалів різних фосфатів, будучи при цьому універсальними розчинниками оксидів полівалентних металів. Направлений синтез фосфатних сполук з різноманітними властивостями обумовлює детальне вивчення їх кристалічної будови та дослідження фізико-хімічних характеристик, які застосовуватимуться в розробці нових технологій.

Завідувач кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії
та якості води, д.х.н., професор
Володимир Копілевич  
 
Доцен кафедри, к.х.н.  
Руслан Лаврик
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook