Відбулася відкрита лекція доцента Башкірової Наталії Вікторівни з дисципліни «Спеціальна генетика с.-г. культур»

13 вересня 2023 року

   Відкриту лекцію Башкірова Наталія Вікторівна, доцент кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, 11 вересня в офлайн форматі провела для магістрів першого року навчання спеціальності 201 «Агрономія» ОПП «Селекція і генетика сільськогосподарських культур». Лекцію присвятила генетиці ознак жита в рамках дисципліни «Спеціальна генетика с.-г. культур».

   Крім магістрів першого року навчання, лекцію відвідали відповідальна за проведення відкритих лекцій на агробіологічному факультеті доцент кафедри рослинництва Ірина Свистунова, а також співробітники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського: доцент, завідувач кафедри Олександр Макарчук, професори кафедри Ганна Ковалишина та Віталій Жемойда, асистент Ірина Шпакович.
   Перелік питань, які були висвітлені на лекції, охоплював народно-господарське значення жита, систематику, каріотип, генетичні механізми контролю морфологічних, фізіологічних, біохімічних ознак. Наталія Башкірова детально зупинилась на проблемі створення короткостеблових сортів жита, адже ще в 60–х роках минулого сторіччя висота соломини рослин жита сягала 220 см. Не оминула також дослідження професора кафедри Скорика В.Ф., видатного селекціонера, сортами якого було зайнято більше 60 % площ в нашій країні. Розповіла про його здобутки в напрямку створення донорів короткостебловості, зокрема сорти Гном1, Гном 2, Гном 3, які передані в Генетичний банк рослин України.
   У перехреснозапильних культур для запобіганню проходження самозапилення існують генетичні системи самонесумісності, генетичним механізмам контролю яких був присвячений один з пунктів плану лекції. Крім того, в сучасних умовах селекціонери працюють над створенням гібридів, для чого використовують явище ЦЧС. Детальні механізми генетичного контролю цього явища були також пояснені.
   Окремо лектор детально зупинилась на генетичних механізмах контролю стійкості рослин жита проти збудників хвороб, виділивши стійкість проти паразитичного гриба, склероційна стадія якого називається ріжки, і мікотоксини цього гриба мають негативний вплив на живі організми. Наталія Башкірова розповіла про досягнення спеціалістів фірми КВС-Україна із створення гібридів жита, стійких до ураження паразитичним грибом.
   Аналіз анкет, заповнених студентами після лекції, показав їх зацікавленість темою, позитивне сприйняття інформації, яка була високо оцінена.

Дякуємо Башкіровій Наталії Вікторівні за цікаву та інформативну лекцію! 

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook