На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла гостьова лекція на тему: «Державні випробування та державна реєстрація пестицидів та агрохімікатів, як шлях виведення нових препаратів на ринок України»

16 вересня 2023 року
  14 вересня Ольга Бірюліна, провела лекцію для магістрів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології висвітливши тему «Державні випробування та державна реєстрація пестицидів та агрохімікатів, як шлях виведення нових препаратів на ринок України». 

 

 

  На лекції був присутній генеральний директор «Біонорма», доктор сільськогосподарських наук, голова Ради роботодавців Ярослав Чабанюк, декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професор Юлія Коломієць, науково-педагогічні працівники, студенти.

 

  Сільське господарство – одна з базових галузей світової економіки, тому зовсім не дивина, що її розвиток вимагає нових нестандартних рішень, постійних випробувань та впровадження інновацій, зокрема і в такій важливій частині, як застосування пестицидів та агрохімікатів при вирощуванні сільськогосподарських культур. Ольга Бірюліна підкреслила, що Україна, як аграрна держава має бути не лише в тренді, а й на вістрі зазначеного вектора розвитку. Тому сучасні, майбутні практики мають чудову можливість долучитись до впровадження вже набутих найкращих світових напрацювань в цій сфері, до розробки та втілення ідей, винаходів, професійних вмінь із застосуванням розуміння особливостей нашого краю.

  Пані Ольга розповіла про основні нормативні акти щодо введення в обіг препаратів, класифікацію удобрювальних продуктів ЄС, класифікацію засобів захисту в ЄС, класифікацію препаратів в Україні, зупинилася на етапах процесу випробувань, окреслила документи та дані до заявки про державні випробування пестицидів, результати державної реєстрації препаратів, обов’язковість державної реєстрації, документи до заявки про державну реєстрацію пестицидів, наголосила на етапах процесу реєстрації, можливих рішеннях за результатами оцінок експертиз та рекомендацій науково-експертної ради, а також розповіла про перереєстрацію препаратів.

  Нові ефективні рішення в рослинництві – це, зокрема, і застосування нових пестицидів та агрохімікатів. Новизна їх може бути різною, наприклад, коли на ринок виводяться продукти на основі винайдених вперше молекул, невідомих раніше або незастосовуваних досі у сільському господарстві діючих речовин, їх комбінацій, нових формуляцій готових препаратів. Або препарат може бути новим лише для ринку конкретної країни або регіону, застосовуючись при цьому в інших частинах світу. 
  Державна реєстрація препаратів, що виготовляються на території України, проводиться після реєстрації діючої речовини у Комітеті з питань гігієнічного регламентування МОЗ. Результуюче заключення про реєстрацію не обов’язково має бути позитивним, може бути прийняте і рішення про відмову у реєстрації і про скасування або зупинення державної реєстрації препарату. Пестициди і агрохімікати реєструються постійно терміном до 10 років. Перереєстрації не підлягають препарати, щодо яких в Україні або за її межами одержані нові, раніше невідомі дані про їх небезпечність або недостатню біологічну ефективність цільового призначення.

  В цілому, зазначила пані Ольга, випробування та реєстрація препаратів для їх виводу на ринок – це досить складний, але і цікавий процес, завдяки якому держава може гарантувати ефективне і безпечне застосування пестицидів і агрохімікатів. В Україні він динамічно розвивається і наближається до кращих світових практик.

  Після лекції студенти магістратури ставили питання спікеру. Ольга Бірюліна коротко розповіла про те, чим відрізняються клієнти, а також наскільки відрізняється процедура реєстрації в Європі, Азії та Україні. На гостьовій лекції студенти мали змогу дізнатися про відкриті вакансії, а також про умови підбору кадрів до компанії. Пані Ольга наголосила, що вона готова брати студентів без досвіду та навчати, проте студенти повинні мати агрономічну або екологічну освіту, адже наразі все рухається в напрямку органічності та екології. Вона підкреслила, що найперше студент повинен бути зацікавленим, мати бажання працювати та навчатися, бути готовим переймати досвід, зростати над собою. 
 Студенти на НПП факультету захисту рослин, біотехнологій та екології вдячні Ярославу Чабанюку за співпрацю, а також Ользі Бірюліній за цікаву, пізнавальну лекцію.

Наталія Батрак

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook