Флористично-волонтерський досвід студентства спеціальності 206 "Садово-паркове господарство"

15 вересня 2023 року

   Перший, найцікавіший та найприємніший досвід участі в Національному конкурсі флористів України «Різдвяна феєрія 2023» здобули студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства спеціальності 206 "Садово-паркове господарство". Студентство першого, четвертого курсів та магістранти другого року навчання 7-9 вересня 2023 року прийняли участь в підготовці XII Міжнародної виставки новорічної продукції та сезонного декору «Christmas trade show», що відбулася у Міжнародному виставковому центрі міста Києва, Броварськой проспект, 15.

   Наші студенти Ксенія ЄЛУШЕНКО, Єлизавета ЖУДІНА, Валерія ГАВРИЛЕНКО, Анастасія СТОРОЖУК, Софія ДОМБРОВСЬКА, Кіра КОВАЛЕНКО, Вікторія РУБАН, Іванна ШАХ, Дар’я МУХІНА, Марія ГОНЧАРЕНКО, Сніжана САЙ, Роман ТІТАРЕНКО, Діана ЯРОШ , Поліна КОСТИРІНА, Аріна ПЕТРІВСЬКА, Олена БОГОЙКО, Крістіна ЖУМАТІЙ та Єва ВЛАСОВА відгукнулися на запрошення Президента Ukrainian Floristis Society Ірини БЄЛОБРОВОЇ прийняти участь у підготовці локацій до Національного конкурсу флористів України «Різдвяна феєрія 2023», де працюючи на волонтерських засадах, мали можливість здобути перший та унікальний досвід роботи з рослинним матеріалом та створення флористичних композицій під супроводом провідних українських фахівців флористичного мистецтва.

   Завданням першого етапу підготовчих робіт було набуття навичок роботи зі зрізаними квітами: аби зрозуміти, які технології підготовки рослин потрібно задіяти, спочатку необхідно було ідентифікувати екзотичні рослини, із чим студенти впоралися з великим задоволенням.
Безліч запитань флористам-наставникам, на кшталт: «О, яка красива квітка! Хто це?» «Вперше бачу таку красу!» «О, пахне, як цибуля!» до тверджень «Я знаю цю рослину: в моєї бабусі така сама росте!» звучали від наших студентів…


   Відкриваючи для себе нові види рослин, студенти знайомилися із особливостями догляду та використанням, техніками фіксації в різних типах композицій, вчилися відрізняти імпортовані від місцевих рослин, дізнавалися про специфіку транспортування зрізаних квітів екзотичних видів рослин з країни виробника до України… та загалом розширили своє уявлення про зріз рослин, який використовується в аранжуванні.

   Також студентство отримало можливість ознайомитись не тільки з українськими традиційними різдвяними композиціями, особливостями, техніками та процесами їх створення (Дідух, павуки, Різдвяна зірка або Зві́зда), а ще й із витвором мистецтва східної культури, японською «моховою кулею» – кокедамою.

   З елементами українського різдвяного декору все було цікаво та зрозуміло, однак кокедама вразила студентів своєю незвичністю, унікальністю і водночас простотою та лаконічністю форм, словом, усім тим, чим характеризується східний стиль в аранжуванні рослинного матеріалу.

   Таким чином, наступний комплекс питань від юних флористів був таким: «Як її фіксувати?» «Чи не загине рослина?» «Чи довго в моховій кулі може зростати рослина?» «Як її поливати та як доглядати?» і жодне з них не лишалося без відповіді. Колаборація допитливих студентів та досвідчених фахівців видалася вдалою та надзвичайно корисною як для наших вихованців, так і для українських флористів, а кожен етап підготовчої роботи був своєрідним фаховим майстер-класом.

   Надалі студенти мали можливість ознайомилися з особливостями створення фітокомпозицій за участі флористичної піни. На всі питання, що стосувалися техніки безпеки, правил та особливостей роботи з цим типом матеріалу студенти отримували вичерпні відповіді та настанови від майстрів, водночас все глибше і глибше поринаючи у неймовірно прекрасний світ флористики.

   Під час комплексу підготовчих флористичних робіт студенти знайомились та одразу ж опановували найбільш поширені технології кріплення й фіксації аксесуарів і фурнітури в аранжуванні у відповідності до типу композицій, в яких вони задіяні.

   Нашим студентам вдалося опанувати техніку тейпування рослинного матеріалу, а найцікавішим стало завдання застабілізувати суцвіття кульбаби лікарської, для чого потрібно було приклеїти кожну «парасольку». Ця надзвичайно клопітка робота вартувала того «Вау-ефекта» присутності дивовижно-весняного матеріалу в композиціях, до того ж у різдвяних: не залишилось жодного байдужого відвідувача виставки!

   Варто окремо наголосити на застосуванні спіральної техніки складання букетів – нею досконало володіють усі флористи. Наші студенти почули таке: «Ці навички залишаться з вами на все життя, якщо ця техніка складання букету буде опанована!». Тож всі наші студенти не втрачали можливість практикувати цю техніку під час підготовки букетів до конкурсу, дослухаючись до порад професійних флористів та декораторів, а тому – успішно її засвоїли.

   Окремо слід відзначити флористичні роботи, представлені на Національному конкурсі флористів України «Різдвяна феєрія 2023», де шість учасників з різних регіонів нашої країни створювали три типи різдвяних композицій: стилізовану ялинку, вінок і букет на каркасній основі. Тривала підготовка до змагань конкурсу, два дні клопіткої праці та приголомшливі за красою роботи дозволили визначили переможницю: цього річ нею стала одеситка Вікторія САЙКО, яка продемонструвала неперевершені за красою та складністю формування різдвяні фітокомпозиції, виконані з українських злаків, майже рідних тагетесів, гербер та хризантем.

   Авторитетний склад журі представляли: голова, Ірина БЄЛОБРОВА – президент Асоціації Українських Флористів; почесний член журі Валерій ЦЕЛІНСЬКИЙ – директор ТОВ «Парус Експо Медіа»; Антоніна ФЕДОРОВА – майстер-флорист з понад 40-річним досвідом; Олена БУТКО – майстер-флорист, засновник та викладач «ФітоАрт-студії Олени Бутко»; Маріанна ДЕБЧИНСЬКА – майстер-флорист міжнародної категорії.

   Здобувши нові знання та опанувавши практичні навички флористичних технік наші волонтери отримали подарунок: Майстер-клас зі створення букету від провідних українських флористів та декораторів. Живий рослинний матеріал, фурнітура та аксесуари були люб’язно надані спонсорами заходу, компаніями: ASTRA FUND, DEKKER CHRYSANTEN, MADIBA FIOWER POWER, FLOR BASAR, BEFLOWER FLORAL FOAM.

   Володіючи деякими практичними навичками та спираючись на вже отриманий флористичний досвід, кожна студентка учасниця майстер-класу із захопленням створювала свою першу флористичну композицію: Букет у коробочці. Юних майстринь наставляли та допомагали формувати букети знані українські флористи Анастасія СЕНДЕЦЬКА та Тетяна ЄРЬОМЕНКО.

   Результатами були задоволені і новачки, і професіонали. Студенти, окрім практичного досвіду, отримали безмежні позитивні емоції від роботи з рослинами, нові знання та знайомства.

Тож бажаємо нашому студентству невичерпного натхнення, досягати нових звершень, щодня здобувати нові знання та опановувати практичні навички!

   Від імені студентства спеціальності 206 "Садово-паркове господарство", викладачів кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України висловлюємо щиру подяку організаторам Національного конкурсу флористів України «Різдвяна феєрія 2023» за надану можливість доторкнутися до чарівного світу флористики.

Світлини флористичних витворів мистецтва українських майстрів до Вашої уваги!



Анастасія МОРОЗЬКО,
асистентка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
Олена КОЛЕСНІЧЕНКО,
завідувачка кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook