Навчання в університеті очима студентів першого курсу спеціальності «Соціальна робота»

18 вересня 2023, 13:53
Вчорашні абітурієнти, а сьогодні студенти першого курсу університету, навчаються очно в аудиторіях НУБІП України уже місяць. Позаду складання НМТ, хвилюючі моменти вступної кампанії, довгоочікуване поселення у гуртожиток та радісні миті посвяти у першокурсники. Цього року навчання в університеті розпочалося для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти під теплими серпневими сонячними променями. Довгий світловий день, суха погода, можливості неформальних зустрічей студентів на лоні природи (Голосіївський парк, Ботанічний сад НУБіП, озера на Дідорівці тощо) – це те, що покращує настрій, соціально-психологічний клімат та сприяє успішнішій адаптації студентів-першокурсників до умов навчання в університеті.
 
 
Як проходить адаптація першокурсників бакалаврату спеціальності «Соціальна робота» досліджують студентські куратори. Із цією метою проведено опитування, у ході якого ми отримали відповіді на запитання: 1. Чи подобається Вам студентське життя? 2. Які дисципліни найбільше подобаються? 3. З якими дисциплінами виникають труднощі? 4. Що б Ви порадили для удосконалення навчальних занять? 5. Чи маєте Ви проблеми з одногрупниками? 6. Ваші побажання щодо удосконалення освітнього процесу за спеціальністю. 
Нас, студентських кураторів, у першу чергу, цікавили відповіді на запитання чи подобається  студентське життя нашим  першокурсникам. І відповіді нас приємно вразили, оскільки жоден студент не вказав, що йому не подобається навчання, а навпаки, 97,1% –  впевнено відповіли «так», нам подобається навчання за спеціальністю «Соціальна робота» в НУБіП України. 
З перших днів навчання наші першокурсники, майбутні соціальні працівники, були активними учасниками не тільки численних тренінгових занять, але й різних заходів Сенату Студентської організації та поза аудиторних заходів кафедри соціальної роботи та реабілітації. Найбільш пам’ятними та згуртовуючими для студентів були: волонтерство  у Притулку для тварин «Виставковий Центр»; квест у Науковій бібліотеці НУБіП України; Квест першокурсників; вболівання за футбольну команду першокурсників ГПФ; екскурсії столицею, м. Києвом та ін.
 
 
Наші студенти, не тільки гуртуються, відпочивають та волонтерять, але й займаються основним видом своєї діяльності – навчаються, здобувають професійні знання та компетентності. Результати опитування свідчать, що улюбленими навчальними дисциплінами першокурсників є: «Дослідницький практикум», «Вступ до соціальної роботи», «Соціальне лідерство та командоутворення». І це не дивно, оскільки це ті дисципліни, які формують як професійні (hard skills), так і м’які  (soft skills) навички, а викладачі проводять заняття застосовуючи інтерактиви, тренінги, візуалізації, розбір кейсів, терапевтичні методики тощо. Приємно відзначити, що у більшості першокурсників не виникає труднощів із вивченням навчальних дисциплін. 
 
 
Цікаво було з’ясувати, що б першокурсники порадили для удосконалення проведення навчальних занять. І, звичайно, відповіді не забарилися, це ще більше:  «активностей», «практичних занять», «вправ для зближення групи», «терапій», «командна робота на парах». 
Про успішну адаптацію студентів-першокурсників свідчить відповідь на запитання «Чи маєте Ви проблеми з одногрупниками?». Як бачимо, тільки 1 студент відчуває, що має певні труднощі у спілкуванні з одногрупниками.
 
Наші студенти не тільки активні, але й амбітні, спрямовані на досягнення успіхів, тому й не дивно, що найбажанішим побажанням для них є – «Бажаю скласти сесію на відмінно». Цього бажаємо їм і ми, студентські куратори першого курсу спеціальності «Соціальна робота». 
Дякуємо всім за відповіді, бажаємо мирного неба!
 
Валентина Руденко
Студентський куратор 1 курсу спеціальності «Соціальна робота» 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook