Наукова школа Павла Дмитровича Пшеничного поповнюється доктором філософії

18 вересня 2023 року
  15 вересня 2023 р. відбувся захист дисертаційної роботи аспіранта кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного Пітери Владислава. Науковий керівник роботи доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України Володимир Отченашко.
  Робота була подана на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 204 – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Дисертація поряд із класичним підходом наукової школи з годівлі тварин є особливою, бо стосується вивчення смакових властивостей кормів для птиці.
  Кормові дріжджі, як джерела протеїну досить глибоко та різносторонньо вивчені науковцями, проте їх використання для покращення смакових характеристик рецептур є новим та актуальним. Ароматизатори та смакові добавки мікробіологічного походження – одні із перспективних варіантів покращення конверсії корму та більш ефективного забезпечення генетичного потенціалу росту сучасних гібридів птиці. Білки, вільні амінокислоти, пурини, піримідинові основи, леткі жирні кислоти, вищі спирти та складні ефіри, проміжні продукти циклу гліколізу та трикарбонової кислоти, полісахариди – первинні та вторинні метаболіти у клітинах дріжджів. Саме ці сполуки є основними чинниками забезпечення аромату та смаку кормів. Вони є основою багатьох кормових добавок та ароматизаторів. Встановлено, що додавання до комбікорму курчат-бройлерів екстракту з дріжджів позитивно впливає на ріст птиці, споживання та перетравність корму, показники м’ясної продуктивності, біохімічні показники крові.
  Дисертантом під керівництвом науковців кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного виконано ці унікальні дослідження та встановлено найбільш ефективні рівні дріжджового екстракту (Saccharomyces Cerevisiae). З приводу смакових характеристик кормів, відчуттів смаку птицею, впливу смакових добавок на споживання, перетравність, конверсію корму розгорілась жвава дискусія серед науковців, проте дисертантом були дані відповіді на усі питання та розкриті усі тонкощі механізму дії таких кормових добавок.
  Разова спеціалізована вчена рада РСВР 034 під керівництвом доктора сільськогосподарських наук, професора Михайла Сичова, рецензенти – доценти Ігор Ільчук та Тетяна Голубєва, опоненти – доцент Дніпровського державного аграрно-економічного університету Оксана Оріщук та доцент Білоцерківського національного аграрного університету Олена Титарьова одноголосно проголосували за присудження здобувачу наукового ступеня доктора філософії.
  Присутні на захисті науковці – професор, член-кореспондент НААН України Сергій Рубан та доцент, директор НДІ технологій та якості продукції тваринництва Дмитро Уманець взяли активну участь в обговоренні результатів досліджень, відмітили їх високий науковий рівень і практичне значення та підтримали присудження наукового ступеня здобувачу.
 

Вітаємо здобувача та наукового керівника та бажаємо подальших наукових здобутків!

 
 
Роман ВОЗНЮК,
асистент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook