Студенти факультету ветеринарної медицини відвідали сучасну молочну ферму агрохолдингу «Ерідон»

19 вересня 2023 року
ФВМ НУБіП України
  Метою кожного випускника будь-якого вищого навчального закладу є успішне працевлаштування, а в подальшому ‒ просування кар’єрними сходами. Важливим фактором для досягнення цієї мети є якісна університетська професійна підготовка, яка включає і набуття практичних навичок під час виїзних лабораторних занять в передових господарствах України.

  Студенти факультету ветеринарної медицини під керівництвом к.вет.н., старшого викладача кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Масаловича Юрія Степановича провели насичений та надзвичайно цікавий день в одному з таких господарств, яке налічує понад 500 голів дійного стада (добовий надій молока на корову становить 34,5 кг).

  Екскурсію молочною фермою проводив керівник комплексу, який за професією є лікарем ветеринарної медицини. Він розповів про особливості своєї роботи на даному підприємстві, про ведення обліку тварин, про профілактику інфекційних та інвазійних захворювань та організацію роботи в цілому.

  Розпочали екскурсію з приміщення для утримання телят. Як відомо, «телята сьогодні – це корови завтра», тому правильне вирощування – це якісна основа будь-якої молочної ферми. Важливо забезпечити новонародженим високий рівень здоров’я з першого дня і до отримання здорових телиць парувального віку. Студенти оглянули приміщення, індивідуальні будиночки для утримання, задавали безліч цікавих запитань про мікроклімат приміщення, перші кроки обслуговуючого персоналу при роботі з новонародженими, годівлю, контроль якості молозива, кратність та методи випоювання, контроль колострального імунітету у новонароджених. Також, студентів зацікавили питання групування, приростів телят у групі 0-3 місяці, кормова база господарства, силосні ями, навантажувачі, молочні таксі, танки для зберігання молока.

  Не таємниця, що значну роль в успішному скотарстві відіграють збалансована годівля, активний моціон та умови утримання тварин.

  У господарстві запроваджено стійлове безприв’язне утримання, постійний доступ до групових напувалок, до автоматичних чесалок та є можливість вільного пересування тварин. Найбільший інтерес у студентів викликала роботизована система доїння корів «Lely Astronaut», яка дозволяє контролювати багато факторів індивідуального доїння для кожної корови, включаючи і такі, що не піддаються контролю при використанні традиційних систем. Цікаво, що система автоматично встановлює електропровідність, кількість соматичних клітин, якісні та кількісні показники молока. Доїльний робот від Lely працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Подібно людям, корови не люблять, коли їх змушують щось робити. Завдяки концепції вільного пересування корів, тварини можуть їсти, пити, відпочивати і доїтися в роботизованій системі доїння в будь-який час протягом доби, при цьому фермер отримує всю інформацію про стадо в програмі управління T4C простим натисканням кнопок. За допомогою такого сучасного підходу підприємство досягло найкращих результатів. В системі доїння реалізована концепція I-flow. Гібридний маніпулятор і система виявлення сосків забезпечують легке і швидке доїння всіх корів в стаді. Природне доїння сприяє зниженню стресу: корови відчувають себе в безпеці, у них є достатньо простору для руху і процес доїння не порушується.

  «Спочатку я думала, що пошкодую, коли прийняла рішення поїхати на ферму у таку спеку. Але, побачивши це господарство, не маю більше сумнівів: день пройшов не дарма! Ферма дуже класна», – поділилась враженнями одна із студенток.


      Ю.С. Масалович
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook