НУБіП – найкраща можливість стати досвідченим нутриціологом: студенти 3 курсу спеціальності 229 «Громадське здоров’я» діляться враженнями від Всеукраїнського науково-практичного семінару «Дні нутриціології та дієтології у Львові 2023»

18 вересня 2023 року

  Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля,

постійні й значні. Замінити їх не можна нічим.
Микола Амосов


   У сучасному суспільстві все частіше постають питання: «Як покращити самопочуття?», «Як жити довго й щасливо з міцним здоров’ям?», «Як зберегти молодість і красу?». Людей все більше цікавить тема здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок і залежностей, налагодження режиму сну і праці тощо.

   Секрет щастя і гармонії тіла з душею криється в харчуванні!  Від того, що ми споживаємо, і залежить стан нашого здоров’я, фізична форма, душевне самопочуття та стиль життя в цілому.

     При аналізі харчового кошика людей та їх самопочуття можна зробити висновок, що ті, які обирають споживати збалансовану та різноманітну їжу почувають себе набагато краще й бадьоріше за тих, хто обирає швидку вуличну їжу, газовані солодкі напої, дешеві неякісні продукти та алкоголь.

    І саме нутриціолог точно знає, як допомогти налагодити стосунки з їжею! Як відмовитися від харчових залежностей, обирати якісні здорові продукти, їсти що хочеться і не боятися про зайву вагу, яку доведеться «відпрацьовувати» в спортзалі – все це допоможе розібрати до першопричин та виправити досвідчений спеціаліст. Саме таких фахівців-нутриціологів навчають в сучасних лабораторіях кафедри громадського здоров'я та нутриціології НУБіП України! І не тільки в лабораторіях.

    7-8 вересня студенти 3 курсу спеціальності 229 «Громадське здоров’я» отримали унікальну можливість стати учасниками корисного та цікавого заходу, Всеукраїнського науково-практичного семінару «Дні нутриціології та дієтології у Львові 2023».

     Важливо, що участь студентів у подібних наукових заходах такого високого рангу є не поодиноким виключенням, а системним і традиційним для факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК  способом готувати професіоналів. Таких можливостей багато – різноманітні дегустації, відвідування найсучасніших виробництв, що розвивають українські бренди здорової їжі, медичних центрів тощо. 

       Не менше, ніж двічі на рік, ми беремо участь у Всеукраїнському семінарі «Дні нутриціології», який щоразу проходить в різних містах України. Наприклад, навесні цього ж року ми також брали участь в заході «Дні нутриціології та дієтології в Одесі-2023», після чого проходили тестування на основі прослуханих лекцій та отримали сертифікати.

     На вересневому семінарі ми змогли розширити та значно поглибити свої знання з таких тем:

  • Харчування і громадське здоров’я. Вплив вибору у харчуванні на ризик небезпечних хвороб;
  • Харчування та обмін речовин. Дієта у комплексній терапії метаболічних розладів;
  • Проблема мальнутриції у клінічній практиці;
  • Елімінаціні та рестриктивні дієти: баланс ефективності та достатньої поживної цінності;
  • Харчування і мікробіом;
  • Клінічне харчування при різних патологічних станах;
  • Вплив харчування та дієтичної саплементації на ментальне здоров’я;
  • Дієта у комплексному лікуванні захворювань органів травлення.

    Завдяки цьому семінару ми, як майбутні нутриціологи, змогли здобути більше необхідних знань для своєї професії, поспілкуватися зі спікерами заходу та отримати відповіді на питання від Олега Швеця, Оксани Скиталінської, Олени Няньковської, Галини Анохіної та багатьох інших. 

     Студенти в захваті та дуже вдячні нашому університету за таку чудову нагоду! Наведемо кілька їхніх відгуків.

    Анастасія Жиліна: «Відбулась досить цікава конференція на тему нутриціології та дієтології. Для мене, як майбутнього нутриціолога, її матеріали – це невичерпна криниця знань для того, щоб вже сьогодні відбутись як професіонал, а також розвиватись у майбутньому. Ще не раз буду передивлятись ці матеріали, бо інформації було дуже багато – як загального напрямку (дієти, їжа як ліки), так і вузького профілю (жовчнокам'яна хвороба, діабет). Дуже сподобався професіоналізм спікерів, які, дійсно, розуміються не лише на своїх темах, а й мають загальні глибокі знання в галузі. Сподіваюсь, буду мати можливість відвідати ще не один подібний захід».

      Марія Шелих: «Захід, що був проведений 7-8 вересня, неймовірний. Інформація на конференції дуже корисна та важлива. Дуже сподобався формат, який передбачав не тільки лекції, а й дискусії між спікерами, а також можливість для всіх слухачів – онлайн і вживу (саме так відбувався семінар) – задавати питання. Для обговорення були запропоновані досить актуальні теми – харчова поведінка та дієтотерапія для корекції стресу в умовах війни, при різноманітних захворюваннях, для профілактики старіння організму тощо.  Хочеться й надалі брати участь в таких заходах, адже для студентів – це неймовірний професійний розвиток і сучасні знання, які обов’язково стануть у нагоді в майбутній професії.

Бажано, щоб такі семінари проводилися частіше. Зараз в соціальних мережах багато фейкової інформації, яка точно не піде на користь здоров’ю, а лише підірве його. На мій погляд, люди мають довіряти лише спеціалістам, які серйозно і на наукових підставах здобували свою професію кілька років, а не навчились чомусь  і потроху під час сумнівних за змістом і рівнем курсів для блогерів. Довіряти треба тим, хто вкладається – часом, зацікавленістю, професійністю, науковістю, відданістю, матеріально – у свій розвиток та постійно підвищує рівень своїх знань і кваліфікацію, а не живе старими поняттями. Наприклад, дієтичні столи за Певзнером не сприяють вирішенню проблем пацієнта, а навпаки, здатні навіть нашкодити, проте окремі лікарі сьогодні продовжують призначати їх людям, оскільки не розвиваються в своїй професії та не стежать за новими дослідженнями в сфері харчування та здоров’я».

Ще раз дякуємо усім спікерам за актуальні доповіді та НУБіП за можливість розвивати себе в улюбленій професії! 

 

Діана Маркова, Марія Шелих, Анастасія Жиліна,
студентки факультету харчових технологій

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook