Стартувало навчання для аспірантів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» і заняття з фінансових дисциплін для інших спеціальностей PhD економічного факультету

19 вересня 2023 року
    З 4 вересня розпочався навчальний процес для аспірантів 1 року навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» ОНП «Фінанси, банківська справа та страхування». Відповідно до навчального плану аспіранти нині вивчають обов’язкові дисципліни циклу загально-наукової підготовки: «Філософія науки», «Іноземна мова за професійним спрямуванням», «Педагогіка та управління закладами вищої освіти», а також фахові дисципліни: «Методологія наукового дослідження та інтелектуальна власність», « Студії з фінансів, банківської справи та страхування».
     Фахова складова у підготовці здобувачів освітнього ступеня доктора філософії цієї спеціальності відіграє значну роль, адже вони повинні вміти продукувати нові ідеї, розв’язувати комплексні проблеми, здійснювати власні наукові дослідження у сфері фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку.
     Однією з таких обов’язкових фахових дисциплін є «Студії з фінансів, банківської справи та страхування», яку викладає доктор економічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри фінансів Наталія Швець. На вступних лекціях вона ознайомила аспірантів з основними постулатами концепції державних фінансів попередників англійської класичної школи. Вивчення даної теми буде корисним здобувачам в дослідженні класичних теоретичних основ обраної ними тематики.

     Викладачі кафедри фінансів також приступили до занять з фахової вибіркової складової для аспірантів спеціальностей 051 «Економіка», 071 «Облік і оподаткування», 076 «Підприємництво та торгівля».
   Професор кафедри фінансів Юлія Негода провела лекцію для аспірантів спеціальності 076 «Підприємництво та торгівля» ОНП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» з дисципліни «Державний фінансовий моніторинг» на тему «Нормативно-правове регулювання у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», де закцентувала увагу на міжнародних стандартах та міжнародному співробітництві у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення; Рекомендаціях FATF; Законі України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»; підзаконному нормативно-правовому регулюванні діяльності суб’єктів фінансового моніторингу у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; фінансуванні тероризму та розповсюдженні зброї масового знищення.
    Доцент кафедри фінансів Лариса Олійник прочитала лекцію на тему «Кризи підприємства, сутність і завдання фінансового антикризового управління підприємством» для здобувачів освітнього ступеня доктор філософії спеціальності 051 «Економіка» ОНП «Економіка підприємств та галузей національного господарства» з дисципліни «Антикризове фінансове управління та фінансова безпека підприємств» на якій було зосереджено увагу на економічному змісті кризи підприємства та класифікації її основних ознак; відновленні життєздатності суб’єктів господарювання за рахунок внутрішніх та зовнішніх управлінських дій; зовнішніх та внутрішніх загрозах появи криз; цілях фінансового антикризового управління; стратегії фінансового антикризового управління та напрямах щодо їх реалізації.
    Доцент кафедри фінансів Інна Долженко провела лекцію з дисципліни «Теорія та прагматика міжнародного корпоративного оподаткування» для здобувачів освітнього ступеня доктор філософії спеціальності 071 «Облік і оподаткування» ОНП «Облік і оподаткування», обговоривши із здобувачами собливості визначення предмету міжнародного корпоративного оподаткування, класифікацію податків і визначення їх елементів з точки зору міжнародного корпоративного оподаткування, принципи міжнародного корпоративного оподаткування, а також розглянули сутність міжнародних корпорацій та їх роль у розвитку економік країн.
    Усі заняття проводяться в змішаному режимі: очному та дистанційному з використанням ресурсів Webex, Zoom, Google Meet і електронних навчальних курсів університетського порталу Elearn на яких розміщено лекційні матеріали, практичні та самостійні роботи, методичні, відео та інші додаткові матеріали.
 
  Всім аспірантам бажаємо успішного навчального семестру, наукових здобутків, щоб отримані знання допомогли досягти наукових здобутків та кар’єрних вершин!

Лариса Олійник,
доцент кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook