Студентський досвід проведення лекції. Адаптація першокурсників до навчання

20 вересня 2023, 8:57
19.09.2023 на базі НВПФК в моїй Звягельській громаді, я провела лекцію для першокурсників коледжу, в якому 4 роки навчалася і я.
Лекція стосувалася адаптації студентів першого курсу до навчання. Власне, простими словами «адаптація» – пристосування до умов дійсності, в яких ми знаходимося, функціонуємо.
Розмову розпочали з того, що перший рік навчання він дуже часто супроводжується нервово-психічною напругою, оскільки ми знаходимося в нових умовах, нас оточують зовсім різні люди,  ми починаємо шлях до пізнання себе, до збагачення себе новою, цінною інформацією. Звісно ж, це і шлях набуття професійних знань, вмінь, навичок та здобуття певного рівня освіти. Це етап самостійності, період більшої відповідальності, дисциплінованості. 
Поговорили і про те, що таке «криза» і з якими кризами зіштовхується практично кожен студент під час навчання. Ми виокремили кризу 1-го курсу, кризу середини навчання(2-3 курс), а також кризу завершення навчання(кризу випускника – 4 курс). Студенти давали відповіді на наступні запитання: «Як ви думаєте, чому виникають ці кризи»?, а також «Як би ви боролися з кризами, якщо б відчули їх вплив на собі»?.
Зачепили тему піклування про себе, достатнього звертання уваги до себе, оскільки адаптація – це і період, коли ми повинні чути себе, дослухатися, бути в пошуку, розвитку себе і тим самим не втратити, не розчаруватися в собі. Поговорили і про «перфекціонізм» і чи дійсно він заважає нам навчатися, жити, спілкуватися? А також про те, що ми повинні вчитися випромінювати впевненість.
А наприкінці лекції кожен випробував на собі техніку аналізу психоемоційного стану та дізнався в якому стані перебуває зараз.
 
    Загалом, студенти дізналися про те, як простіше адаптуватися до студентського життя на прикладі теорії, власних прикладів з життя, спостережень, думок, емоцій.
Ангеліна Ничипорук
      студентка 3 курсу, групи СР-21002б
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook