Школа педагогічної майстерності: виклики в умовах війни, освітній процес у змішаному форматі, активність студентів, стресостійкість у студентському та педагогічному колективах

13 вересня 2023 року

    13 вересня 2023 року викладачі кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського доценти кафедри кандидат економічних наук, доцент Мар’яна Аксентюк і кандидат економічних наук Віталій Вакуленко, старший викладач кафедри кандидат економічних наук Мар’яна Добрівська та асистенти кафедри Вікторія Голік і Володимир Восколупов взяли участь в організованій з ініціативи ректора Станіслава Ніколаєнка «Школі педагогічної майстерності», що діє вже не перший рік для опанування азів педагогічної майстерності викладачами університету.

Розпочав захід ректор НУБіП України, академік НАПН України, академік НААН, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки Ніколаєнко Станіслав Миколайович привітанням слухачів школи, презентацією програми заходу й окресленням його актуальності і своєчасності для молодих викладачів, більшість із яких не має педагогічної освіти. Також ректор закликав слухачів семінару активніше використовувати можливість впливати на його тематику через внесення пропозицій щодо тем майбутніх семінарів та ознайомив науково-педагогічних працівників зі стратегічними напрямами розвитку освіти університету в умовах воєнного стану.
 
 
 
Далі Станіслав Миколайович представив слухачам цікаву доповідь про нагальні потреби вищої освіти, зокрема аграрної, проблеми освітян України взагалі та НУБіП зокрема. Окрім цього, ректор розповів про особливості навчання в умовах воєнного стану, навів конкретні актуальні вимоги до науково-педагогічних працівників, наголосивши, зокрема, на тому, що викладач повинен бути рефлексним практиком, постійно займатися науковою діяльністю у своїй галузі, дисципліні, підтримувати ефективні зв’язки з бізнесом тощо.
Потім начальник навчального відділу, кандидат педагогічних наук, доцент Рудик Ярослав Михайлович під час доповіді за презентацією на тему «Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану» ознайомив науково-педагогічних працівників університету із нормативною базою, що стосується освітнього процесу та особливостями організації освітнього процесу у 2023/2024 н. р. у форматі змішаного навчання.
Наступною виступила доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної роботи та реабілітації Осадченко Інна Іванівна, представивши інноваційні форми та методи навчання в університеті під час війни та, зокрема, надавши науково-педагогічним працівникам університету практичні поради щодо їх застосування.
В. о. завідувача кафедри психології, кандидат психологічних наук, доцент Мартинюк Ірина Анатоліївна обґрунтувала значення окремих видів діяльності в освітньому закладі для збереження психічного благополуччя особистості в умовах воєнного та повоєнного стану в країні.
Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології Омельченко Людмила Миколаївна провела для молодих викладачів корисний майстер-клас на тему «Стресостійкість у студентському та педагогічному колективах: техніки самодопомоги», за допомогою якого молоді педагоги мали змогу узагальнити й систематизувати уявлення про стрес і стресостійкість особистості, ознайомитися з ресурсними техніками й техніками роботи з негативними емоціями, взяти до уваги практичні поради щодо збереження психічного здоров’я.
Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри управління та освітніх технологій Базелюк Василь Григорович у процесі доповіді за темою «Професійна компетентність викладача в умовах воєнного стану: зміст та особливості реалізації» розкрив сутність і структуру поняття «професійна компетентність викладача», надав практичні поради щодо реалізації компетентності в умовах воєнного стану й інформацію про сутність та особливості реалізації професійної компетентності викладача в нових політичних, соціальних і економічних реаліях, розкрив шляхи й засоби досягнення освітніх цілей, що забезпечать підвищення ефективності та якості освіти здобувачів.
На завершення семінару асистент кафедри психології, аспірант за спеціальністю 053 «Психологія» Дудник Юрій Ігорович представив презентацію за темою «Особливості навчальної діяльності студентської молоді в умовах воєнного стану», в якій обґрунтував напрями удосконалення освітнього процесу в закладах вищої освіти в умовах воєнного та повоєнного стану в країні, ознайомив слухачів семінару з результатами власного емпіричного дослідження особливостей навчальної діяльності студентської молоді в умовах воєнного стану, окреслив основні напрями оптимізації навчальної діяльності студентської молоді в часі воєнного та повоєнного стану.
 
Порушені спікерами питання, розкриті у їхніх доповідях за представленими презентаціями, викликали жваве обговорення серед науково-педагогічних представників. Викладачі кафедри також мали змогу поставити усі запитання, які їх хвилювали чи потребували роз’яснення або уточнення для врахування вичерпних відповідей і наданих рекомендацій у їхній подальшій педагогічній практиці.
Науково-педагогічні працівники кафедри вдячні організаторам заходу за можливість взяти участь у семінарі «Школа педагогічної майстерності», перейняти цінний досвід спікерів заходу з педагогічної майстерності у викладацькій діяльності, який неодмінно використовуватимуть у своїй педагогічній роботі.
 
Кристина Драмарецька,
кандидат економічних наук, доцент,
 доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook