Сучасні digital–технології в туризмі і готельно-ресторанному бізнесі

14 лютого 2023 року

    14 лютого 2023 року студенти спеціальності «Туризм і рекреація» магістратури ОП «Міжнародний туристичний бізнес» та бакалаври ОП «Готельно-ресторанний бізнес», ОП «Туризм», викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та туризму, колеги-партнери взяли участь у гостьовій лекції «Сучасні digital–технології в туризмі і готельно-ресторанному бізнесі» Тетяни Чайки, к.е.н., доцента кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу НТУ «Харківський політехнічний інститут».

      План лекції передбачав висвітлення таких питань:
     1. Віртуальні квест-екскурсії як IT-продукт.
     2. Діджитал-технології в кейтерингу.
     3. Використання додатків Google у навчанні та роботі фахівців сфери туризму та гостинності.

    1. Віртуальні квест-екскурсії як IT-продукт.
    Квест-екскурсія – окремий вид екскурсій, що характеризується наявністю ігрової та змагальної компонент. Від екскурсії традиційного типу квест-екскурсію відрізняє насамперед подієвість, змагальність та інтерактивне залучення учасників. Квест-екскурсії з віртуальним гідом задовольняють запит споживачів на унікальність, індивідуалізацію, гейміфікацію та діджиталізацію споживчого досвіду, що робить створення та розвиток таких продуктів досить перспективним. У лекції було розглянуто case study створення та просування ІТ-продуктів, зорієнтованих на популяризацію квест-екскурсій з віртуальним гідом. Створення IT-продуктів даної спрямованості має суспільне соціокультурне значення, у зв’язку з чим може знаходити фінансову підтримку з боку державних та громадських фондів.

    2. Діджитал-технології в кейтерингу.
     Інноваційні технології трансформують бізнес-операції та маркетинг у сфері гостинності, якісно змінюють рівень та саму концепцію обслуговування клієнтів. Вибагливість та очікування клієнтів зростають у міру вдосконалення цифрових технологій. Відбувається реструктуризація та переформатування усієї галузі. На даний час інновацією, що здатна забезпечити конкурентну перевагу та економічне процвітання, є digital-трансформація. Ситуація «зламу» застарілих бізнес-моделей підштовхує кейтерингові агенції, що спеціалізуються на обслуговуванні MICE-індустрії, до пошуку нових інноваційних технологій та рішень. Didgital-технології надають безліч можливостей, якими саме час користуватися. Зокрема, є перспективними та затребуваними такі реалізації digital-технологій, як цифрові ваучери, гастро-меппінг, набори для он-лайн кейтерингу та ін. Цифрова трансформація сприяє підвищенню продуктивності готельно-ресторанного бізнесу, у той час як орієнтація на особистісне спілкування при наданні послуг гостинності сприяє більш ефективній реалізації творчої компоненти, емпатії, міжособистісних контактів та емоційної прихильності.

     3. Використання додатків Google у навчанні та роботі фахівців сфери туризму та гостинності.
    З точки зору забезпечення якості вищої освіти, актуальною є проблема вибору належних форм та методів навчання і викладання, які сприяли б найкращому досягненню заявлених в освітній програмі цілей та програмних результатів навчання. Пошукова система Google пропонує величезний спектр сервісів, причому істотна їх частина частково або повністю безкоштовна. Наявність необхідного функціоналу, зручність у використанні, доступність та широка поширеність продуктів Google обумовлює високу ймовірність їхньої затребуваності у подальшій професійній діяльності студентів. При навчанні студентів спеціальностей 241 «Готельно-ресторанна справа» та 242 «Туризм» використовується функціонал Google Sites, Google Maps, Google Calendar, та інші додатки Google. Додаток Google Sites використовується здобувачами другого (магістреського) рівня вищої освіти при складанні свого портфоліо. Надалі протягом навчання в університеті студенти можуть доповнювати портфоліо матеріалами, що відображають їхні професійні досягнення. Грамотно складене портфоліо може допомогти при подальшому працевлаштуванні та просуванні кар’єрними сходами. Додаток Google Calendar використовується при викладанні дисципліни «Менеджмент готельно-ресторанного бізнесу». За допомогою даного додатка студенти на практичних заняттях складають календар подієвих активностей ресторану (restaurant events calendar). Додаток Google Maps використовується при викладанні дисциплін «Організація туризму» та «Організація екскурсійної діяльності», а також у роботі студентського наукового гуртка «HoReCa & Tourism SPACE». За допомогою даного додатка студенти складають карту туристських та екскурсійних об’єктів, карти турів і екскурсійних маршрутів.

     Щиро дякуємо Тетяні Чайці за цікаву зустріч, високий рівень підготовки матеріалу, жваву дискусію та сподіваємось на подальшу співпрацю!

Гопкало Л.М.,
доцент кафедри готельно-ресторанної справи та туризму

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook