Інвентаризація лісів та лісових земель в умовах воєнного стану: стратегії, проблеми, сучасні технологічні рішення

17 вересня 2023 року
факультет землевпорядкування
  Напередодні професійного свята працівників лісового господарства, лісової, деревообробної промисловості України на факультеті землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України спільно із Асоціацією сертифікованих геодезистів України та ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» проведено круглий стіл на тему «Сучасні технологічні рішення для інвентаризації лісів та лісових земель». Онлайн-захід зібрав понад 50 учасників, які брали активну участь в обговоренні актуальних питань. Серед них представники Держгеокадастру, ВО Укрдержліспроект, закладів вищої освіти, установ природоохоронних організацій, а також приватних компаній.
 
  Головні питання, які піднімалися на заході 14 вересня 2023 року, стосувалися наповнення Державного земельного кадастру інформацією про земельні ділянки лісогосподарського призначення, стану проведення робіт з інвентаризації лісів та лісових ділянок, застосуванню сучасних технологічних інструментів і методів під час інвентаризації. Окрему увагу приділили перевагам і недолікам дистанційних технологій при інвентаризації лісів та лісових земель, особливостям їхнього застосування в умовах воєнного стану. Також учасники розглянули питання автоматизації процесів інвентаризації лісів і лісових земель, головні проблеми та успішні практики виконання подібних робіт.
 
  На початку зустрічі, до експертів, науковців і практиків з вітальним словом звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який зазначив, що тема інвентаризація лісів та лісових земель є надзвичайно актуальною, оскільки вона знаходиться у площині двох складових: з одного боку – це збереження безцінних природних ресурсів, а з іншого – складні виклики, пов’язані з воєнним станом. Інвентаризація земельних ділянок вкритих лісовою рослинністю лежить в основі збереження лісів, особливо від загроз їх вирубки та забудови. Виклики воєнного стану призвели до безлічі проблем: від загострення безпекової ситуації до катастрофічних екологічних наслідків. Проте, ці виклики не зменшують нашу відповідальність як фахівців за збереження та захист лісових земель, наголосив Тарас Олексійович. Сучасні технологічні рішення надають обнадійливі перспективи для подолання викликів, пов’язаних із воєнним станом. Такі інноваційні інструменти, як дані дистанційного зондування, штучний інтелект та ГІС технології, дають фахівцям можливість продовжувати ефективну інвентаризацію лісів навіть в кризових умовах. Сьогоднішня дискусія підкреслює важливість співпраці між працівниками лісового господарства і фахівцями сфери геодезії та землеустрою. Ми повинні працювати спільно, розробляти і запроваджувати стратегії, що захистять наші ліси, дотримуючись протоколів безпеки.
  Першимв обговоренні взяв слово очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець, який зазначив, що проведення інвентаризація лісів і лісових земель має велике значення, адже лісогосподарські підприємства зможуть на підставі матеріалів інвентаризації земель отримати правовстановлюючі документи на землю, а також вести лісове господарство більш раціонально та ефективно.
 
  На жаль, є багато проблем пов’язаних з проведенням інвентаризації земель при забороненому доступі до лісів та забрудненні вибухонебезпечними предметами, а також щодо підвищення ефективності публічних закупівель робіт із інвентаризації земель. Демпінгуючи вартість робіт з розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель, окремі розробники іноді занижують вартість робіт на 80% від їх реальної вартості, а для Prozorro вартість робіт є ключовою умовою при обранні переможця. Разом з тим, наразі відсутній орган, який би перевірив якість виконаних робіт з інвентаризації земель лісів і лісових земель. Звісно виконання робіт з інвентаризації земельних масивів за допомогою безпілотних технологій може проводитися оперативно і за невеликі кошти, але використання у приватних цілях безпілотників у період воєнного стану заборонено.
Потому до обговорення запросили голову правління ГО «Асоціація сертифікованих геодезистів України» Павла Матвєєва. Він зазначив, що у Харківській області до повномасштабного вторгнення в Україну було проінвентаризовано майже 11 тис. га лісових земель (різні контури в різних районах). Але ці роботи виконувалися за допомогою різних технологій, зокрема з використанням безпілотних літальних апаратів, що дозволяло в короткі терміни і за меншу вартість отримати високоякісні топографо-геодезичні матеріали. Не виправдав себе досвід використання лише супутникових знімків (США, Франція, Ізраїль), оскільки чіткості цих знімків недостатньо для якісного виконання робіт з інвентаризації, такі знімки підходять лише для рекогностування. Також неможливе виконання робіт лише з використанням GPS та тахеометра через забруднення лісів вибухонебезпечними предметами. Досвід інвентаризації лісових земель показує, що найкращий результат отримаємо, якщо будемо комбінувати використання всіх технологічних інструментів і методів.
 
  Крім того, Павло Миколайович зауважив, що деякі організації свідомо «скидають» ціни на виконання робіт з інвентаризації. Навіть собівартість виконання цих робіт не може бути 120 грн/га. Організації, які ставлять таку вартість, використовують для виконання старі ортофотоплани (2012 року), що актуальні на 50% (виявляться ділянки з самосійними лісами та ділянки після вирубки). В результаті проведення таких робіт не враховують матеріали лісовпорядкування, інформацію про суміжників, обмеження і обтяження у використанні.
  У підсумку виступу експерт зауважив, що питання законодавчо не врегульоване, ризики не співставні з відповідальністю за неякісно виконані роботи з інвентаризації лісових земель.
  Заступник директора Департаменту ведення державного земельного кадастру Держгеокадастру Ігор Кирилюк у своєму виступівідзначив, що відомості про межі земель лісового фонду отримані в рамках інформаційної взаємодії з державним лісовим кадастром були одні з перших (в 2018 р.), що були відображені на Публічній кадастровій карті окремим інформаційним шаром.
  Нині, під час реєстрації земельної ділянки, державний кадастровий реєстратор несе відповідальність виключно за процедуру реєстрації, тобто перевіряє відсутність «накладок» чи певних погоджень, а за якість виконаних робіт несе відповідальність виключно сертифікований інженер-землевпорядник. До бази Державного земельного кадастру наразі внесено відомості про 24,8 млн земельних ділянок площею 44,6 млн га, з них лісу 18 976 ділянок площею 1,418 млн га. Позитивним моментом інвентаризації є можливість проведення обліку комунальних лісів, заліснених аграрних земель та лісів на приватних землях.
 
  До обговорення проблеми долучився генеральний директор Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання «УКРДЕРЖЛІСПРОЕКТ» Віктор Мельниченко. Він наголосив, що матеріали лісовпорядкування направлені на внутрішньогосподарську організацію самого лісокористувача і мають нижчу точність, а питання щодо меж ділянок, стосується площини відповідальності сертифікованих-землевпорядників. Сьогодні Державне агентство лісових ресурсів України працює над розробкою геопорталу «Ліси України», який дасть можливість пошуку та відображення ділянок з певними таксаційними показниками, інформація про державний лісовий кадастр, природоно-заповідний фонд та ін. Тому співпраця з Держгеокадастром є дуже важливою. Також Віктор Анатолійович наголосив, що інвентаризація лісів – це облік лісового фонду України, спрямований на отримання інформації щодо лісів для потреб планування, у тому числі стратегічного, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів. Нинішня інвентаризація лісів здійснюється для всієї України, на землях всіх категорії, а не лише лісогосподарського призначення.
 
  Досвідом проведення робіт з інвентаризації лісових земель поділилася керівник проектного відділу ТОВ «Земінформ» Юлія Мінакова. Головні ресурсозатратні проблеми, з якими стикнулися виконавці під час проведення інвентаризації земель Державного підприємство «Красноградське лісове господарство» та Державне підприємство «Зміївське лісове господарство» по-перше, полягали в невідповідності конфігурації і площі лісових ділянок матеріалам лісовпорядкування, які були надані лісовим господарством. По-друге, майже ¼ частина проінвентаризованих ділянок мають в своїх межах пам’ятки культурної спадщини (кургани та ін.), але зафіксувати одразу за результатами зйомки їх неможливо, тому потрібно було змінювати кадастрові плани, пояснювальну записку, відображати обмеження і т.д. По-третє, були проблеми перетину лісових земель і земель сільськогосподарського призначення приватної власності. По-четверте, в межах лісових земель були виявлені газовидобувні свердловинами з відповідними конструкціями, в зв’язку з цим доводилося погоджувати межі із сторонніми землекористувачами.
 
  Загалом обговорення проблем, що виникають під час інвентаризації лісів і лісових земель було досить жвавим, оскільки питання та проблеми, які розглядалися на семінарі, наразі є важливими і актуальними.
  Трансляція доступна для перегляду на каналі YouTube:
 
Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook