Цікаві гості на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка

21 вересня 2023 року
  20 вересня 2023 р. на кафедру автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка (далі АРС) завітали гості з Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України (далі ІК). Це був візит-відповідь на перемовини, що відбулися в ІК кількома днями раніше за участю представників кафедри АРС і стосувались оцінювання різноманітних методів дослідження станів рослин, математичної оптимізації, що використовується, у тому числі для управління складних об’єктів.

  Кафедра автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка познайомила представників Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України з матеріально-технічною базою, що використовується в навчальному процесі та наукових дослідженнях. Якщо відверто - вони були здивовані: не сподівались побачити сучасний рівень технічних стендів, світлі, ошатно відремонтовані приміщення. Запропонували свою участь в організації освітнього процесу.
  Оскільки у представників ІК основна діяльність – це наукова робота, їх зацікавили наші наукові дослідження, що стосувались оцінювання станів рослинних насаджень, в основі яких знаходиться спектральний аналіз за результатами використання на промислових площах літаючих роботів, суміщений із статистичними висновками агрохіміків про стани рослин і грунту.
  Гості, а їх було кілька осіб на чолі з завідувачем відділу д.т.н., професором Володимиром Романовим, надали інформацію про свої розробки – бездротові сенсорні мережі з вбудованими радіопередавачами для експресної оцінки станів рослинних об’єктів. Інформація викликала живий інтерес, котрий переріс в дискусію щодо майбутнього використання таких розробок безпосередньо в спорудах закритого грунту (кафедра АРС тривалий час веде успішне розроблення спеціалізованих систем керування такими об’єктами і має в цьому напрямі позитивні результати). Домовились про залучення фахівців тепличних комбінатів до подібних наукових розробок та їх оцінки можливості використання розробок безпосередньо в промислових теплицях.

  У цілому учасники залишились задоволеними результатами зустрічі. До того ж, гості запропонували підписати договір про співпрацю між НУБіП України та Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України. Спільними зусиллями будемо напрацьовувати зміст цього договору, погоджуючи його із керівництвом університету.
  Наступна зустріч в одному із тепличних комбінатів, що входять в структуру асоціації «Теплиці України», активним членом якої є кафедра АРС.

  Сподіваємось, що спільний інтерес видатних структур НУБіП України та Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України переросте в спільну наукову роботу, що сприятиме упровадженню високих технологій в аграрне виробництво України.

 

Віталій Лисенко,
завідувач кафедри автоматики та робототехнічних систем
імені академіка І.І. Мартиненка

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook