Керівник агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий прочитав лекцію про поводження з відходами засобів захисту рослин і тарою від них

22 вересня 2023 року
  21 вересня Віктор Погорілий, керівник агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації, провів лекцію для здобувачів ОС "Бакалавр" та "Магістр" факультету захисту рослин, біотехнологій та екології висвітливши тему «Поводження з відходами засобів захисту рослин і тарою від них».

 

  На лекції були присутні виконавчий директор компанії «Біонорма» Ірина Бровко, науково-педагогічні працівники та студенти факультету.

  Пан Віктор розповів про українське та міжнародне законодавство з приводу поводження з відходами засобів захисту рослин (ЗЗР) і тарою від них, наголосивши, що українське законодавство потребує оновлення. Також, він пояснив, які відходи вважаються небезпечними згідно з Базельською конвенцією, які існують класи небезпечності пестицидів за ВООЗ та в Україні, розповів про види відходів використання ЗЗР в Україні, зазначив шляхи утилізації відходів ЗЗР, розповів, як проходить процедура експорту відходів і чому це не найкращий спосіб для утилізації, детально зупинився на процесі спалювання, пояснивши, як це відбувається, яка тара переробляється, яка ні, хто взагалі має займатися поводженням з небезпечними відходами та окремо зупинився на проєкті, який запустила Європейська Бізнес Асоціація.

 

 

  Які існують шляхи утилізації відходів ЗЗР? Рідиннофазне окислювання, високотемпературне спалювання та експорт (на переробку, на спалювання). Пан Віктор наголосив, що експорт небезпечних відходів регулюється Базельською конвенцією. Відповідно до міжнародних вимог, фактично єдиним прийнятним способом утилізації такого типу небезпечних відходів є високотемпературне спалювання зі спеціальними системами допалювання та очищення вихлопних газів від діоксинів і фуранів. Україна не володіє належними технологіями і потужностями, які б дали можливість виконувати знищення неприданих пестицидів з дотриманням усіх міжнародних стандартів безпеки та охорони навколишнього середовища. Навіть на території ЄС є лише кілька заводів, які мають необхідні технології, одним із флагманських підприємств у цій галузі є Tredi SAS (Seche Environnement SA) у Франції.

 

  Пан Віктор детально зупинився на проєкті, що був створений Європейською Бізнес Асоціаціацією в 2021 році. Проєкт «Агро Варта» має на меті запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під засобів захисту рослин. Наразі для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, вдосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб’єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою. 

  Проєкт «Агро Варта» об’єднав ключових виробників засобів захисту рослин задля створення принципово нової та ефективної системи утилізації тари з-під ЗЗР. Учасниками проєкту «Агро Варта» стали вісім світових виробників засобів захисту рослин: ТОВ «Адама Україна», ТОВ «Байєр», ТОВ «БАСФ Т.О.В», ТОВ «Нуфарм Україна», ТОВ «Самміт-агро Юкрейн», ТОВ «Сингента», ТОВ «ФМС Україна», ТОВ «ЮПЛ Україна», які переймаються питаннями сталого розвитку сільського господарства та декарбонізацією. Вони вирішили не чекати запровадження європейського законодавства про відходи в Україні, а об’єдналися на базі Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації та почали створювати сервіс, завдяки якому тара з-під ЗЗР буде зібрана «з полів» й утилізована відповідно до європейських і світових практик. 

 

  У рамках проєкту також працюють дві компанії-переробники ТОВ «Утільвторпром» і ТОВ «НВК „Укрекопром”», що покривають територію усієї країни та мають достатні виробничі потужності для збору та переробки порожньої тари з-під пестицидів. Збір, перевезення та утилізаціє відбувається за рахунок виробника препарату, технологія відповідає найвищим екологічним стандартам, а переробкою займаються перевірені ліцензовані компанії, проєкт оптимізує логістичні маршрути та скорочує строки вивозу тари, увесь процес повністю діджиталізовано.

 

   Після лекції студенти магістратури ставили питання спікеру. Віктор Погорілий коротко розповів, як працює агробізнес, наголосивши, що, аби стати успішним та побудувати карʼєру в престижній компанії потрібно володіти англійською мовою й бути багатофункціональним працівником. Пан Віктор підкреслив, що аграрний ринок України динамічно розвивається та потребує вмотивованих спеціалістів широкого профілю. У студентів факультету є чудова можливість спілкуватися з представниками бізнесу, ставити питання, дізнаватися корисну інформацію та останні новини від фахівців-практиків, що працюють з міжнародним та вітчизняним ринком, наголосив пан Віктор.

  Студенти на НПП факультету захисту рослин, біотехнологій та екології вдячні Ярославу Чабанюку та Ірині Бровко за співпрацю, а також Віктору Погорілому за неймовірно цікаву презентацію. 
 

Наталія Батрак

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook